Fogyókúra tudástár

Fogyókúra – Tévhitek a környezetből, a bulvársajtóból

Az elhízás kezeléséről temérdek téves módszer forog köz­kézen. Ezek egy része diéta nélküli csodamódszerekről, má­sik része csodadiétákról, harmadik része csodaszerekről szól. Tudni kell, hogy diéta nélkül alapvetően nem lehet fogyni, kivéve a fizikai aktivitással, vagy orvos által felírt gyógysze­res kezeléssel elért testsúlycsökkenést.

Jegyezzük meg! A testsúly ugyanis az energiabevitel és az energialeadás függvénye.

Az energiabevitel táplálkozással, különböző tápanyagok­kal történik, melyek energiatartalma a tápanyagtáblázatok­ban megtalálható. Bár kérdés, hogy egy adott energia – más szóval kalóriabevitel – mellett szerepe van a fogyásban an­nak is, hogy milyen zsír-, szénhidrát-, fehérjearányból állítjuk össze a táplálékunkat, de a döntő a kalóriafelvétel.

Ezerszámra olvashatunk az egyetlen, üdvözítődnek ne­vezett diétáról, mely vagy kiemelten valamelyik tápanyag fo­gyasztását ajánlva a többit tiltja, vagy – tudományosan meg­alapozatlanul – különböző, ún. „osztott” diétákat szorgalmaz, miszerint lényeges különbséget jelent, hogy melyik tápanya­got lehet egymással együtt, vagy csak egymástól elválasztva fogyasztani.

„Fogyasztó” termékek

A harmadik tévút az üzleteinket elárasztó fogyó­kúrás készítmények és eszközök nagy része. Ezek egy ré­sze nem más, mint üzleti trükk (mint pl. a fogyasztó pizsama, fogyasztó szappan, fogyasztó karperec, fogyasztó talpmasszázs és még sorolhatnánk). Más részük hatástalan tabletta, ami jobbik esetben a szervezetre veszélytelen. Egy részük viszont olyan rostokat tartalmaz, melyek csökkenthetik az ét­vágyat, valamint pótolhatják a vitamint és ásványi anyagot, melyek a fogyókúra során bekövetkező hiányállapotokat megelőzhetik.

Reklám és biznisz

A befektetett reklám az emberek hiszékenységére támasz­kodva általában jól megtérül. Valaki kitalál egy módszert, vagy hatástalan tablettát, mindenféle tudományos alapokat nélkülöző, de akár klinikákra történő hivatkozásokkal feldí­szített reklámmal piacra dobja. Az OÉTI csak azt ellenőrzi, hogy nem ártalmas-e (hiszen pl. bizonyos távol-keleti teától már halálos szövődmények is előfordultak).

Ehhez hozzá­szerveznek még egy üzletláncot, illetve könyveket írnak a módszerükről, termékükről, tudományos közleményekben nem megtalálható homályos vizsgálatokra, adatokra hivat­koznak, hatalmas fogyásokat reklámoznak (melyek hátteré­ben néha nem is a termék, hanem pl. gyomorszűkítő műtét állhat).

Ezekkel a módszerekkel is lehet fogyni, hiszen ahhoz képest, hogy egy túlsúlyos, vagy elhízott egyén általában több, mint 3000 kcal-t fogyaszt naponta, ha bármilyen mód­szerért kifizet sok-sok ezer forintot, a kúra idején a pénze után futva önkéntelenül is jobban diétázik. A drasztikus, ellenőrizetlen fogyókúrák azonban ekkor is visszaütnek vagy jojó diétává alakulnak át.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.