Gasztroenterológia

A máj malignus folyamatainak markerei

A tumormarkereket a daganatos sejtek termelik. Összefüggés van a vérsavóban mért mennyiségük, illetve a daganatos megbetegedés stádiuma, súlyossága között. A legtöbb tumormarker-meghatározás immunkémiai módszerekkel történik. Többfajta paraméter meghatározásával mind a szenzitivitás, mind a specificitás jelentősen növelhető. Malignus folyamatok metasztázisai esetén észlelhetők a legmagasabb numerikus értékek.

Alfa-foetoprotein (AFP)

Az AFP 70 kDa molekulasúlyú glikoprotein az albumin embrionális formája. Meghatározását immunometriás assay segítségével végzik. Gyakorlati jelentősége az intrahepatikus térfoglaló folyamatok dignitásának megítélésében van. Primer hepatocellularis carcinoma (HCC) esetén észleljük a legmagasabb értékeket. Dohányosok AFP-értéke gyakran kerül a kóros értéktartományba. Kóros érték: > 15 ng/ml.

Karcinoembrionális antigén (CEA) A CEA glikolizált 180 kDa molekulasúlyú magzati sejtekre jellemző fehérje. Meghatározása immunometriás (szendvics) módszerrel vagy monoklonális ellenanyagpárok segítségével történik. Kóros CEA-értékek alakulnak ki kolorectalis daganatok esetében, valamint minden olyan malformációban, amelyiknek metasztázisa a májat érinti. A CEA tüdő- és mammacarcinoma esetén is pozitív lehet. Kóros érték: > 2,5 ng/ml

CA 15-3, CA-19-9, CA-125

Megjegyzendő, hogy a CA 15-3, a CA-19-9 és a CA-125 is a kóros értéktartományba kerülhet májcirrhosisban és a májat érintő malignus folyamatok esetén. A diagnosztikus értéket jelentősen növeli, ha a kontrollvizsgálatok során progrediálóan fokozódó értékeket észlelünk.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.