Élj egészségesen

Mivel fizetünk az alváshiányért? Figyelem, kedves fogyni vágyók!

Bizonyos számítások szerint egy átlag amerikai hozzávetőleg 6 órát alszik éjszakánként. Egyeseknek ennyi alvás elég is, a többség számára azonban nem, kivált azoknak, akik kényesek a súlyukra.

Egyéntől függ kinek mennyi alvásra van szüksége.
Egyéntől függ kinek mennyi alvásra van szüksége.

Az alvás mennyisége kihat az elhízásra is:

  • A 4 óránál kevesebb éjszakai alvás 73%-kal növeli meg az elhízás kockázatát, azokhoz a kísérleti személyekhez képest, akik 7-9 órát alszanak.
  • Az átlag 5 órai alvás 50%-kal növeli meg ugyanezt.
  • Azoknál, akik átlag 6 órát alszanak, a növekedés 23%-os.
Fontos hogy éjszaka aludjunk!
Fontos hogy éjszaka aludjunk!

 Miért olyan fontos, hogy az éjszaka bizonyos óráit alvással töltsük?

Hogy megértsük az alvás kiemelt szerepét, térjünk vissza a bioritmus kérdéséhez. Miért fontos az alvási ciklusok rendszeressége? Mi történik, ha a szervezet nincs szinkronban e természetes ciklusokkal?

Képzeljék el, hogy minden egyes élettani folyamat pontosan időzített. Tegyük fel, hogy a különböző időpontokat holmi „okos” szuperóra hangolja össze. Ez az óra létezik; nem más, mint a szervezet egyensúlyra törekvő önszabályozása.

Biológiai óránkat, azt a bizonyos okos szuperórát a nappalok és éjszakák váltakozása állítja be. Ehhez igazodva ébredünk fel reggel, és hajtjuk álomra a fejünket este.

Két fontos hormont is megemlítettünk már korábban – a melatonint és a szerotonint -, amelyek szabályozzák bioritmusunkat. A melatonin szekréciója 24 órás ciklushoz igazodik. Hajnali 1 és 3 között ér a tetőpontjára, mélypontja pedig délben van.

Mivel a tobozmirigy, amely ezt a hormont termeli, közvetlenül a véráramba üríti, nyomban elérhetővé válik a szervezet összes sejtje számára, amelyekkel közli, „mennyi az idő”.

Az agy egy másik fontos hormont is előállít, ez pedig a szerotonin

A bioritmus beállításán kívül fontos szerepet játszik még a szexuális viselkedés irányításában, az emlékezet megőrzésében, az étvágy felkeltésében, de a heves vérmérsékletet, a félelemérzetet, mi több, az öngyilkos hajlamokat is kapcsolatba hozzák vele.

A melatoninnal ellentétben a szerotonin termelése délben a legnagyobb, de a testmozgás és a cukorfelvétel is megnöveli. Miután talán sikerült megérteniük, miért olyan fontos a rendszeresség, vessünk egy pillantást a modern életvitelre.

A városiasodás a fejlett világban és az utóbbi harminc évben drámaian megváltoztatta az élet ritmusát. E felgyorsult tempó csodálatos vívmányokat is magával hozott: a műholdas és a kábeltelevíziót, az éjszakai műszakot, száguldozást az időzónákon keresztül, továbbá a mikrochip feltalálását. Mindegyik találmány folyamatos üzemmódban működik, szemhunyásnyi pihenést se hagyva nekünk.

Miközben a régi, egyszerűbb, kiszámíthatóbb életformát felcseréltük erre a szakadatlan készenlétre, nem törődtünk azzal, mit ártunk vele az egészségünknek. Legelőször az egészséges alvás esett mindennek áldozatul.

 

Nem mindegy, mikor alszunk

Az éjszakázás vagy teljes éjjelek át-virrasztása, majd ennek bepótlása később csak összezavarja a szervezetet, és felborítja a leptin-ghrelin egyensúlyt.

Alapszabály ezért, hogy oltsák el a villanyt este 10-kor, amivel biológiai órájukat is kikapcsolják. Próbáljanak ezután legkevesebb 8 órát aludni minden éjjel. Ha átengedik a szabályozást a természetnek, testük készségesen lefogy, és visszanyeri régi, kicsattanó egészségét.
Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.