Fogyókúra tudástár

Mit tegyek, ha megállt a fogyás?

Még a legjobban megtervezett és beállított, kitartó fogyókúra során is előfordulhatnak átmeneti időszakok, amikor a fogyás megáll, és ilyenkor a fogyókúrázó azonnal a kalóriabevitel további csökkentésén vagy az edzések számának növelésén töri a fejét, ám nem biztos, hogy ez a célravezető megoldás.

megallt-a-fogyasAmikor az ember energia-háztartásáról beszélünk, egy igen „jól szervezett” és nagyon érzékeny, gyorsan alkalmazkodó, és minél inkább a túlélésre, a biztonságra és az egyensúlyra törekvő kis műszerrel van dolgunk. Amikor a kelleténél többet eszünk, a fölöslegesen bevitt zsírt, valamint a fehérjéket és szénhidrátokat (egymással reakcióba lépve), a szervezet zsírszövetként elraktározza, kvázi félreteszi „ínségesebb időkre”, ahelyett, hogy egyszerűen eldobná, kiürítené.  Ezt tudva azt várnánk, hogy amikor fogyókúrázni, koplalni kezdünk, a szervezet elsőként a zsírszövetben elraktározott energiatartalékokat használja el, ám sok esetben nem egészen ez történik.

A szervezet a tartós éhség hatására a biztonsági tartalékok teljes felélése helyett bizonyos idő elteltével inkább az anyagcserét lassítja le, ezzel kompenzálva a lecsökkent energia-bevitelt. Ha a hiány ennek ellenére is huzamosabb ideig fennáll, a szervezet az éhség ellen – és a tartalékok minél tovább való megőrzéses érdekében – további óvintézkedésekre is képes: elkezdi az izomzatot lebontani, ezáltal nem csupán többlet energiához jut, de magának az izomtömegnek a csökkenésével az anyagcsere is tovább lassítható.

Általában elmondható, hogy ha a fogyókúra alatt a rendszeres testmozgás és a kitartó diéta ellenére a fogyás lelassul vagy megáll, az az esetek többségében az anyagcsere lelassulására vezethető vissza. De vajon hogyan kerülhető el az anyagcsere lelassulás, és mit tehetünk, hogy a mélyponton átlendülve újabb centiméterektől szabadulhassunk meg sikeresen.

1. Csökkentsük a kalória deficitet!

Minden fogyás oka az úgynevezett kalória deficit. Ez azt jelenti, hogy kevesebb kalóriát veszünk magunkhoz, mint amennyit a szervezet a nap folyamán elhasznál. Ám amikor ez az energia deficit túl nagy, és a bevitt és az elhasznált energiamennyiség huzamosabb ideig meghaladja a napi 500 kCal-át, a szervezet a tartós éhezésre mintegy pánikkal reagálva „tartalék üzemmódba” kapcsol, az anyagcsere lelassul.

Éppen ezért ügyelj arra, hogy akármilyen keményen diétázol is, a napi energia deficit 250-500kCal körül maradjon, és a bevitt kalória mennyiségének meghatározásakor minden esetben vedd figyelembe az adott napi szükségleteidet. Hogy mit jelent ez? Azokon a napokon például, amikor edzel, érdemes az edzés során elégetett kalóriamennyiség legalább felével kiegészíteni a kalória büdzsédet. Ezáltal rugalmasan és hatékonyan tudod követni, kielégíteni szervezeted többlet energiaigényét anélkül, hogy lassítanád a fogyást.

2. Változtass, hogy változhass!

A szervezet úgy a diétához, mint a jól bevált edzéstervhez, szép lassan hozzászokik, ezért a bevitt kalóriamennyiség optimalizálása mellett elengedhetetlen, hogy időnként változtassunk egyéb, a fogyókúrában már jól bevált szokásainkon.

Ennek egyik legfontosabb eszköze, hogy legyen változatos az edzésterved, nem csak a mozgás mennyisége, hanem annak formája, minősége szempontjából is! Már a fogyókúra megkezdésekor érdemes többféle mozgásformát kiválasztanod, így a tested jelzéseire odafigyelve választhatod ki, hogy az adott napon melyik esne a legjobban!

A változatos edzésterven kialakítása melletti másik fontos kérdés, hogy hogyan kerülhető el, hogy a jól beállított kalóriadeficithez hozzászokjon a szervezeted? A titok a változó kalóriabevitelben rejlik: ha időről-időre tartunk egy-egy laza napot, amikor a szokásos, diétás mennyiségnél többet eszünk, azzal nemhogy tönkretennénk a diétát, hanem ésszerű keretek közt tartva a „rosszalkodást” éppen elősegíthetjük vele a fogyás sebességének szinten tartását.

3. Vigyázz az izmaidra!

Ha nem fogyókúránk során nem az – egyébként anyagcserét gyorsító – izomzattól szeretnél megszabadulni, hanem a zsírtól (márpedig feltételezem, hogy ez így van), akkor feltétlenül érdemes elkerülnöd a drasztikus, „gyors diétás” módszereket. Minél drasztikusabb egy fogyókúrás módszer, annál nagyobb a valószínűsége, hogy zsír helyett vagy mellett az izmaidtól is meg fogsz szabadulni, még akkor is, ha egyébként keményen dolgozol az izmok felépítése érdekében.

A fogyókúra során törekedni kell arra, hogy az izomveszteség a lehető legkisebb legyen. Ezt úgy érheted el, ha a napi kalória deficitet 250-500 kCal között tartod, a sporttevékenységeidet pedig igyekezzünk úgy kiválasztani, hogy az edzés viszonylag alacsony  pulzusszám mellett a hatékony zsírégetést és az izomépítést egyaránt segítse!

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.