Fogyókúra tudástár

Hogyan számoljunk le végleg a súlyfelesleggel?

sulyfelesleg-leadasaSokan és sokféle fogyókúrás receptet ajánlanak, amelyek mindegyikének megvan a maga előnye és hátránya. Némelyik egészen kíméletes és talán még hatékony is, de léteznek olyan extrém, gyors fogyást ígérő vagy „fogyás éhezés nélkül” szlogen alatt futó, bizonyos esetekben esetleg rengeteg lemondással járó tippek is, amelyek vagy nem hatékonyak, esetleg végül idővel a visszájukra fordulnak vagy akár még károsak is lehetnek az egészségre. Van azonban egy, a mai napig mindenki számára jó szívvel ajánlható, bevált recept, amellyel maguk a dietetikusok és táplálkozás szakértők is dolgoznak, és ez nem más, mint a kalóriaszámlálás.

A sikeres fogyókúra nem csak a fölösleg leadását jelenti, hanem az elért testsúly megtartását is. A tartós siker kulcsa minden esetben a valódi életmódváltás, ehhez pedig szükséges, hogy a fogyókúrát ezzel a megfelelő indíttatással, pozitív hozzáállással és kitartással végezzük.

A kitartást és az életmódváltást leginkább az támogatja, ha a fogyáshoz egy olyan diétát választunk, amelynél nem igényel túl sok vagy speciális figyelmet az előírt étrend betartása, tehát könnyen követhető és alkalmazható, változatos, nem vezet éhezéshez vagy hiánybetegségekhez, és bizonyítottan hatásos.

A kalóriaszámlálás egy bárki számára elérhető, érthető és egyszerű módszer, amely extrém esetektől eltekintve szinte sohasem jár koplalással. Nem zár ki semmilyen alapvető tápanyagot az étrendből, ezáltal egészséges megoldást jelenthet bárki számára, és csupán néhány alapszabályt kell észben tartani ahhoz, hogy bárki célt érhessen vele.

Az alapanyagcsere és kalória deficit

A fogyás titka valójában abban rejlik, hogy a nap folyamán kevesebb kalóriát vigyünk be, mint amennyit elhasználunk. Ezt nevezzük kalória deficitnek. Ugyanakkor nagyon fontos, hogy ne koplaltassuk magunkat, mert a koplalás következtében az anyagcsere lelassul, amely a diéta végeztével ismét hízáshoz vezet majd.

A megfelelően beállított kalóriamennyiség minden esetben fölötte van a szervezet napi alapanyagcsere szükségletének, ám kevesebb, mint a napi tevékenységeink elvégzéséhez szükséges kalóriamennyiség. Az alapanyagcsere szükséglet nem más, mint egész nap fekvő, nem cselekvő ember „működtetéséhez” szükséges energiamennyiség. Ez egy átlagos testalkatú 30-40 év közötti nő esetében általában olyan 1200-1500 kCal fölötti mennyiség.

Tehát minden kalóriadiéta első lépéseként meg kell határoznunk a napi energiaszükségletünket és az alapanyagcsere energiaszükségletet. Az ideális fogyókúrás kalóriamennyiség valahol a kettő között lesz: igyekezzünk azt olyan 200-500 kCal-val az energiaszükségletünk alatt, de minden esetben az alapanyagcsere energiaszükséglete fölött tartani!

Hogyan növelhető tovább a kalóriadeficit?                                                                     

A válsz igen egyszerű: sporttal. Amikor mozgunk, az légzés és a szívműködés, ezzel együtt pedig az anyagcsere is felgyorsul, és a szervezet több kalóriát éget el, mint nyugalmi helyzetben. A fogyókúrázók számára jellemzően aerob jellegű mozgást szoktak ajánlani (futás, biciklizés, séta, lépcső stb.), amellyel ha heti 3 alkalommal olyan 30-60 percet eltöltenek, máris sokat tettek a sikeres fogyás érdekében.

Ráadásul a sportnak köszönhetően változik a test zsír-izom aránya – mégpedig nyilvánvalóan az izomszövet javára -, amely szintén gyorsabb anyagcserét és nagyobb energia felhasználást eredményez.

Türelem a tartós fogyás titka

A megfelelően beállított kalória deficittel tapasztalhatunk eleinte gyorsabb fogyást, de összességében olyan 2-4 kg testtömeg csökkenésre számíthatunk. Ez elsőre nem tűnik túl hatékonynak vagy kecsegtetőnek, ám a tartós eredmény titka éppen a módszer kíméletességében rejlik. Ha rendszeresen és naponta többször (3-5 alkalommal) étkezünk, azzal elkerülhető a „kiéhezés”, amely sok esetben éhségrohamok formájában üt vissza a fogyókúrázókra, azzal a lendülettel tönkretéve korábbi erőfeszítéseit. Éppen ezért érdemes figyelembe venni a kalóriaszámlálás szabályait. A tartós eredményhez türelmesnek kell lennünk. Ne feledjük: a súlyfelesleget felszedni sem két hét alatt sikerült! Ne várjuk el a szervezetünktől, hogy egy csapásra megszabaduljon tőle!

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.