Gyermekbetegségek

Torokfájás okai a gyermekeknél, hogyan kezeljük?

A gyerekgyógyászatban a leggyakoribb tünet. Ugyan a torokfertőzés majdnem mindig a mandulákat érinti – ebben az esetben legjobb lenne mandulagyulladásról beszélni -, ezeket a fertőzéseket általánosságban torokfájásnak szokták nevezni. Ezek a betegségek mindig akut formában jelennek meg.  A diagnózis vagy szederjesség a bőr vagy nyálkahár­tya kék, illetve lila elszíneződése, amely a bőrfelszín közeli szövetek alacsony oxigénszintjének következ­ménye.

Okai

Kétéves kor alatt a torokfájás legfőbb oka vírusfertőzés (adenovírus, enterovírus vagy Epstein-Barr vírus). A Streptococcus csak 2-4%-át okozza a fertőzéseknek, gyakori egy másik baktéri­umfertőzés is a Mycoplasma pneumoniae, de az esetek 45%-ában egyáltalán nincs beazonosítva a kórokozó. Az iskolás­kor előtti időszakban (2-6 éves korig) a fő ok valamilyen vírusfertőzés, míg a 6-10 évesek torokfájásának egyharma­dát a Streptococcus béta hemolitikus baktérium okozza.

A bakteriális eredetű (Streptococcus, pyogenes, haemophilus influenzae), valamint a légúti vírusos betegségeket télen kapják meg a gyerekek, a legtöbbször márciusban. Az enterovírusok viszont többnyire nyáron vagy ősszel fertőznek. A betegségek levegő útján vagy fertőzött kézen keresztül terjednek.

Torokfájás anatómiája

Torokfájás anatómiája

Tünetek

A kórokozók szerint külön­félék lehetnek. A bakteriális fertőzések 2-5 napig lappanga­nak, majd hirtelen torokfájás, magas láz, gyakran fejfájás, hányinger és hasfájás jelentkezik. A torok piros, a nyelés nehéz, és a következő három napban sárgás, gennyes váladék jelenik meg a mandulákon és a garatfalon. Streptococcus fertőzés esetén bőrkiütések keletkezhetnek a baktérium (skarlát) által termelt toxinok következtében. A vírusfertőzések fokozatosabban jelentkez­nek, a láz eleinte alacsony, enyhe általános tünetek, orrnyálkahártya-gyulladás és torokfájás.

Gyakran alakul ki garat- és orrnyálkahártya-gyulladás vagy megfázás. Az adenovírus valódi mandulagyulladást okoz, nagyon hasonló gennyes váladékkal, mint a Streptococcus fertőzés esetén, de a nyirokmirigyek is megduzzadnak a nyak két oldalán. Az enterovírusok herpangina nevű to­rokfájást okoznak, amit nagyon magas láz kísér.

Hatalmas hólyagok jelennek meg a mandulán, a garaton és a szájpadláson, ezek elfekélyesedhetnek és nagyon nagy fájdalmat okoznak a kis betegnek. A torok­fájás igen erős, és gyakran hányással társul. A betegség 4-6 napig tart, a nyirokcsomók megduzzadnak, csakúgy, mint a garatgyul­ladásnál, az Epstein-Barr fertőzésnél vagy a mononukleózisnál.

Diagnózis

A herpangina látványos hólyagokkal jár.

Terápia

Antivirális szerekkel gyorsít­hatjuk a gyógyulást, fájdalomcsillapítókkal, illetve lokálisan spray-k, szopogató tabletták segítségével enyhíthetjük a tüneteket.

Homeopátia

Sokféle gyógyszer létezik a torokfájás enyhítésére, és a betegség lefolyásának felgyorsítására. A Belladonna 9CH akkor ajánlott, ha a garat vörös, a Phitolacca decandra 9CH, amikor a nye­lés erős fájdalomérzettel jár. A Mercurius solubilis 9CH, ha gennyesedés jelenik meg a garaton és a lehelet kellemetlen szagú. Apis mellifica 9CH, ha a mandulák duzzadtak, és a nyirokmirigyek megnagyobbodtak. Phytolacca 5CH, amit adhatunk szájon át vagy akár vízben feloldva helyi alkal­mazásra. Mindegyiket 3 labdacsonként adjuk, a gyakorisága pedig a tünetek erősségétől függ.

Növényterápia

Sok növénynek van fertőtlenítő, fájdalomcsillapító és gyulladás­csökkentő hatása. Az Echinacea purpurea (bíborlevelű kasvirág), amit megelőzésképpen használhatunk az orvos által előírt adago­lásban, akár szájon át, akár helyi kezelésre, és használhatjuk a belőle készült, a keres­kedelemben kapható sprayt is. A Thymus serpyllum (mezei kakukkfű) olajesszencia formájában szájon át adható, orvos felügye­lete mellett vagy helyi kezelésre.

A Calendula officinalis (kerti körömvirág) tinktúrából 20 cseppet kell feloldani egy nagy pohár vízben helyi kezelésre, napi 3 alkalommal. Hasznos a propolisz is, ami általános fertőtlenítő (bak­tériumölő, antivirális), gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító, hegesítő és immunerősítő hatása miatt nagy segítséget jelenthet, főként mert különféle formában is rendelkezésre áll (szopogatni való cukorka, rágógumi, szirup, spray és aerosol).

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.