Betegségek és megelőzésük

Hasmenés okai és kezelése gyermekkorban

Okai:

A vékony- és vastagbél nyálkahártyájának bántalma, valamint a gyomor­bél traktust irányító vegetatív idegrendszer egyensúlyának hiánya váltja ki az emésztési zavart. Ezek miatt a bél nem képes rendesen felszívni a táplálékot. Az elégtelenül feldolgozott táplálékot ezután a szervezet kiválasztja.

Csecsemők és kisgyermekek között igen gyakori a hasmenés, ami vírusos vagy bakteriális eredetű bélfertőzés következménye lehet. Az egyes ételekkel szembeni allergiás reakciók, a romlott étel elfogyasztá­sakor elszenvedett élelmiszer-mérgezések, illetve édes vagy zsíros ételek túlzott mennyiségben való fogyasztása is hasmenést idézhetnek elő.

A bélpanaszok gyermekek esetében nem utolsósorban pszichés problé­mák megnyilvánulásai is lehetnek, iskolai szorongás, vizsgadrukk, bánat, konfliktusok is meghúzódhatnak a háttérben. A bél nagyon érzékenyen reagál a lelki ingerekre, mivel a vegetatív idegrendszeren keresztül szoros összeköttetésben áll az aggyal. A lelket terhelő élethelyzetekben ezért a bélfunkció irányítása is kiegyensúlyozatlanná válhat.

Így jelentkeznek a panaszok:

A széklet konzisztenciája megváltozik, túl puha vagy hígan folyós lesz. Ezenkívül jellemző a túl gyakori székletürítés. A székletbe nyák, vér és más váladékanyagok is keveredhetnek. A hasmenés gyakorta más tünetekkel párosul, jelentkezhet émelygés, hányás, hasfájás és láz.

Mikor forduljunk orvoshoz gyermekünkkel?

Főként csecsemők és kisgyermekek esetében fontos a különös elővi­gyázatosság, mivel a tartós hasmenés az ásványi anyag- és folyadékvesz­teség következtében negatív hatással lehet a szervezetre; a gyermekek dehidrálódhatnak, azaz kiszáradhatnak, ami a keringési rendszer és az ásványianyag-háztartás jellegzetes zavarát vonja maga után. A gyermek kórházi ápolásra is szorulhat, ezért csecsemők esetében alapvetően, na­gyobb gyermekek esetében erős hasmenéskor kérjük ki az orvos tanácsát.

Így segíthetünk gyermekünknek:

 • Áfonyatea: az áfonya minden formájában (frissen, szárítva, lekvár­ként) nyugtatólag hat a bélre és hatékony hasmenés ellen. Ízletes áfo­nyateát is készíthetünk gyermekünknek.

Így készül a tea: 5 teáskanál áfonyát 1/2 liter vízzel leöntünk és óvatosan felforralunk. 10 percig forrni hagyjuk a bogyófőzetet, majd leszűrjük és gyermekünknek naponta 2-3 csészével adunk belőle. O Fekete ribiszke: az áfonya mellett a fekete ribiszke a leghatékonyabb orvosság hasmenés ellen. A bennük található csersavak a fekete színnel együtt nyugtatólag hatnak a bél nyálkahártyájának izgalmára. Ezenkívül a ribiszke C-vitamin-tartalma erősíti gyermek immun­rendszerét is.

 • Gyermekünket puffadásos kólika gyötri, ezzel egyidejűleg zöldes színű hasmenése van. Jajgat, nyugtalan, gyakran ingerültnek tűnik. Előfordul, hogy a gyermek egyik orcája vörös és forró, a másik sá­padt és hideg. Csecsemőknél a hasmenés a fogzással függ össze: Professional Medical (kamilla), akut esetben egy-két óránként, később na­ponta kétszer.
 • A hasmenés nagyon nyákos, rossz szagú gázképződéssel jár. A gyermek hasa fáj, főként gyümölcslé fogyasztását követően. Kíván­ja a sósat, pl. a füstöltet, a tejtől viszont ódzkodik; fogzás esetén is hatékony szer: Professional Medical (kalcium-foszfát), naponta háromszor.
 • A hasmenés szaga inkább savanykás, és főként tej és zsíros falatok fogyasztását követően jelentkezik. A széklet vizenyős és tejes. A gyer­mek kívánja a tojást: Professional Medical (kalcium-karbonát), naponta kétszer.
 • A széklet vizenyős, a panaszok reggel a legerősebbek. A hasmenés elsősorban fogzás idején, hőségben vagy savanyú gyümölcsök fo­gyasztását követően jelentkezik: Professional Medical (may-alma), naponta háromszor.
 • A Kneipp-féle vízgyógyászat szerint hasmenés esetén először is olyan kamillateát kell itatni a beteggel, melyet előzőleg sokáig ázni hagytunk.
 • Tisztító almapektin: adjunk gyermekünknek reszelt almadarabokat (a legjobb, ha bioalmát adunk). Sok almapektint tartalmaz, ami meg­köti a bélfertőzés idején felszaporodó méreganyagokat.
 • Ülőfürdő: meleg ülőfürdővel szintén enyhíthető a hasmenés. Ül­tessük gyermekünket naponta egyszer-kétszer 10 percre kádvízbe, töröljük alaposan szárazra, majd fektessük előmelegített ágyba.
 • Rizs gyümölcsökkel: a kínaiak hasmenéses megbetegedések ellen jól bevált receptje a rizsnyák, a szárított datolyaszilva és a banán kombi­nációja, melyhez még egy csipet szerecsendiót is adnak.
 • Birsalmamag gyümölcsökkel: az ősi indiai orvoslás epret, földiszed­ret, szárított áfonyát, citromlevet, kókusztejet és birsalmamag nyákot ajánl. A felhasználáshoz a birsalmamagot áztassuk be vízbe.

Mit tegyünk megelőzésképpen?

 • Legyen rá gondunk, hogy családunk, gyermekeink ballasztanyag­ban gazdag táplálékot fogyasszanak. A ballasztanyagok, melyek első­sorban gyümölcsben, zöldségben és teljes kiőrlésű termékekben találha­tók meg, elősegítik az emésztést, erősítik a bélflórát, megkötik a bélben a káros anyagokat, pl. a baktériumtoxinokat vagy a rothadó anyagokat.
 • Ha gyermekünk bizonyos élelmiszerekkel szemben intoleranciát mutat, s fogyasztásuk esetén hasmenéssel reagál, igyekezzünk törölni azt a táplálékot az étrendjéből.
 • Mindenekelőtt nyaraláskor gyakori a hasmenés. Ennek oka egyfelől a szokatlan táplálkozás, másfelől pedig a hőség, melynek köszönhetően hamarabb megromlanak ételeink, valamint egyes országokban a higié­nia színvonalának elégtelensége. Ügyeljünk rá nyaraláskor, hogy főként kisgyermekeink tápláléka lehetőleg ne sokat változzon a megszokotthoz képest. Csak steril csomagolású vizet fogyasszunk, fogyasztás előtt ala­posan mossuk meg a gyümölcsöt és a zöldséget, utcai árusoktól pedig elővigyázatosan vásároljunk élelmiszert.
Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.