Fogyás és jó fizikai állapot

Fogyókúrás tabletták – hatásosak?

Hányszor mondjuk, hogy de jó is lenne, ha csak egy tab­lettát kellene bekapni, és minden rendbe jönne! Az elhí­zott emberek számára léteznek ilyen tabletták, de ezek sem varázslat útján tüntetik el a kilókat. Ma már bizton­ságosabbak és hatékonyabbak, mint korábban voltak, de még mindig vannak mellékhatásaik. A szakemberek egyetértenek abban, hogy csak végső esetben ajánlatos ilyen szerekhez folyamodni, és nem mellőzhetők az étren­di változtatások és a testmozgás.

Használnak a fogyó­kúrás tabletták?

IGEN Mind a vényre, mind a vény nélkül kapható szerek segítenek a fogyásban, de csak a megfelelő diétával és testmozgással együtt alkal­mazva. Nincsenek azonban adatok a fogyókúrás tabletták hosszú távú hatásairól.

E tabletták hatásmechanizmu­sa kétféle lehet: vagy adrena­lintartalmuk miatt csökkentik az étvágyat – mellékhatásként gyakran nyugtalanságot okoz­va -, vagy pedig gátolják az ét­kezések során bevitt zsír felszívódását és lebontását, ami miatt laza, olajos széklet és más kellemetlen mellékhatá­sok, például székletszivárgás jelentkezhet. A gyógyszereket nem diétázás és testmozgás helyett, hanem azok mellett kell szedni, és nem nevezhetők olyan csodaszernek, amilyenre sokan vágynak.

A tabletták hatásosak, leg­alábbis rövid távon, de a kuta­tók szerint nem felelnek meg a betegek és az őket kezelők irreális várakozásainak. Egy áttekintő elemzés szerint a különféle vényköteles fogyókú­rás tablettákkal átlagosan körülbelül 5,5 kg súlycsökkenést lehetett elérni egy év leforgása alatt.

A legtöbb szert csak rövid távú használatra ajánlják

Nem szabad növelni az ada­got, ha tolerancia alakul ki vele szemben, azaz már nincs érzékelhető hatása. Sok szak­ember úgy véli, hogy a tablet­ták csak arra jók, hogy szedés közben a fogyókúrázók megta­nuljanak egészségesebben táp­lálkozni és igyekezzenek időt szakítani a testedzésre. Az ét­vágycsökkentő szerek az agyra hatnak, és segítenek az étrend betartásában, a falánkság le­győzésében és azon meggyőző­dés kialakításában, hogy az illető képes lefogyni.

Mi micsoda a fogyókúrás szerek közül?

GYÓGYSZER LEÍRÁSVESZÉLYEK
Rimonabant Gátolja az agyban a kannabinoid receptorokat, ezáltal kevésbé vonzóvá teszi az étkezést.Növeli az öngyilkossági gondolatok és viselkedés kockázatát: a közelmúltban kivonták a forgalomból.
Szibutramin Teltségérzetet okoz az agyi boldogsághormonok, a szerotonin és a noradrenalin szintjének megváltoztatása révén.Vérnyomáskiugrást okozhat, ezért nem szedheti az, akinek magas a vérnyomása vagy nagy a szívbetegség-kockázata.
Orlisztát A bélben fejti ki hatását, gátolja a táplálékban lévő zsír lebontását és felszívódását.Felfúvódást, hasmenést, a székletürítési kontroll hirtelen elvesztését okozhatja, különösen jelentős mennyiségű zsír bevitele esetén. Gátolhatja a zsíroldékony vitaminok, azaz az A-, a D- és az E-vitamin felszívódását.

Van a szereknek kimutatható hátrá­nya is?

IGEN Az anyagcserét felgyor­sító szerek növelik a magas vérnyomás kockázatát, gyor­síthatják a szívritmust, szédü­lést és nyugtalanságot okoz­hatnak. A zsírfelszívódást akadályozó szerek gátolják a zsíroldékony vitaminok, pél­dául az A-vitamin képzéséhez szükséges béta-karotin, a D- és az E-vitamin felszívódását is, ezért néhány órával a bevéte­lük előtt vagy után ajánlatos multivitamin-készítményt be­venni. Bármelyik szert választ­ja, ha nem köti össze hosszú távú életmód-változtatással, azonnal visszaszedi a leadott kilókat az orvosság szedésének abbahagyásakor.

Hatékonyak a fogyókúrás étrend-kiegészítők?

TALÁN Egyes kiegészítők tartalmaznak olyan össze­tevőket, amelyek csökkentik az étvágyat vagy felgyorsítják a kalóriák elégetését. Nem könnyű azonban megállapíta­ni, mi van bennük.

Végtelen sorban kígyóznak a patikák polcain a „zsírégető” étrend-kiegészítők. Az ameri­kai nők 20 százaléka már biztosan kipróbált legalább egy ilyen szert, és még az is előfordulhat, hogy használt – egy kicsit. Az egyik hatásos összetevő az efedrin, amely a nátha elleni szerekben az orr eldugulását csökkenti.

Kutatók azt talál­ták, hogy azok, akik efedrint tartalmazó fogyókúrás étrend­-kiegészítőt szedtek, havonta kb. egy kilóval többet fogytak, mint azok, akiknek placebót adtak. Még jobb volt a hatás, ha a szer efedrinen kívül koffeint is tartalmazott, de ez eset­ben két-háromszor nagyobb volt a mellékhatások (szoron­gás, émelygés, hányás, szapora szívverés) kockázata. A hozzá­szokás veszélye miatt az FDA betiltotta az efedrint tartalma­zó fogyókúrás étrend-kiegészí­tők forgalmazását.

Újabban ezért a gyártók olyan összetevőkkel próbál­koznak, mint a keserűnarancs (az efedrinhez hasonló termé­szetes enyhe stimuláns), a zöld tea és a koffeintartalmú guarana. Ezekről azt állítják, hogy gyorsítják az anyagcserét és csökkentik az étvágyat. Bár van valamelyes hatásuk, nem végeztek velük kapcsolatban elegendő klinikai kutatást, a rendelkezésre álló adatok nem egyértelműek, és nem mérték fel a hosszú távú hatásokat sem. Azt se feledjük, hogy az egyes készítmények jelentősen különböznek a hatóanyagok mennyisége és minősége szem­pontjából.

Hatásos a hoodia?

IGEN Nem minden fogyó­kúrás tabletta stimuláns.

A Hoodia gordont nevű, Dél-Afrikában és Namíbiában ho­nos kaktusz kivonatának segít­ségével az őslakosok hosszú utakat tettek meg a sivatagon át, kevés táplálékkal fölszerel­kezve. A szakemberek szerint a kivonat valóban tartalmaz olyan anyagot, amely csökken­ti az étvágyat, jóllakottság-ér­zést keltve az agyban.

Egy an­gol gyógyszercég P57 néven szabadalmaztatta a kaktusz hatóanyagát, és elhízás elleni szerként folytat vele kísérlete­ket. De ne induljon el a drogé­riába P57-ért. Nagyon kevés áll rendelkezésre ebből az anyagból, és ha egy szerről azt állítják is, hogy hoodiát tartal­maz, az valószínűleg nem igaz. Nincsenek megbízható klinikai adatok a hoodiával kapcsolat­ban, és még nem tudják, hogy hosszú távon biztonságos-e, illetve hogy milyen mellékhatá­sokat okozhat.

Jó tanács: a különféle tabletták, étvágy­csökkentők segítenek ugyan a fogyásban, de csodák nincsenek. A türelem a tartós siker titka. Tűzzön ki egy megcélzott testsúlyt és hozzá egy reális határidőt, amikorra ezt a súlyt el szeretné érni, és mérje rendszeresen a súlyát. A természetes és tartós súlycsökkenés 1-4 kg havonta. A lassabb fogyás tartósabb eredményt hoz. Ha fegyelme­zett diétázás mellett is meg-megtorpan a fogyás, ne keseredjen el, tartson ki, néhány napon belül meglesz az eredménye. Legyen türelmes, ugyanakkor aktív. Naponta gyalogoljon egy órát tempósan, liftezés helyett pedig használja a lépcsőt.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.