Fogyókúra tudástár

Mit jelent a jojó diéta?

Jellemzői: viszonylag gyorsan el­ért testsúlycsökkentésekről, amelyet hamarosan az eredeti súlynál nagyobb mértéket elérő visszahízások követnek. Le­fogynak két hét alatt 6 kg-ot, majd két hét múlva visszahíz­nak 8-at, és így tovább. Általában ezek átmenetileg alacsony kalóriamennyiséget tartalmazó, napi 1000 kcal alatti diéták esetében fordulnak elő.

A „drasztikus” kalóriacsökkentésre a szervezet védekezni kezd, egy hét után már lényegesen lelassítja az alapanyag­cseréjét, tehát az energiák elégetését.

Ördögi kör…

A továbbiakban tehát hiába eszik kevesebbet, abból több hasznosul. Miután a kövérség sokakat „életfogytiglan” elkí­sér, és akik többszöri szakszerűtlen kísérletet tesznek a test­súlyuk csökkentésére, azoknál úgynevezett jojó diétáról be­szélünk, amelynél a diéta és elhízás többször is ismétlődhet és végeredményben további elhízáshoz vezethet.

Vannak, akik azt állítják, hogy ez nem is fogyasztó, hanem hizlaló módszer, de hát persze ezt esete válogatja, hiszen ha valaki pl. fél évig képes 10 kg súllyal kevesebbel élni, annak olyan kedvező vérzsír-, vércukor-, vérnyomás változásai le­hetnek, ami a szervezet érelmeszesedési folyamatában, a szív- és érrendszeri kockázatban akkor is jelent valami hasz­not, ha később újra visszahízik.

A jojó diéták legfőbb oka a szakszerűtlenség, türelmetlen­ség az azonnali eredményre törekvés, a kitartás hiánya, és az akaraterő gyengesége.

Hogyan kerülhető el a jojó-effektus fogyókúra során?

Az elhízás manapság népbetegségnek számít, és sajnos tény, hogy az esztétikai probléma mellett számos egészségügyi kockázattal is jár. A legnagyobb gond az, hogy korosztálytól függetlenül egészségtelen táplálkozás és mozgásszegény életmód jellemzi sokak mindennapjait. A súlycsökkentés fontosságával a legtöbben tisztában vannak, de annak hatékony módszerével már kevesebben. A legtöbben ott buknak bele a fogyókúrákba, hogy a kezdeti sikereken felbuzdulva gyorsan visszatérnek a korábbi szokásokhoz.

Figyelem! A jól ismert jojó-effektus azonban odafigyeléssel és akaraterővel megelőzhető.

Csökkentse a bevitt kalóriák mennyiségét!

A testzsírból történő fogyás egészséges üteme heti fél-egy kiló. Annak érdekében, hogy ez megvalósuljon, az étrend megváltoztatásán túl a rendszeres testmozgást is be kell iktatni a mindennapokba. A súlyvesztéshez több kalória elégetése szükséges, mint amennyit magunkhoz veszünk. Ha nem szeretnénk megbetegedni, hiánybetegségektől küzdeni, és energikusságunkat is megőriznénk, akkor naponta 500-1000 kalóriával célszerű kevesebbet fogyasztani. Természetesen nagyon nem mindegy, hogy a szervezet számára szükséges fehérjéket, szénhidrátokat és zsírokat milyen forrásból visszük be. A sovány húsok és tejtermékek mellett a friss zöldségek, a teljes kiőrlésű gabonák és az esszenciális zsírok is rendkívül fontosak az egészséges fogyás érdekében. Ne feledkezzünk meg a nagymennyiségű folyadékbevitelről is, mely segít a méreganyagok távozásában.

Az éhezés jojó-effektushoz vezet!

A legtöbb eredménytelen fogyókúra arra vezethető vissza, hogy nem megfelelően értelmezzük adiéta kifejezést. Sokan drasztikus kalóriacsökkentéstől és néhány napos, hetes kúráktól várják az eredményeket. Mindez azonban nem csak rossz közérzethez, energiahiányhoz és hiánybetegségekhez vezet, hanem az anyagcsere belassulásához is. Ez azért probléma, mert így a szervezet inkább tartalékoló üzemmódba kezd, és amint vége a kalóriamegvonás időszakának, a kilók akár sokszorosan is visszajöhetnek.

Fontos: A megoldás tehát nem más, mint az életmódváltás keretein belül zajló súlycsökkentés, melyhez az anyagcserét felpörgető edzések is társulnak.

Adjon időt magának! A változáshoz idő kell!

A fogyás ütemét gyorsítani maximum edzéssel és étrend-kiegészítőkkel lehet, de az egészséges heti egy kilót ekkor sem szabad meghaladnia annak. Előfordulhat, hogy egy időre megtorpan majd a fogyás, vagy nehezebben megy az edzés, de nem érdemes feladni. Fontos, hogy mindig szem előtt tartsa, a súlycsökkenéshez bizony idő kell. Ha az első kudarcnál újra a süteményekre és pizzákra veti magát, úgy biztosan nem érheti el céljait. Ugyanakkor nem érdemes mindent megvonni sem saját magától, hiszen az étkezés többről szól, mint pusztán a szükséges kalóriák beviteléről. Az ízek élvezetéről és néha egy-egy kisebb bűnözésről sem kell lemondani, de a mértékletességet mindig ajánlott tartani.

Soványság helyett cél az egészséges, fitt külső!

Ha egészségesen, a jojó-effektust elkerülve szeretnénk fogyni, akkor a soványság helyet tűzzük ki célként inkább a fittséget és az egészséget. Az egészséges táplálkozás mellett erősítsük szervezetünket és immunrendszerünket rendszeres, napi legalább félórás intenzív sportolással. Ennek jótékony hatásait testsúlyunkon is hamarosan észrevesszük majd.

A jojó effektus hatásai – időskori kihatásai

A kár

A szakemberek szerint az úgynevezett jojóhatás, a gyakori fogyókúrázás tünete, a test összetételét veszélyes módon megváltoztathatja. A szigorú diéta miatt a szervezet védekezni kezd, csökkenti az anyagcserét, így kevesebb energia bevitele is elegendő lesz, s szervezetünk nemcsak a zsírt, hanem az izmokat is lebontja.

A diéta abbahagyása után a továbbra is lassú anyagcsere mellett a zsír raktározása még hatékonyabb lesz, a mozgáshiány miatt azonban csak a zsír épül vissza, vagyis csökken az izomtömeg, s helyette felszaporodik a zsírszövet. Romlik a kalóriafelhasználás hatásfoka, labilissá válik a vércukorszint szabályozása. Mindez további hízáshoz és a túlsúlyt kísérő egészségi problémák sokaságához vezethet.

Csökken az izomzat

Természetes jelenség, hogy az izomzat össztömege a kor előrehaladtával egyre csökken. Aki a hízás-fogyás jojóhatása miatt eleve megfogyatkozott izomzattal lép időskorba, annál különösen gyakoriak az egyensúlyproblémák, s ha a visszahízás során az izomszövet helyére rakódó zsírpárna a deréktájon halmozódik fel, megnő a szívinfarktus és a cukorbetegség kockázata. A jojóhatás nyomán csökken az úgynevezett „jó” vagy HDL-koleszterin szintje is, ráadásul az új keletű, divatos fogyókúrák fontos tápanyagoktól: kalciumtól, fehérjéktől, egy seregnyi vitamintól és antioxidánstól fosztják meg a szervezetet.

Jóvátehető? Igen!

Következetes, egészséges étrenddel, erősítő gyakorlatokkal pár hónap alatt pótolható az elveszett izomtömeg, normalizálható az anyagcsere.

A változtatás további előnyei

Az izomerősítő gyakorlatok segítségével visszanyerjük az elveszett izomtömeget, javul az erőnlét, az állóképesség és az egyensúly, biztosabbá válik a járás. Az egészséges étrendből származó tápanyagok óvnak a szív- és érrendszeri problémáktól, a cukorbetegségtől és a korai elhalálozástól.

A gyógyulás útja

„Megvilágosodás”

Fogadjuk el, hogy a hórukk-diétáknak semmi értelme. Tudományos vizsgálatok szerint a rövidtávon jelentős súlycsökkenést ígérő „trendi” fogyókúrák nem egészségesek, és nem is tarthatók. Az ideális testsúly eléréséhez és megtartásához életmódváltásra van szükség: egészséges ételekre egészséges adagokban, és testmozgásra. Az egészséges és tartós fogyást csak lassan lehet elérni, önsanyargatás nélkül.

Normál táplálkozás

Lépjünk ki a ,,böjtre lakoma” ördögi köréből: térjünk vissza a jól bevált napi háromszori, megfelelő tápanyagértékű főétkezésekhez, s közben tízóraira, uzsonnára kapjunk be egy kis gyümölcsöt, hogy a vércukorszint ne ingadozzon. Soha ne éheztessük ki magunkat, mert annak túlevés a vége, s kezdődik az egész elölről.

Az adagok csökkentése

A „modern” fogyókúrák többsége bizonyos ennivalókat kiátkoz, mások fontosságát túlhangsúlyozza, pedig igazából egyetlen dolog számít: a kalóriabevitel. Ezért ne azt nézzük, hogy mi van a tányéron, hanem azt, hogy mennyi. Ha minden étkezés alkalmával kicsivel kevesebbet eszünk, mint amennyi a jóllakottság érzéséhez kellene, a fölös kilók lassan, de biztosan eltűnnek, és nem is jönnek vissza.

Az izomzat újjáépítése

Kellő volumenű funkcionális izomzat nélkül nincs hosszú és egészséges élet. Akinél az ismétlődő fogyás-hízás jojóhatása „megette” az izmokat, annál egyenesen létkérdés, hogy fizikumát és kondícióját képes-e rendbe hozni.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.