Fogyás és jó fizikai állapot

Gyomor-bypass műtét – Drasztikus fogyás?

Ahogy hatalmas mérték­ben nő az elhízott emberek aránya, mind többen kere­sik föl a sebészeket azzal a kéréssel, hogy „zsugorít­sák össze” a gyomrukat. Az ún. bariatrikus műtétek során leválasztják a gyo­mor egy részét. A műtét eredményeképpen hama­rabb kialakul a teltségér-zet, így a beteg nem tud egyszerre olyan sokat enni, mint korábban, s a bevitt táplálék hasznosítása is rosszabb lesz. Drasztikus beavatkozás, és drámai változásokat okoz.

Garantálja a gyomor­bypass a maradandó fogyást?

NEM A gyomor-bypass műtétek tagadhatatlanul jelentős súlyveszteséget eredményez­nek, de a siker nem tart örök­ké, hacsak a páciens nem változtat az életmódján.

A gyomor-bypass műtét, amely­nek következtében a táplálék kikerüli a gyomor nagy részét, rövid távon a legtöbb esetben jelentős súlycsökkenést ered­ményez, ráadásul egyes idült betegségek, például a cukorbetegség, a magas koleszterin­szint, a magas vérnyomás vagy az alvási apnoe tekintetében is kedvező hatású.

A műtét után a betegek csak keveset tudnak enni egyszerre, mert a meg­kisebbített gyomorban csak 3 dkg-nál kevesebb táplálék fér el. Később kitágul valamelyest a gyomor, és 12-18 dkg-nyi ételt is be tud fogadni, ami még mindig elenyésző a koráb­bi 90 dkg körüli befogadóké­pességhez képest. A betegek­nek multivitamin-készítményt kell szedniük, hogy elkerüljék a tápanyaghiány okozta beteg­ségeket.

A műtét utáni hónapokban a betegek fölösleges súlyuk akár 62 százalékától is megszaba­dulnak, de azután ennek egy részét fokozatosan visszanye­rik.

Kutatási eredmények! Egy Svédországban végzett vizsgálat szerint két évvel a műtét után a betegek átlagosan eredeti súlyuk 23 százalékával, míg 10 évvel később már csak 16 százalékával nyomtak keve­sebbet.

Mivel a gyomor fala jórészt izomszövetből áll, idővel kitá­gulhat annyira, hogy több ételt fogadjon be. Hacsak nem vál­toztatja meg valaki véglegesen az étkezési szokásait, valószí­nűleg visszanyeri az elvesztett súly egy részét.

A műtétnek mellékhatásai is vannak: haspuffadás, fájdalom és hasmenés. Ráadásul a be­avatkozás sem kockázatok nél­küli.

Kutatási eredmények! A svéd vizsgálat szerint az esetek 13 százalékában jelent­kezett műtét utáni szövődmény: vérzés, vérrögök, fertőzés és tüdőproblémák. A 2010 beteg közül öten röviddel a műtét után meghaltak. A halálozási arány világszerte általában 0,5 és 2 százalék közötti.
Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.