Gasztroenterológia

Ostorféreg és cyclosporiasis féreg fertőzése és kezelése

Trichuriasis

A kórokozó Trichuris trichuria (ostorféreg) a hengeres férgek közé tartozik, kifejlett állapotban 3-4 cm.

Epidemiológia

Elsősorban a trópusi országokban fordul elő. A világ né­pességének kb. egynegyede fertőzött.

Patogenezis

A talajban megtalálható peték szennyezett kézzel, étellel kerülnek be az emberi szervezetbe. A szájon át bejutó pete a vékonybélben 10-30 nap után kikel, majd tovább halad a vastagbélbe. A coecumban és a vastagbél felszál­ló szakaszában élősködik. A féreg feji végévei belefúró­dik a bélnyálkahártyába, farki vége a bél lumenébe lóg, majd peték tömegét üríti a bejutás után kb. 3 hónap múl­va. Egy féreg 5 évnél is hosszabb ideig élhet.

Patológia

A féreg mucosalis atrophiât és kevert gyulladásos reak­ciót okoz, néha cryptaabscessussal.

Klinikai kép

A tünetek a férgek számától függenek. Az enyhe fertő­zés tünetmentes lehet. A nagyszámú féreggel való fertőzöttség hasmenést, hasi fájdalmat, fogyást, anaemiát, gyengeséget, ritkán prolapsus anit okoz. Eosinophilia is kialakulhat. Gyermekkorban gyakoribb.

Diagnózis

A székletben a peték mikroszkóppal kimutathatók. Pro­lapsus ani esetén rektoszkóppal vagy az előreesett végbél nyálkahártyáján láthatók a férgek. Enyhébb fertőzés esetén szigmoidoszkóppal találhatók meg. Differenciáldiagnózis: az egyéb parazitás colitistől kell elkülöníteni.

Cyclosporiasis

A Cyclospora cayetanensis spórát képező parazita.

Epidemiológia

Főként a trópusokon, rossz higiénés körülmények kö­zött fordul elő. Utazók hasmenését is okozhatja. Minden életkorban megjelenhet.

Patogenezis

A fertőzés étellel és vízzel terjed. A széklettel ürülő paraziták fertőznek. A spórák a bél epithelsejtjeiben aszexuális és szexuális szaporodási cikluson mennek át. Az aszexuális szaporodással létrejött sejtek további epithelsejteket fertőznek, míg a szexuális szaporodással létrejött ivarsejtek megtermékenyülés után ürülnek a széklettel.

Patológia

Mikroszkóposán az ovális alakú, basophil festődésű, 8-10 um-es paraziták az enterociták felszínén mutat­hatók ki.

Klinikai kép

A spóra vékonybélbe jutása után egy héttel jelentkeznek az enteritises tünetek: vizes hasmenés, hasi és gyomor­görcs, izomfájdalmak, fejfájás, láz. Kezelés nélkül napo­kig, esetleg hónapokig, immunszupprimáltaknál akár évekig is eltarthat.

Diagnózis

A székletben speciális festéssel, három egymást követő székletminta vizsgálatával kimutathatók a protozoonok. A PCR-vizsgálat megbízhatóbb, de kevés helyen elérhető. Differenciáldiagnózis: kolerától, amoebiasistól, vírusos enteritistől, Shigella-, Salmonella-fertőzéstől kell elkülö­níteni.

Terápia

Trimethoprim-Sulfamethoxazol 7-10 napig, tüneti kezelés.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.