Fogyás és jó fizikai állapot

Víz – Mi köze van a fogyáshoz?

Kit nem intettek még arra, hogy igyon napjában 8-10 po­hár vizet? Kiderült, hogy ez a tanács az esetek nagy részé­ben nem is helytálló. Ettől persze még a víz nem lesz értéktelenebb. Végül is az emberi test nagyrészt, pontosabban 70 százalékban vízből áll, az izmok 80 szá­zalékban tartalmaznak vizet, míg az agy 75 százalékban. Szükség van vízre az ízületek kenéséhez, a testhőmérsék­let fenntartásához és a tápanyagok testen belüli szállításá­hoz. De mi köze van a fogyáshoz?

Csökkenti a víz az étvágyat?

IGEN Kutatók kimutatták, hogy az étkezés közben elfo­gyasztott víz, az is, amit az étel, például a leves tartalmaz, fokozza a teltségérzetet.

Egyesek esküsznek arra, hogy sok hideg vizet kell inni, mert a szervezet kalóriát éget, hogy fölmelegítse. Ki is mutatták, hogy a hideg víz átmenetileg fokozza a kalóriák elégetését, de nem jelentős mértékben. Valójában a víz azáltal segít a fogyásban, hogy teltségérze­tet okoz, bár senki sem tudja, milyen hosszú ideig tart ez a hatás, és mennyi vizet kell meginni ahhoz, hogy távol maradjunk a hűtőszekrénytől.

Egy szűk körű vizsgálat so­rán a finnországi Kuopio Egye­temen nyolc egészséges nővel reggeli közben két pohár vizet itattak, és ők kevésbé érezték magukat éhesnek, mint amikor nem kaptak vizet. Barbara Rolls kutató és kollégái szerint az a víz, amely az ételekben, például a csirkelevesben van, hatékonyabban csökkenti az étvágyat, mint az, amit étkezés közben külön megiszunk.

Több vízre van szüksége annak, aki megerőltető testedzést végez?

TALÁN A legtöbben 24 órán belül pótolják a testedzés során elvesztett folyadékmeny-nyiséget. Ha pontosan vissza akarja nyerni az elveszített vizet, mérje meg a testsúlyát edzés előtt és után. Minden fél­kilós súlycsökkenést fél liter víz ivásával lehet ellensúlyozni. Ne sportitalt igyon, hacsak nem meleg időben edzett egy óránál tovább. A meleg és a ki­merültség két olyan tényező, amely révén izzadással jelentős mennyiségű ásványi sot veszít­het. Ha ez a kettő nem áll fenn, az elektrolitok egyensú­lya az edzés utáni étkezés so­rán magától helyreáll.

Előfordulhat, hogy valaki túl sok vizet iszik?

IGEN Az átlagos személy veséi óránként közel 1 liter vizet képesek kiválasztani. Ha nagyon sok folyadékot fogyaszt valaki, előfordulhat, hogy a vese nem tud meg­birkózni a megnövekedett feladattal.

Vigyázat! A hyponatraemia olyan ritka állapot, amely főként a mara­toni futók vagy más, extrém állóképességet igénylő sportot űzők esetében alakulhat ki, amikor túl sok vizet isznak, és a verejtékezéssel nagy mennyi­ségű nátriumot veszítenek. Ettől csökken a vér nátrium­koncentrációja, ami halálos is lehet.

A korai tünetek közé tartozik a fejfájás, a zavartság, a hányás és a kimerültség. Sú­lyos esetben a hyponatraemia görcsrohamhoz, eszméletvesz­téshez és akár halálhoz vezet­het, de ehhez az kell, hogy a sportoló 3-4 órán keresztül fo­lyamatosan eddzen és közben folyamatosan nátriumszegény folyadékot fogyasszon.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.