Fogyás és egészség

Sportsérülések és hogyan előzhetjük meg őket

A masszív, kemény anyagból készült, jól megszerkesztett gépek is súlyos ká­rokat szenvednek, ha nem rendeltetésüknek megfelelően használják azokat. Az ember szervezete és szerkezete is károsodásokat szenved, ha olyan hatá­sok érik, amelyekre nincs felkészítve. A szélsőséges, az élettani törvényeket semmibe vevő sportmozgások komoly veszélyt jelentenek. A gerincoszlop nem viseli el károsodás nélkül az erős külső hatásokat, a helytelen techniká­val végzett gyakorlatozást. Az izmok, ízületek könnyen megsérülhetnek, ha hirtelen nagy terheléseknek vannak kitéve, felkészületlenül foglalkoztatják, nem a rendeltetésüknek megfelelően használják. A megfelelő rendszabályok megtartásával mindezek megelőzhetőek.

A sérülések megelőzése céljából a következő rendszabályok megtartásá­ra van szükség!

  • Elengedhetetlen a mozgásterápia tényleges megkezdése előtt elvégzett széles körű orvosi vizsgálat!
  • Vegyük komolyan az edzések során használandó pályák, sportszerek, edzéseszközök, ruházat rendszeres átvizsgálását, folyamatos ellenőr­zését, biztonságos és rendeltetésszerű használatát!
  • Tilos betegen, lázasan, sérülten, fáradtan sportmozgást végezni, mert a gyakorlatozások ilyen állapotban a szervezet egészét károsíthatják, és visszafordíthatatlan károkat okozhatnak!
  • Az edzéseket minden alkalommal megfelelő bemelegítés előzze meg, és az edzésmunka végét mindig levezetés, a szervezet fokozatos meg­nyugtatása kövesse!
  • A test test elleni sportokban ügyelni kell egymás testi épségére, külö­nösen sportszer használata esetén legyen fokozott a figyelem! Fontos a sportszerű játék szabályainak betartása!
  • Vízi, utcai és pályákon történő sportokban a közlekedési szabályok be­tartása!
  • Minden sportmozgásnál fontos a helyes technikai kivitelezésre törek­vés, a megfelelő terhelésadagolás! Lényeges a munka és a pihenés ará­nyának optimális betartása!
  • Ne alkalmazzunk olyan sportmozgásokat, melyek bizonyítottan heveny és idült sérüléseket okoznak!
  • Téli sportoknál fontos a képzettségünknek megfelelő pályák haszná­lata (a terep átláthatósága, lejtési foka)! Sohase gyakoroljunk egyedül! Öltözködésünkben fel kell készülni a hirtelen kialakuló időjárási vál­tozásokra (fagyás, olvadás, hőmérséklet-ingadozás)!
  • Ügyelni kell a pályák, termek, gyakorlási helyek tisztaságának, hőmér­sékletének, világításának, szellőztetésének megteremtésére, az erős verejtékezéssel járó sportmozgások végzésekor a higiéniai szabályok betartására!

Sérülés eseten forduljunk orvoshoz, hogy a gyógyításunk szakszerű, a gyógyulásunk pedig eredményes legyen!

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.