Fogyókúra tudástár

A sikeres fogyás titka

Internetes portálok, női magazinok és életmóddal kapcsolatos írások kedvelt és gyakori témája a fogyókúra. Sajnos tény, hogy az elhízás és az ennek következtében kialakuló betegségek a népesség nagy százalékát érintik, melyek alól egyik nem sem kivétel. Jóval többről van tehát szó esetében, mint pusztán esztétikai problémáról, hiszen a legtöbb megbetegedés visszavezethető a túlsúlyra. Az egészséges testzsír százalék elérése minden életkorban fontos, ám a legtöbben a rendelkezésre álló sok-sok információ ellenére sincsenek tisztában azzal, hogy miként kivitelezhető a sikeres fogyás, s hogyan tartható meg az elért súly.

Torna

Természetesen nem mindegy, hogy hány kilótól szeretne megszabadulni, éppen úgy, mint az sem, mennyi idő alatt kívánja céljait megvalósítani. A legtöbben abba buknak bele, hogy nincsenek tisztában a szervezet működésével, és olyan célokat állítanak fel maguknak, melyeket szigorú diétával és kemény edzésekkel sem lehet elérni a megadott határidőn belül. A kulcs valahol a fokozatosságban, és természetesen az ésszerűségben keresendő. Ideje lenne talán elfelejteni az olyan tévhiteket, és általában önigazolásként ismételgetett gondolatokat, melyek a genetikára és a testalkatra vezetik vissza a plusz kilókat. Nyilvánvaló, hogy vannak bizonyos betegségek, hormonális problémák, melyek egyértelműen a kilók felszaladásához vezetnek, de ha az elhízásért ilyen egészségügyi gond nem tehető felelőssé, akkor nincs más hátra, mint a kezdetben cseppet sem könnyű életmódváltás.

Megszokásaink rabjai vagyunk, nehezen mondunk le a számunkra finom falatokról, és kezdetben bizony cseppet sem lesz könnyű elkezdeni valamilyen mozgásformát. Diéta és edzés nélkül azonban nem várhatunk csodákat, és az eredmények is nagy valószínűséggel elmaradnak majd. Ahelyett azonban, hogy valamelyik éppen népszerű villámdiéta mellett tenné le voksát, célszerű olyan módszert választani, melyet képes lesz beépíteni mindennapjaiba – legyen szó akár az étkezésről, akár a mozgásról.

A legtöbb diéta típus megegyezik abban, hogy  a lassan felszívódó szénhidrátokat és a cukrot ki kell iktatni az étrendből. Ha tehát eddig előnyben részesítette tésztaféléket, a pizzát, szívesen választotta a pörkölt mellé a nokedlit, vagy éppen a fehér rizst, és fehér kenyér nélkül sem telt el egyetlen nap sem, akkor a legjobb ha ezeket az alapanyagokat örökre száműzi a konyhából. Legjobb döntés, ha le sem veszi őket a boltok polcairól, s helyettük inkább a zöldségest látogatja sűrűn.

Legtöbben a diéta szó hallatán ízetlen falatokra gondolnak, melyek cseppet sem laktatóak. Valóban vannak olyan, két-három hét alatt bomba alakot ígérő fogyókúrás módszerek, melyek mintaétrendjét látva jogosan merülnek fel kétségek a fogyni vágyóban, ezeket a diétakat jobb elkerülni. Kitartásra biztosan szüksége lesz ahhoz, hogy csökkentse a bevitt kalóriák mennyiségét, de az éhezés semmiképpen nem célravezető, már csak azért sem, mert a szervezet hajlamos tartalékolni, ha drasztikusan csökken az energiát biztosító étkezések mennyisége. A vitaminokban, ásványi anyagokban és nyomelemekben gazdag táplálkozás nem csak a hiánybetegségek elkerülése végett rendkívül fontos, hanem azért is, mert ezek nélkül nehezen fog menni a mozgás.

Mielőtt tehát azt gondolná, hogy megerőltető edzés nélkül is sikerülhet elérnie az álomalakot, fontos tisztában lennie azzal, hogy a feszes bőrhöz, és a látványos fogyáshoz az étrend megváltoztatásán túl a rendszeres, komfortzónán túli mozgáson keresztül vezet az út. S hogy mit is jelent ez pontosan? Sokan az iskolai évek után a hétköznapi hajtásban hajlamosak elfeledkezni arról, hogy az edzés mennyire fontos. Nem csak az alakot képes rendben tartani, de erősíti az immunrendszert, és gondoskodik az energikusságról, a jókedvről is. Stresszoldásra éppen úgy remek választásnak bizonyul a sport, mint a fogyást elősegítő tevékenységként. De melyik mozgásforma mellett érdemes letennie voksát, és mikor számít a ráfordított idő valóban hatékonynak? Vannak, akik kizárólag a konditeremben eltöltött órákat vélik eredményesnek, mások az otthoni edzésre, a futásra, vagy éppen az úszásra esküsznek.

Válassza bármelyiket is, nagyon fontos, hogy a mozgás öröme minden egyes edzés részét képezze, és ügyeljen a fokozatosságra. A bemelegítésre, valamint a nyújtásra soha ne sajnálja az időt, hiszen ezzel elkerülhetőek a sérülések! Ajánlott a terhelést növelni, váltogatni az edzésprogramokat, erre teste garantáltan jól fog reagálni, s a várt fejlődést is csak így érheti el. Izzadás és holtpontok nélkül ne teljen el edzés, ugyanis ha nem  hagyja el saját komfortzónáját, akkor gyakorlatilag feleslegesen tölti idejét a mozgással.

Természetesen nem mindegy, mekkora túlsúllyal küzd. Plusz húsz-harminc kiló esetében már javasolt körültekintően megválasztani a mozgásformát, ezzel védve ízületeit, és szíve egészségét. Eltökéltség, kitartás, apró, belátható időn belül elérhető célok és akarat – talán ezek a legfontosabbak, melyeket szem előtt kell tartania, ha az életmódváltáson gondolkodik. A vágyott célok elérhetőek, a fogyás nem anyagiak kérdése, sokkal inkább saját maga legyőzéséről, és a folyamatos fejlődésről van szó esetében.

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.