Gasztroenterológia

Sarcocystosis bélféreg parazita fertőzés

A Sarcocystis spp. intracelluláris parazita, amely a köz­tigazda izomzatában, a végső gazda bélrendszerében található. A parazita számos állatot képes megfertőzni, az ember a fertőzött, nem kellőképpen hőkezelt hús elfo­gyasztásával akvirálja a kórokozót.

Epidemiológia

Igen elterjedt parazita, egyes speciesei meghatározott földrészeken találhatók meg elsősorban. A világ lakosságának bk. 6-10%-a fertőzött, elsősorban azokon a te­rületeken gyakoribb, ahol elterjedt szokás a nyers hús fogyasztása.

Patogenezis

A sarcocystákat tartalmazó húsból a bélbe jutva a para­ziták kikelnek, befúrják magukat a lamina propriába, és gametocitává alakulnak. Az érett ciszták távoznak a széklettel.

Patológia

Szövettanilag a bélben enyhe gyulladás látható jelentős eosinophiliával, néha kísérő vasculitissel.

Klinikai kép

A fertőzés legtöbbször tünetmentes vagy enyhe, magától múló tünetekkel jár. A tünetek a parazita bejutása után 6-8 órával jelennek meg. Láz, hidegrázás, hányinger, há­nyás, hasmenés, hasi görcs jelentkezik. Ritkán akut bél­elzáródás alakulhat ki. Krónikus hasmenést nem okoz.

Diagnózis

A székletben a parazita cisztáit mikroszkóppal lehet azonosítani. Szerológiai vizsgálattal a specifikus ellenanyagszint-emelkedés támasztja alá a diagnózist. Differenciáldiagnózis: egyéb enyhe lefolyású fertőző has­menés.

Terápia

Az enterális tünetekkel járó fertőzés nem igényel kezelést.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.