Gyermekbetegségek

A maszturbálás és a szexuális identitás gyermekkorban

Ha a baba 7-8 hónapos korában játszik a nemi szervével, még nem számít maszturbációnak, mert nem szándékos. Úgy tartják, 2-3 éves kor körül ismeri fel a gyerek az egyik nemhez való tartozását, ilyenkor fedezi fel, hogy örömet szerezhet a nemi szervének izgatásával. Ez a tevékenysége 5-6 éves korban újra fellángol.

Megkülönböztetünk:

  • Ritmikus mozgás: olyan speciális viselkedés, ami a nemi szerveket izgatja (a test ringatása, a comb behajlítása, megfeszítése)
  • Direkt maszturbáció: sokkal kevésbé gyakori, mint az előző, amikor a gyermek (fiú vagy lány egyaránt) a testét úgy hintáztatja, hogy a nemi szervét valamihez odadörzsölje (asztalhoz, ágyhoz), s ezzel gyönyört szerezzen magának.

A maszturbáció

  • Ha naponta többször megismétlődik, akkor figyelmet érdemel. Lehet, hogy magányosságra utal, vagy a figyelmet akarja magára vonni, esetleg nem tud beilleszkedni egy közösségbe, nem képes kapcsolatot teremteni a másik nemmel, vagy súlyos problémái vannak a nemi identitásával.
  • Ha a szülők meglátják a gyereket maszturbálás közben, viselkedjenek higgadtan, nehogy a későbbi pszichés fejlődésére vagy kamaszkori szexualitására ez károsan hasson. Ellenkező hatást válthat ki, ha rászólunk vagy tiltjuk; ugyanilyen súlyos lehet, ha a közömbösségünket fitogtatjuk, ha a gyerek észreveszi, hogy rajtakapták.

Egyik esetben sem kell aggódnunk. Ha elvonjuk a gyerek figyelmét, az általában meg is oldja a problémát. Előfordul, hogy a dörzsölést gombafertőzés (Candida albicans) okozza. Ilyenkor a gyermek a fertőzés okozta viszketés miatt vakaródzik. Ezt a gyerekorvos által javasolt gyógymóddal lehet megszüntetni.

Hatéves kor felett…

Hatéves kor felett a maszturbálás teljesen megszűnik, és később, a pubertás-, illetve a kamaszkorban kerül ismét elő. Ebben az időszakban normális jelenség, mert a növe­kedéshez, a szexuális érési folyamathoz kapcsolódik, ezen keresztül ismeri meg a saját testét, a gyönyört, amit a nemi szervek izgatása ad. Azok a fiatalok (fiúk vagy lányok), akik rendszeresen maszturbálnak, nem lesznek felnőttként hajlamosabbak a szexuális zavarokra és devianciákra.

A konstruktív, nyugodt hangvételű beszélgetés során elmagyarázhatjuk a fiatalnak, hogy önmagában a tevékenység nem baj, de túlzásba vinni, illetve mások előtt végezni nem szabad.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.