Fogyás és jó fizikai állapot

Zsírszegény étrend

Mielőtt a szénhidrátok váltak volna az első számú ellen­séggé a táplálkozás terén, a zsírról vélték azt, hogy pocakkal és hájas combokkal ver meg mindenkit élete végéig tartóan. Ám a zsír hírneve megjavult. Ma úgy vélik, még nagyobb is lehet az esély a fogyásra, ha egy kevés zsír is van az étrendben.

Az ultrazsírmentes étrend a fogyás leg­jobb módja?

NEM Az elhízást nem a zsí­rok okozzák, hanem a túlzásba vitt evés. Ha a zsírok az ételek energiatartalmának kevesebb mint 15 százalékát teszik ki, az még ártalmas is lehet.

Sok neves táplálkozási szak­ember egyetért abban, hogy a zsírokat érdemtelenül okolták a népesség járványszerű elhízá­sáért. Valójában azért is lehet kövér olyan sok ember manap­ság, mert túl komolyan vették a tanácsot, hogy fogyasszanak kevesebb zsírt. így terjedtek el az alacsony zsírtartalmú muffinok, sajtos kekszek és sütemé­nyek, amelyekkel az emberek a kelleténél jóval több finomított szénhidrátot fogyasztanak.

Megbízható adatok szerint többet lehet leadni olyan ét­renddel, amelyben sok a fehér­je és kevés a szénhidrát, mint azokkal az alacsony zsírtartal­mú diétákkal, amelyek főleg szénhidrátokból állnak. A zsí­rok vércukorra gyakorolt hatá­sa csekély, márpedig az éhséget és az ételek utáni sóvárgást egyenletes vércukorszinttel le­het sakkban tartani.

Nagyon nehéz is betartani az olyan diétát, amelyben az energiabevitel kevesebb mint 15 százaléka származik zsírok­ból, mert az ember természeté­nél fogva vágyik a zsírra.

Kutatási eredmények! A Duke Egyetem Orvosi Karán végzett vizsgálat során 120 túl­súlyos önkéntes közül a csök­kentett zsírtartalmú étrendet fogyasztóknak csak az 57 szá­zaléka volt képes befejezni a hat hónapig tartó fogyókúrát, míg az alacsony szénhidrát­tartalmú diétán lévőknek a 76 százaléka tartott ki végig.

Bár korábban kimutatták, hogy a rendkívül alacsony zsírfogyasztás nagymértékben csökkenti a szívinfarktus és egyéb érrendszeri betegségek kockázatát, a szakértők szerint ez inkább az étrend magas rost- és alacsony cukortartal­mának volt köszönhető, mint a zsír hiányának. Mégis úgy tűnik, jó ötlet az étrend zsírtartalmát valame­lyest csökkenteni, különösen, ha a sajtburgerektől hízik, nem az egészséges olívaolajtól.

Hatásosabb az ala­csony zsírtartamú étrend, mint más csökkentett kalóriájú diéták?

NEM Egy vizsgálat adataiból nyilvánvalóvá vált, hogy zsír­szegény diéták hatására az emberek ugyanannyit fogytak 6, 12 és 18 hónap alatt, mint azok, akik másfajta alacsony energiatartalmú étrend segít­ségével fogyókúráztak.

Kutatási eredmények! A zsírszegény diéták népszerű­ségére az mérte a legnagyobb csapást, amikor 49 ezer nő adatainak elemzésével megálla­pították, hogy azoknak, akik megkísérelték zsírbevitelüket a teljes energiabevitel 20 száza­lékára csökkenteni, 8 évvel később ugyanolyan volt a test­súlyuk, mint azoknak, akik egyáltalán nem változtattak az étrendjükön.

Ehhez az ered­ményhez persze az is hozzá­járulhatott, hogy a nők nem tudták maradéktalanul meg­valósítani célkitűzéseiket, s csak 29 százalékra sikerült redukálniuk napi energia­bevitelük zsírtartalmát.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.