Fogyókúra tudástár

Mit jelent a jojó diéta?

Jellemzői: viszonylag gyorsan el­ért testsúlycsökkentésekről, amelyet hamarosan az eredeti súlynál nagyobb mértéket elérő visszahízások követnek. Le­fogynak két hét alatt 6 kg-ot, majd két hét múlva visszahíz­nak 8-at, és így tovább. Általában ezek átmenetileg alacsony kalóriamennyiséget tartalmazó, napi 1000 kcal alatti diéták esetében fordulnak elő.

A „drasztikus” kalóriacsökkentésre a szervezet védekezni kezd, egy hét után már lényegesen lelassítja az alapanyag­cseréjét, tehát az energiák elégetését.

Ördögi kör…

A továbbiakban tehát hiába eszik kevesebbet, abból több hasznosul. Miután a kövérség sokakat „életfogytiglan” elkí­sér, és akik többszöri szakszerűtlen kísérletet tesznek a test­súlyuk csökkentésére, azoknál úgynevezett jojó diétáról be­szélünk, amelynél a diéta és elhízás többször is ismétlődhet és végeredményben további elhízáshoz vezethet.

Vannak, akik azt állítják, hogy ez nem is fogyasztó, hanem hizlaló módszer, de hát persze ezt esete válogatja, hiszen ha valaki pl. fél évig képes 10 kg súllyal kevesebbel élni, annak olyan kedvező vérzsír-, vércukor-, vérnyomás változásai le­hetnek, ami a szervezet érelmeszesedési folyamatában, a szív- és érrendszeri kockázatban akkor is jelent valami hasz­not, ha később újra visszahízik.

A jojó diéták legfőbb oka a szakszerűtlenség, türelmetlen­ség az azonnali eredményre törekvés, a kitartás hiánya, és az akaraterő gyengesége.
Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.