Gyermekbetegségek

A hasfájás kezelése gyermekkorban

Nagyon gyakori kisgyermekeknél, az okát azonban sokszor nehéz megtalálni. Gyakran pszichoszomatikus eredetű, azaz a fájdalom mögött nincs szervi probléma. Alábecsülni azért mégsem szabad, mert lehet súlyos betegségek tünete is.

Okai

Az esetek legnagyobb részében teljesen banális: emésztési probléma, kólika, ami az első hónapokra jellemző. A nagyobb gyerekeknél zömmel vírusos eredetű, de lehet valamilyen stresszes eseményre adott reakció, ami funkcionális zavarba torkollik, például élelmiszer-into­lerancia vagy ételallergia.

Tünetek

A három hónaposnál fiatalabb csecsemők esetében a kólikás hasfájás nagyon gyakori. Hirtelen hasgörcsök jelentkeznek, a baba közben sír, szélgörcs kínozza, a hasához húzza a lábát. A nagyobb gyerekeknél viszont a hasfájás valamilyen betegség jele lehet, amit orvosi vagy sebészi úton kell kezelni, ezért érdemes odafigyelni a panaszokra. Gyermekkorban nagyon gyakoriak a funkcionális hasfájások, amik közül kiemelkednek a pszichoszomatikus eredetűek.

Diagnózis

A funkcionális hasfájás vizsgálatakor az orvos megfigyeli, rövid ideig tartott-e (2-3 óra), jár-e görcsökkel, a köldök táján jelentkezik-e, nappal vagy éjszaka okoz panaszt (a funkcionális hasfá­jás éjszaka jelentkezik, és néha fölébreszti a gyereket álmából), továbbá milyen az általános közérzete a gyereknek. Végül megvizsgálja a has különböző részeit, nincs-e patologikus elváltozás.

Terápia

A megfelelő diagnózis után lehet megtervezni. Nem szabad összeke­verni a pszichoszomatikus fájdalmat egy szervi problémából adódó fájdalommal. Ezért nagyon fontos az orvos véleménye, akinek segítségével kiküszöbölhetjük az ilyen tévedéseket.

Javaslatok:

A nagyobb gyerekek ese­tében a hasfájást okozhatja valamilyen, a családban jelen lévő feszültség; ebben az esetben nagyon fontos, hogy megértsük: a gyerek nem beteg, feltétlenül próbáljuk megnyugtatni őt, valamint szüntessük meg a stresszt kiváltó okokat, használjunk relaxációs gyakorlatokat (simogatás, meleg fürdő, a has óvatos masszírozása, fej- és hátsimogatás).

A hasfájás típusa szerint lehet:

  • Akut, amennyiben korábban nem ta­pasztalt érzésről van szó, és időtartama hosszú, órákban mérhető;
  • Visszatérő, ha kb. három hónapos idő­szakig tart, vagy egy éven belül legalább három olyan roham jelentkezik, amely hatással van a gyermek normális élet­vitelére; ezek tipikusan az iskoláskorra jellemzőek;
  • Krónikus, ha a fájdalom napokon, he­teken, hónapokon keresztül fönnáll.
Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.