Fogyás és jó fizikai állapot

Testmozgás – a fogyás legegészségesebb módja?

Nincs a fogyókúrának „titkos receptje”, de van valami, ami biztosan használ: a testmozgás. Mindegy, hol űzi, a konditeremben vagy a saját kertjében, hosszan vagy apró részletekben, intenzíven vagy lazábban, biztos, hogy energiát éget el vele, megakadályozza az inzulin­rezisztencia kialakulását és fejleszti izmait, serkentve az anyagcserét.

Elegendő a diétázás a fenntartható fogyáshoz?

NEM Rövid távon le lehet fogyni csökkentett kalória­bevitellel, de az eredmény fenntartásához szükség van testmozgásra.

Kutatók kimutatták, hogy rö­vid távon le lehet adni a test­súlyból fogyókúrás étrenddel, de a súlyfölösleg, mint a bume­ráng, rendszerint visszatér. Más a helyzet, ha testmozgás­sal párosul a diéta. Egy fölmé­rés szerint azon fogyókúrázók közül, akik legalább egy évig nem hízták vissza a leadott 15 kilót, 90 százalék rendsze­resen végzett testmozgást, hogy ne hízzon meg újból.

A testmozgás kalóriákat éget el, ez természetes

De izom­építésre is szolgál, és az izmok kevesebb helyet foglalnak el, mint a testzsír. Az eredmény: belefér a ruháiba. Az izom­szövet fenntartásához több energia szükséges, mint a zsír­szövetéhez, ami azt jelenti, hogy minél izmosabb valaki, annál több energiát használ föl nyugalomban. Ez azért fontos, mert bár kezdetben a diétázás önmagában is hatásos lehet, idővel elér egy szintet, amikor lelassul az anyagcsere, és ekkor kell elkezdeni a testmozgást.

Kutatási eredmények! A Washingtoni Egyetem Orvostudományi Intézetében végzett vizsgálatok szerint azok, akik egy éven át napi 230 kcal energiával kevesebbet vittek be, de nem végeztek testmozgást, veszítettek izmaik tömegéből, valamint csökkent az állóképességük és aerob ka­pacitásuk. Egy másik csoport tagjai ugyanannyit fogytak testgyakorlással anélkül, hogy korlátozták volna energiabevi­telüket. Esetükben természete­sen izomvesztés sem követke­zett be.

A houstoni Baylor Orvosi Egyetem kutatói megerősítet­ték, hogy a testmozgás diétá­zás nélkül is hatásosabban se­gít fogyni és az alacsonyabb testsúlyt megtartani, mint a fogyókúrás diéta önmagában. A vizsgált 127 személyt három csoportra osztották: az egyik­nek a tagjai csak diétáztak, a második csoport csak edzett, a harmadik pedig diétázással kombinálta a testedzést egy éven keresztül.

Eredmény: az első évben minden résztvevő ugyanannyit fogyott, ám amikor a kutatók a második évben is fölvették az adatokat, azt találták, hogy a csak diétázók az eredeti sú­lyukhoz képest 1 kilót fogytak, míg a másik két csoport tagjai­nak testsúlya 2,5 kilóval volt kevesebb.
Jó tanács: nem okvetlenül kell minden­nap a futógépen róni a kilo­métereket, inkább ötvözze egy kicsit a különböző edzés­formákat. Hétfőn jógázzon, kedden gyalogoljon, szerdán röplabdázzon, csütörtökön súlyzózzon és így tovább. Egyetlen edzésalkalmon belül is végezhet többféle mozgást, például kocogjon körbe né­hány háztömböt, majd álljon meg a parkban és végezzen pár fekvőtámaszt.

Van legalkalmasabb időpont a testedzés­re?

IGEN Ha valaki egyszerűen csak gyalogol, hogy kicsit le­fogyjon, nem az a fontos, mi­kor teszi, csak az, hogy tényleg gyalogoljon. Nem árt azonban inkább a reggeli órákra idő­zíteni a testedzést, hogy ne maradjon el a napi teendők közepette. Ha viszont sporto­lóként szeretné a legjobb nap­szakot kiválasztani az edző­termi munkára, a késő délután tűnik a legmegfelelőbbnek, amikor a legmagasabb a test­hőmérséklet. Ilyenkor az izmok melegek, a reakcióidők kedvezők, és az erőnlét is a csúcson van. Ha mindez együtt van, még keményebben edzhet, és még több kalóriát égethet el.

Ha edzés után farkaséhes...

Az valószínűleg attól van, amit előtte evett, amikor erőgyűjtés céljából jól teletömte magát finomított szénhidrátokkal. Az ezek hatására fokozottan termelődő inzulin miatt a vér­cukorszint gyorsan csökken – minél nagyobb az izomtö­meg, annál inkább -, és ettől rettenetesen éhes lesz. Ezért jobb, ha edzés előtt nem zsömlét vagy egy tányér spa­gettit eszik, hanem bekap né­hány rostdús falatot, például egy kevés zabpelyhet vagy egy almát, hogy gondoskodjon az egyenletes energiaszintről.

Több energiát lehet elégetni vegyes edzéssel, mint egy­féle sporttal?

IGEN Ha a testgyakorlásnak csak egyféle módját űzi, pél­dául gyalogol vagy elliptikus kondigépen edz, elszalasztja a lehetőséget, hogy többet fogy­jon.

Kutatási eredmények! A Dél-alabamai Egyete­men megfigyelt 72 egyetemista közül azoknak, akik többféle edzésformát váltogattak, pél­dául kötélugrást, kardio-boxot, súlyzózást és medicinlabdás edzést, kevesebb volt a testzsírja a kéthetes sorozat vé­gén, mint azoknak, akik végig csak szteppaerobik-foglalkozásra jártak. A teljes edzésidő azonos volt a két csoportban. A vegyes edzést folytatók jobb közérzetről és mind megjelenésük, mind egészségük és edzettségük tekintetében na­gyobb javulásról számoltak be, mint a másik csoport tagjai.

A változatos testedzés nem­csak azért jó, mert az egész tes­tet megmozgatja, hanem azért is, mert kisebb a sérülésveszély (nem ugyanazok az izmok dol­goznak nap nap után), azon­kívül érdekesebb is.

Több kalóriát lehet elégetni szakaszos edzéssel?

IGEN Nő a testmozgás haté­konysága, ha a szokásos ed­zéstervbe rendszeresen inten­zívebb szakaszokat iktat be.

Íme egy ötlet, hogyan lehet többet kihozni a testmozgásból anélkül, hogy agyonhajszolná magát. Szokásos gyaloglása közben tegyen meg futva egy-egy rövid távot. Ezt nevezik szakaszos edzésnek, amikor a lazább testgyakorlás során intenzívebb szakaszokat iktat­nak be. A hivatásos sportolók is használják ezt a módszert az állóképesség növelésére és a teljesítmény fokozására. A hét­köznapi ember számára pedig az a haszna, hogy ugyanannyi edzésidő alatt több energiát tud elégetni. A rendszeresen beiktatott szakaszos edzés ha­tására több testzsírt égetünk el azokon a napokon is, amikor a szokásos módon edzünk.

Kutatási eredmények! Az Ontario állambeli Guelph egyetemén nyolc olyan nőt vizsgáltak, akik szobakerékpáron végeztek szakaszos edzést. Az egy óra hosszat tartó edzés során a négyperces, 90 százalékos intenzitással végzett teke­rések közé minden második napon kétperces szüneteket iktattak be. Két héttel a szaka­szos edzések megkezdése után 36 százalékkal több zsírt éget­tek el a résztvevők azokon a napokon is, amikor egy órán át megállás nélkül tekertek a szokásos ütemben.

A rövid, nagyobb aktivitás­sal járó szakaszok valószínűleg új izomrostokat aktiváltak, amelyek aztán a normál edzés­munka során is besegítettek a munkába, és több kalória és zsír elégetését tették lehetővé.

Szakaszos edzéssel olyan erőpróbák elé állíthatók az iz­mok, amelyek teljesítése az iz­mok és az ízületek túlerőltetése és sérülés nélkül nem lehetsé­ges a hagyományos, könnyebb edzésmódok során. Figyelem! Ha magas a vérnyomása, vagy szívbeteg, beszéljen orvosával, mielőtt olyan edzésbe kezd, amely nagy igénybevétellel jár.

Hatékonyabb az edzőterembe járás, mint a napi otthoni testmozgás?

NEM A legtöbben kalória­égetés céljából járnak edző­terembe. De ha hetente kétszer aerobik- vagy spinningedzésre megy, az nem jelenti azt, hogy több kalóriát éget el, mint a napi tevékenységek, például a takarítás vagy a kertészkedés során.

A Johns Hopkins Egyetem elhízással foglalkozó kutatói túlsúlyos nőkön tanulmányoz­ták ezt a kérdést. Egyesek kö­zülük szervezett aerobikórákon vettek részt, míg mások mérsékelten megerőltető házi­munkát végeztek. Valamennyien napi 1200 kcal tar­talmú étrenden éltek.

Kutatási eredmények! A két csoport tagjai 16 hét alatt ugyanannyit, 7,7 kilót fogytak, mi több, a házimun­kát végzők egy év után keve­sebbet híztak vissza, mint az aerobikozók.

Éhesebbé tesz a test­edzés?

NEM Közkeletű tévhit, hogy ha valaki több száz kalóriát éget el edzéssel, utána többet eszik. Kutatások bizonyítják, hogy a testmozgás nincs befolyással a bevitt ételmennyiségre.

Kutatási eredmények! Az angliai Leeds egyetemének étvágykutatói 23 egészséges embert vizsgálva kimutatták, hogy az edzések során és után csökkent a részt­vevők étvágya, és azok, akik edzettek, tovább halogatták az evést, mint azok, akik nem edzettek. Az elfogyasztott étel mennyisége azonban azonos volt a két csoportban, és nem függött az edzésmunka intenzi­tásától sem.
Mindez nem vonatkozik a nagy állóképességet igénylő sportok művelőire, akik na­ponta két órát vagy még töb­bet edzenek, és akiknek pótol­niuk kell az elégetett energiát.

Ugyanolyan hatásos a gyaloglás, mint a futás?

IGEN Egy kilométer gyalog­lással csaknem ugyanannyi energiát égethet el, mint egy kilométernyi futással, feltéve, hogy tempósan gyalogol.

Ha fél órát fut, kétszer annyi kalóriát éget el, mint ha fél órát gyalogolna, de a távolsá­got figyelembe véve nincs kü­lönbség a két tevékenység kö­zött. Ha tehát a „lassabb utat” választja, valószínűleg ugyan­annyit fog fogyni.

Mi több, kimutatták, hogy nagyobb szerepe van annak, hogy valaki mennyi ideig edz, mint annak, hogy milyen ke­ményen. Ezt bizonyította a dallasi Cooper Intézet egy éven keresztül folytatott vizsgálata is, melynek során 201, ülő életmódot folytató túlsúlyos nőt arra kértek, hogy változ­tassanak az étrendjükön, és vegyenek részt a felkínált négy edzésprogram egyikében.

Kutatási eredmények! Azt tapasztalták, hogy az edzé­sek hossza jobban befolyásolta a súlyvesztést és a nők szív- és légzési funkcióit, mint a moz­gás intenzitása. Más kutatók hasonló eredményre jutottak.

A sérülésveszély is kisebb gyaloglás, mint futás során. Futáskor a lábak a testsúly 3-5-szörösének megfelelő erő­vel ütköznek a talajnak, míg gyalogláskor ez az erő csak kb. a testsúly másfélszeresének felel meg. Minél nagyobb az ütközés ereje, annál nagyobb a sérülés veszélye.

Izomépítés szempontjából gyaloglás során előnyösebb a dombos terep. Szerezzen be lépésszámlálót, hogy minél hosszabb gyaloglásra ösztö­nözze magát. Bebizonyították, hogy a lépésszámlálót haszná­lók többet gyalogolnak – és többet is fogynak. Egy dolgot nem szabad el­felejteni: minél többet gyalogol valaki, annál kevésbé lesz lát­ható az eredménye.

Felmérési eredmény: az Ameri­kai Sportorvosok Kollégiu­mának felmérése szerint az a 27 596 nő, aki egyre növelte a hetente megtett távolságot, egyre kevesebb súlyt tudott leadni a gyaloglással. Ezért a legkövérebb és legkevesebbet mozgó embereknek van a leg­több haszna a gyaloglásból.

Fogyaszt a jóga?

IGEN Jógázással kétségkívül sokkal kevesebb kalóriát lehet elégetni, mint futással. Még az ún. „erősítő” jógával is csak 238 kcal energiától lehet egy 90 perces edzés során megsza­badulni. Mi ez a félórai futás­sal elégetett 254 kcal energiá­hoz képest?

Kutatási eredmények! A seattle-i Fred Hutchinson Rákkutató Köz­pont 15 500 azonos korú túl­súlyos ember adatainak vizsgá­lata során mégis azt találta, hogy a jógázók 10 év alatt 2,5 kilót fogytak, míg azok, akik sose láttak jógaszőnyeget, ugyanezen idő alatt átlagban 6 kilót híztak.

A kutatók felté­telezték, hogy a jógázók tuda­tosabban foglalkoztak testük állapotával, s emiatt nem ettek túl sokat – nem könnyű a le­felé néző kutyapózt pizzával teletömött hassal végezni. In­diában középiskolásokat vizsgálva azt találták, hogy a jóga segített az egészséges testsúly kialakításában, miközben nö­velte a fiatalok erejét és álló­képességét. Jelentősen csök­kent a diákok haskörfogata!

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.