Koleszterin

5 alapvető jó tanács, amit az éttermekben tartsunk be egészségünk érdekében

Ezeket mindenképpen tartsuk észben, ha ép artériákkal szeretnénk megúszni gyakoribb vagy ritkább éttermi látogatásainkat.

1.Már a rendeléskor döntsük el, hogy az adag egy részét becsomagoltatjuk.

etel-elvitelAz adag másik felét pedig együk meg nyugodt szívvel, abban a tudatban, hogy megvan a másnapi ebédünk vagy vacsoránk is. Az is jó megoldás, ha az asztaltársak közül megfelezzük valakivel a főételt.

2.Tanuljunk meg olvasni a sorok közt!

roston-sult-etelekNagy valószínűséggel jókora adag „rejtett” zsírt tartalmaz minden olyan fogás, amelynek nevében szerepelnek az alábbi kifejezések: olajban sült, tejszínes, bundázott, rántott, ropogós vagy töltött. Ráadásul e zsírok jó része minden valószínűség szerint telített zsírsav. Kerüljük azokat a fogásokat, amelyeket vajban pirítanak, illetve amelyeket tejszínes vagy sajtos mártással tálalnak.

Ne rendeljünk semmi olyan ételt, amelyet olajban sütöttek ki. Elég valószínű, hogy a sütéshez részben hidrogénezett növényi olajat használnak, vagyis jókora adag transzzsírt is kapunk az étellel. Válasszunk inkább sütőben vagy roston sült ételeket.

3.Biztonságos saláták

cezar-salataA saláták remek lehetőséget kínálnak arra, hogy az étteremben is hozzájussunk a megfelelő zöldségmennyiséghez. Sokuk azonban olyan csapdákat rejt, mint a tejszínes öntet, bacondarabkák, olajban sült tésztadarabok és egyebek. A legtöbb éttermi Cézár saláta (csirkehússal vagy garnélával, olajban sült kenyérkockákkal megszórva és tejszínes vagy sajtos öntettel leöntve) átlagosan 36 gramm zsírt tartalmaz.

A megoldás? Kérjük úgy a salátát, hogy külön hozzanak hozzá ecetet és olajat, s azt magunk ontsuk rá ízlés szerint. Az is jó megoldás, ha külön kérjük az öntetet, és minden falatnál előbb az öntetbe mártjuk a villát, és úgy szúrunk fel rá egy salátadarabot.

4. Egyéni kérések

parolt-zoldseg-2Ne féljünk szólni a pincérnek, hogy más módon készítsék el az ételünket. Kérjük például azt, hogy a lazacot a roston sütés előtt ne vajjal, hanem olajjal kenjék meg, vagy hogy a tésztához a tejszínes szósz helyett párolt zöldségeket és egy kevés olívaolajat keverjenek. Ha a kiválasztott fogáshoz hasábburgonya is jár, rendeljünk helyette párolt zöldséget vagy vadrizst köretnek.

5.Találjuk meg a zöldségeket!

salata-egyediNagyon könnyű úgy végigenni egy éttermi ebédet vagy vacsorát, hogy csak a végén jöjjünk rá: semmiféle zöldséget vagy gyümölcsöt nem fogyasztottunk (a hasábburgonya és az olajban sült hagymakarika természetesen nem tartozik ide). Feltétlenül rendeljünk tehát salátát (némelyik olyan óriási mennyiség, hogy négy-öt adag zöldséget is letudhatunk vele) vagy köretnek keverve sütött, serpenyős zöldségeket.

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.