Élj egészségesen

Tartsa egészséges szinten a testsúlyát, és ügyeljen a védőoltásokra!

Bizonyára nem meglepő hír, hogy szoros összefüggés van az egészséges testsúly és az egészséges test között. Ha túl sok felesleges súly terheli a testet (vagy ha túl kicsi a testsúly), az nem tud optimálisan működni.

Jegyezzük meg! Minden leadott kiló négy kilóval csökkenti a térdet minden egyes lépéskor érő terhelést.

Ha tehát tízezer lépést tesz meg egy nap alatt, ez negyven tonnányi nyomáscsökkenésnek felel meg.Gondoljon csak bele, mekkora hatás ez egy teljes év alatt! Hosszú távon már egy kis fogyás is nagyon sokat számít.

Hízás hason
Ha túlsúlyosak vagyunk az az egészségünkre is mehet

 A túlsúly az összes betegség kockázatát növeli

A túlsúlyosság gyakorlatilag az összes betegség és krónikus rendellenesség kockázatát növeli – nemcsak az olyan nyilvánvaló problémákét, mint a szívbetegség, az ízületi gyulladás vagy a cukorbetegség, hanem például a demenciáét és a rákét is.

Nem tudja, hogy egészséges-e a testsúlya?

Keressen egy testtömegindex- (TTI-, vagy angol rövidítéssel BMI-) kalkulátort, és ellenőrizze, hogyan is áll!

BM Index18, 5 alatt18,5-24,925-29,930-34,935-39,940 felett
KategóriaSoványNormál testsúlyTúlsúlyMérsékelten elhízottSúlyosan elhízottNagyon súlyosan elhízott
Mindig be kell oltatnunk magunkat?
Mindig be kell oltatnunk magunkat?

Influenza elleni védőoltás

Minden évben adassa be magának az influenza elleni védőoltást – akkor is, ha „soha nem betegszik meg” és „soha nem volt még influenzás”!

Ha a rák összes változatának megelőzéséhez elég lenne évente egyszer bevennie egy olcsó tablettát, amelynek ráadásul az égvilágon semmilyen mellékhatása sincs, valószínűleg nem sokat gondolkozna rajta, hogy megtegye-e. Nos, valami ilyesmire képes az influenza elleni védőoltás is.

Egy egyszerű, évente beadandó oltásról van szó, amely nagyon sokat segít abban, hogy elkerülje az influenzát – ez a betegség napokig vagy hetekig tartó rossz közérzettel jár, amely idő alatt nem képes dolgozni, összpontosítani, ellátni a mindennapos teendőit, együtt lenni a családtagjaival és a barátaival, s úgy élvezni az életet, mint máskor. De a védőoltás beadatása nem csak az influenza legyőzése miatt fontos. Egy-két hét tartós gyulladás a szervezetben – márpedig ez történik akkor, ha influenzás lesz – olyan módokon árthat önnek, amelyek megnövelik az elhízás és egy sor betegség, például a szívroham, a szélütés és a rák kockázatát.

Az Amerikai Szívszövetség évek óta minden szív-betegnek javasolja az influenza elleni oltásokat, mivel kimutatták, hogy azok segítenek megelőzni a végzetes kimenetelű szívrohamokat és szélütéseket, s az egyéb betegségekben való elhalálozás kockázatát is csökkentik.

Kutatási eredmény: Egy 2012-ben megjelent tanulmány azt mutatta ki, hogy a terhesség alatt influenzán áteső nők gyermekei körében az átlagnál jelentősen nagyobb az autizmus előfordulásának valószínűsége.

Gondoljon csak bele, milyen hasznos ez a védőoltás azon egészséges emberek számára, akik szeretnék elkerülni mindezeket a betegségeket! (Igaz is: mivel tudjuk, hogy az influenza elleni oltás csökkenti az elhízás kockázatát, talán azzal kellene népszerűsíteni, hogy a segítségével megőrizhető a karcsúság. Akkor vajon hányan jelentkeznének az oltásért?)

Tévhit! Sajnos az emberekben még mindig elevenen élnek az olyan tévhitek, hogy az influenza elleni oltásnak mellékhatásai vannak, hatástalan, influenzát okozhat(!), vagy hogy mérgező anyagok vannak benne.

Badarság. De a leginkább zavarba ejtő az, hogy sokszor a legiskolázottabb emberek vallják ezeket a minden alapot nélkülöző nézeteket. Ha valaki azt mondja: „Soha nem adatok be influenzaoltást, mégsem kapom el soha az influenzát”, az olyan, mintha kijelentené: „Mindennap sajtburgert és sült krumplit eszem, nem szoktam mozogni, de mégsem volt szívrohamom, és nem is híztam el.”

Vigyázat! Az influenza évente akár negyvenötezer amerikai halálát is okozhatja, miközben a védőoltás csökkenti a halálozások és a megbetegedések számát, az antibiotikumok fogyasztását és a kórházban töltött időt is.

Az oltás ráadásul nem is csak Ön miatt fontos: ha beadatja, azzal jelentősen csökkentheti az egészségügyi ellátás terhelését, és megóvhatja a fertőzés iránt legfogékonyabb csoportokat – a csecsemőket, az időseket és a legyengült immunrendszerű személyeket, akiknél az oltás nem, vagy nem kielégítő megoldás. Dühítő a tudat, hogy a lakosságnak évente csak kevesebb mint 40 százaléka oltatja be magát. Ki akar felelős lenni azért, hogy segíti egy járvány terjedését és kisgyermekek halálát? A döntés az öné.

Mindig végezzünk önvizsgálatot!
Mindig végezzünk önvizsgálatot!

Végezzen önvizsgálatot!

Öltözködés közben mindennap előfordul, hogy néhány másodpercre részben vagy teljesen meztelenek leszünk, arról nem is beszélve, hogy a zuhany alatt is ruha nélkül álldogálunk. De mikor fordult elő utoljára, hogy alaposan szemügyre vette a csupasz testét egy tükörben – elölről és hátulról is? Meglepődne, ha tudná, milyen sok mindent megtudhat ebből a kis gyakorlatból.

Észreveheti például a kialakulóban lévő betegségeket teste olyan furcsaságaiból, amelyek korábban nem voltak ott, vagy a bőrrák korai jeleit. A bőr az egész test állapotának indikátora, s külső elszíneződései, foltjai, sebei, kiütései vagy egyéb zavaró elváltozásai valamilyen belső betegségre utalhatnak. Időnként tehát nézze át alaposan teste minden négyzetcentiméterét – beleértve a haját, a körmeit és a szája belsejét is! Sőt, pusztán a testi megjelenése alapján elég jó képet kaphat arról is, mennyire öregszik jól.

A bőre feszessége és ráncai egy önnel egyidős emberre jellemzőek?

Idősebbnek látszik a koránál? S ha már ott áll, ragadja meg ezt az alkalmat olyan mérések elvégzésére, amelyek segítenek majd nyomon követei a szokásai megváltoztatására irányuló erőfeszítéseit!

Mérje meg a derékbőségét, hogy csökkent-e! Kezdjen bele egy olyan bőrápolási programba, amely segít fenntartani bőre egészségét (és amely miatt rendszeresen meg is fogja vizsgálni azt)! Vagy csak állapítsa meg magáról, hogy csodásan néz ki, és minden rendben van! Mondjon valami biztatót magának, ahogy ott áll pőrén, és fogadja el magát annak, aki! Mindannyian tisztában vagyunk vele, milyen sokat számít a testi és a lelki egészség szempontjából az erős öntudat és az, ha az ember jól érzi magát a bőrében.

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.