Gyors felépülés

Emésztőrendszeri panaszok

A legtöbben nem figyelnek az emésztésükre – amíg valami baj nem történik vele. Legyen szó teltségérzetről, hasfájásról utazás során kapott hasmenésről vagy éppen kellemetlen székrekedésről, ha gyorsan cselekszik, hamar javíthat az állapotán.

Gyomorrontás vagy szívinfarktus?

Forduljon azonnal orvoshoz, ha a fájdalom más jellegű vagy erősebb a szokásosnál, ha nem evés, hanem testmozgás után jelentkezik, ha a test más részébe (például az állkapocsba vagy a karba) is kisugárzik, vagy ha légszomj, verejtékezés és émelygés kíséri.

A hirtelen fellépő böfögési roham, amit gyakran mellkasi fájdalom is kísér, a szív vérellátásának a romlását jelzi, és szívinfarktus jele lehet, amely azonnali sürgősségi ellátást igényel. Ha a legcsekélyebb kétsége is van, azonnal hívja a mentőket. A mentősök szívesebben vonulnak ki egy téves riasztáshoz, mint hogy elmulasszák egy infarktusos beteg gyors és talán életmentő ellátását.

Emésztési nehézségek

Ez a gyakori panasz a has felső részében tapasztalt fájdalom vagy kellemetlen érzés formájában jelentkezik, olykor a szegycsont mögötti égető érzés (gyomorégés) kíséretében. Gyakran „háborog” a gyomor, erős teltségérzet, felfúvódás, émelygés, böfögés is tapasztalható, és az érintett kellemetlen savas ízt érezhet a szájában. Mindennek a túlzott gyomorsavtermelés a fő oka, emellett néhány életmódbeli tényező is szerepet játszhat benne: a túl gyorsan vagy nem megfelelő időpontban elfogyasztott étel, a túlsúlyosság vagy a túlzott alkoholfogyasztás.

A helytelen életmód korrigálása sokat enyhíthet a panaszokon, de emellett egyéb lépéseket is tehet a visszatérő panaszok ellen.

Azonnali enyhülés

Nem létezik olyan szer, amely minden esetben segítene a baján. Gyakran az a legjobb megoldás, ha addig próbálkozik, amíg meg nem találja a saját maga számára leghatásosabb módszert. Sokan azt tapasztalják, hogy azonnali enyhülést hoznak a gyomorsavat semlegesítő gyógyszerek, például az egyszerű savlekötők (alumínium-hidroxid és magnézium-karbonát) és a protonpumpagátlók. Az alábbi természetes anyagok is segíthetnek.

 • Gyömbér: évszázadok óta használják gyomorpanaszok esetén. A gyömbér segít csillapítani a bélgörcsöket, és fokozza az emésztőnedvek termelését. A legjobb teaként fogyasztani: áztasson vízbe nagyjából 0,25 g gyömbérport vagy néhány szelet gyömbérgyökeret, és ezt kortyolgassa hidegen vagy melegen minden étkezés után.
 • Kömény: készítsen teát a magokból, vagy tegyen néhány csepp olajat egy pohár vízbe. Érdemes kipróbálni a köményből és borsmentából főzött teát, amely esetenként hatásosabb, mint a két hatóanyag külön-külön.

Tartsa kordában a problémát!

Ha gyakran szenved emésztési zavaroktól, könnyen lehet, hogy az ettől való félelem miatt már az étkezéseket sem tudja igazán élvezni. Éppen ezért nagyon fontos, hogy tisztában legyen azzal, mit tehet megelőzésként. Íme néhány hasznos ötlet.

Egyen keveset, de gyakran, hogy soha ne terhelje túl a gyomrát. Lefekvés előtt néhány órával már ne egyen nagyobb mennyiséget.

 • Egyen lassan és rágjon csukott szájjal – közben ne beszéljen. Így nem fog levegőt nyelni, és az étel kisebb darabokban kerül a gyomrába, ami megkönnyíti az emésztést.
 • Segíthet, ha az étkezések során nem fogyaszt folyadékot.
 • Kerülje az alkoholt, valamint a szénsavas és a koffeint tartalmazó italokat.
 • Ne dohányozzon.
 • Kerülje a fűszeres és a zsíros ételeket.
 • Ne viseljen szoros derekú ruhát: az összenyomhatja a hasát és nehezítheti az emésztést.
 • Ne szedjen aszpirint és más gyulladásgátló szereket, amelyek irritál-hatják a gyomor nyálkahártyáját.
 • Étkezés után egy órán át ne végezzen intenzív mozgást.
 • Ügyeljen a testsúlyára! Ha túlsúlyos, próbáljon leadni néhány kilót, mivel így kisebb lesz a gyomrára nehezedő nyomás, és csökkenhet a gyomorsav visszaáramlása a nyelőcsőbe.

Ápolási tudnivalók

Emelje fel! Ha reflux kínozza – azaz savas gyomornedv jut vissza a nyelőcsőbe, és égető érzést okoz -, az ágy fejrészének enyhe megemelése, vagy még egy párna használata megelőzheti vagy enyhítheti a panaszt.

Kérdezze meg az orvosát!

Ha az egyszerű módszerek nem segítenek a problémán, forduljon orvosához, hátha valami olyan rendellenesség van a háttérben, ami kezelést igényel. Az orvos valószínűleg ellenőrzi majd, nincs-e gyomorfekélye: e betegség egyes tünetei ugyanis hasonlítanak a teltségérzet során észlelt panaszokra. Azonnal forduljon orvoshoz, ha a következő tünetek jelentkeznek: szűnni nem akaró, illetve véres hányás, fekete, szurokszerű széklet, nyelési nehézség, megmagyarázhatatlan fogyás vagy rendkívüli kimerültség.

Orvosa elsőként savlekötőt ír fel, hogy enyhítse a gyomor nyálkahártyájának irritációját. Ha úgy véli, hogy talán más kiváltó ok áll az emésztési panaszok hátterében (pl. gyomorsérv, amikor a gyomor felső része a rekeszizom egy résén át a mellkasba türemkedik), szakrendelésre utalhatja be, ahol további vizsgálatokat végeznek, és szükség esetén műtéttel orvosolják a problémát.

Hasznos tanács! Az ebéd után elfogyasztott mentolos cukorka enyhíti a hasfájást és a felfúvódást, s megkönnyíti a bélgázok távozását. Ha ilyen panaszai vannak, szopogasson el egy borsmentás cukorkát, vagy kortyolgasson lassan borsmentateát. Ha viszont a gyomorsavreflux miatt gyomorégése van, akkor a borsmenta inkább ront a helyzeten, ezért először tegyen vele egy óvatos próbát.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.