Gyermekbetegségek

Halcsípések kezelése

A szabadstrandok és a tenger mélye számos olyan állat és mikroorganizmus élőhelye, amelyek különféle problémát okozhatnak. Általában nem súlyos dolgokról van szó, de néhány esetben orvoshoz kell vinni a gyermeket. A homokos tengerfenék­ben leggyakrabban a mérges pókhal és a sárkányhal csípése veszélyes.

Mi történik?

Hirtelen erős fájdalom jelentkezik, ahol a mérges, hátoldali tüske befúródik, az égő érzés szétterjed az egész végtagon (de ritkán éri el az ágyékot vagy a hónaljat, aszerint, hogy a kezet vagy a lábat érte-e a csípés). A fájdalom a balesetet követően 30-45 perccel a legerősebb, de akár 24 órán keresztül is tarthat. Ezután a sebesült végtag érzéketlen vagy zsibbadt lesz. A méreg önmagában nem veszélyes, de a csípés okozta sokk és a hirtelen fájda­lom előidézhet hányingert, hányást, remegést, sőt ájulást is.

Mit tegyünk?

A sárkányhal mérge hő hatására megszűnik, ezért a fájó testrészt legalább egy órára (még jobb, ha kettőre) tegyük meleg vízbe (nem baj, ha sós), vagy 30 percre a forró homokba. Ezt megelőzően távolítsuk el az esetlegesen a sebben maradt tüskét, mossuk meg és fertőtlenítsük le. Adhatunk fájdalom csillapítót, és az orvos utasítására lehet tetanusz elleni injekciót is adni. Forduljunk orvoshoz, ha a következő na­pokban általános tünetek jelentkeznek, vagy a seb feldagad és kivörösödik.

Megelőzés

Tanítsuk meg a gyereknek, hogy ne nyúljon a tengeri állatokhoz, és ha tehetjük, mind a parton, mind a vízben adjunk rá gumiszandált. Ezek a tanácsok különösen kötelezőek, ha trópusi országokba utazunk, ahol különféle mérges tengeri állatok élnek, vagy a ho­mokban lévő paraziták a bőrön keresztül behatolhatnak a testbe.

Mit tegyünk a görcsök megjelenésekor?

  • Ha nem vagyunk felkészülve a görcsrohamra, elegendő arra ügyelni, hogy a gyermek ne sértse meg magát rángatózás közben, tehát a körülötte levő tárgyakat tegyük arrébb.
  • A görcs közben a gyermek megharaphatja a nyelvét, ezért a fogai közé tegyünk valami puha tárgyat, mondjuk egy összehajtogatott zsebkendő vagy egy övet, amit nem tud lenyelni, vagy megfulladni tőle.
Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.