Gyermekbetegségek

Féregfertőzés okai gyermekkorban

A bélben megjelenő valamilyen parazita fertőzése. A parazita – általában valamilyen féreg (gyűrűs-, lapos-) – a saját táplálékát az emberből veszi fel, és közben károsítja az őt „befogadó” egyedet, de annak életét ezzel nem veszélyezteti.

Okai

Több, mint százféle élősködő létezik: leggyakrabbak a gyűrűsférgek, az ascaridák, a fehér-rózsaszín gyűrűsférgek, amelyek hossza akár 20 cm is lehet (sokszor a köhögéssel, lázzal járó tüdőproblémá­kat is ezek okozzák), a horgasfejű galandféreg, amely hosszú időn keresztül él az emberben és alig produkál tünetet, legfeljebb az illető rossz táplálkozása tűnhet fel.

Férgek bejutása a szervezetbe

A bélparaziták tapadókorongjukkal vagy a kampójukkal feltapadnak a bél falára és vérrel táplálkoznak, amit a nyálkahártyán ejtett sebből szívnak. Esetleg szabadon élnek, és a megemésztett anyagokkal táplálkoznak. A nyálkahártya sérülésein keresztül köz­vetlenül bekerülnek a vérbe a férgek által előállított toxinok, és a bélben lévő anyagok, amelyek közül soknak nem kellene bejutnia a keringésbe.

Tünetek

Leggyakrabban: allergia, vér­szegénység a rosszul felszívódott vitami­nok és a vérveszteség miatt, hasfájdalom és puffadás, krónikus fáradtság az immunrend­szer csökkent hatékonysága, székrekedés, hasmenés, bőrkiütés, a nyirokcsomók duzzanata, láz, éjszakai fogcsikorgatás, izom- vagy ízületi fájdalom, idegesség, megmagyarázhatatlan sápadtság, karikás szemek pihenés után is, alvászavarok indokolatlan fogyás vagy hízás.

Diagnózis

A székletmintából kimutatják az élősködő jelenlétét, tojás vagy lárva alakjában. A beazonosítás nem könnyű: három székletminta kell hozzá különböző napokban és időpontokban, és közvetle­nül a mintavétel után a laboratóriumba kell küldeni. A vérből is kimutatható, de az jobban megterheli a laboratóriumok kapacitását. Sok élősködő nagyon fertőz, és könnyen megbetegíti a családtagokat is. Ezért a beteg gyermek egész családját, sőt a háziállatokat – különösen a kutyát – is meg kell vizsgálni.

Terápia

Az orvos speciális parazitaölő szereket ír fel. A bélflóra helyreállítása ér­dekében ebéd és vacsora előtt fél órával tejenzimeket érdemes enni.

Megelőzés

A féregfertőzés megfelelő tisztálkodással elkerülhető, az étkezések előtti alapos kézmosás, a körmök tisz­tán tartása, a székelés utáni mosakodás, a fehérneműk, a lepedők, a törülközők magas hőfokon történő tisztításával.

Az étkezésre is oda kell figyelni: néhány étel kifejezetten kellemetlenné teszi a belet a férgek számára. Féreghajtó a fokhagyma, a hagyma, a pó­réhagyma, a szegfűszeg, a fahéj, a curry, az ánizs és a citromhéj.

Ezenkívül segít az egészséges és kiegyensú­lyozott táplálkozás, ami gazdag gyümölcs-, zöldség- és gabonarostokban. Jó lenne, ha nem fogyasztanánk hetente több mint há­romszor olyan ételeket, amelyek rothadást okoznak. Ilyenek a vörös húsok, a tejtermékek, a felvágottak, egyes halfajták, a csirkehús, a szalámi, a tojás stb.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.