Gyermekbetegségek

Mikor érdemes először gyermeküket szemészhez vinni?

Napjainkban szerencsére egyre elterjedtebbek a különböző szűrővizsgálatok az óvodás korú gyermekeknél. Ezek közé tartozik a szemészeti vizsgálat is. Sajnos, azonban még ma is gyakran ta­lálkozunk olyan iskoláskorú gyerekkel, akiről nyolc-kilenc évesen derül ki, hogy tompalátó és kancsal, mert még soha nem volt sze­mészeten. Ilyen idős korban pedig már igen kicsi az esélye annak, hogy meg tudjuk gyógyítani!

Mikor érdemes először gyermeküket szemészhez vinni?

Általánosságban azt mondanám, hogy ha sima terhességből, időre született és semmi furcsát nem látnak a gyermekük szemén, először egy éves korában vigyék el gyermekszemészhez cseme­téjüket. Ez alól persze vannak kivételek. Pl.: koraszülött, kis súlyú babáknál, vagy ha a pupilla furcsának tűnik, születése óta váladékos, könnyezik a baba szeme.

Hogyan is történik az egyéves gyerek szemvizsgálata?

Sokan el sem tudják képzelni, hogy egy gyermeket, aki nem tud beszélni, számokat olvasni, hogyan lehet megvizsgálni. Jogos a kér­dés! Teljesen másképp kell őket megvizsgálni, mint a felnőtteket. A vizsgálat sikere már akkor eldől, amikor a szülő belép gyermekével az ajtón. Nem kell rögtön a vizsgálattal kezdeni! Csúnya szóval: először meg kell szelídíteni a gyermeket.

Az a legjobb, ha észre sem veszi, hogy orvosnál van!

Először kicsit játszunk, beszélgetünk velük. Több színes, érde­kes játékot mutatunk, megnézzük a szemmozgásokat. Ezt egyéves korban már minden baba profin csinálja. Ez után váltva eltakarjuk kezünkkel a kis szemüket, közben nézzük, hogy végez-e beigazító mozgást a másik szem.

Eddig minden olyan volt, mintha játszanánk velük. Mire idáig eljutunk, már barátok is lettünk, jöhetnek a komoly sze­mészeti műszerek! Az első egy speciális kézi lámpa, az ún. skiaszkop, ami résfénnyel világít, függőlegesen és vízszin­tesen mozgatva a pupilla területében látunk rajta keresztül a szemfenékről visszaverődni egy árnyékot. Azt, hogy van-e dioptriahibája a gyermeknek, úgy tudjuk meg, hogy miközben ezzel a lámpával rávilágítunk a szemére, a szeme elé teszünk egy-egy lécet, amelyekben fél dioptriás léptékkel pluszos és mínuszos lencsék vannak. Ez így kicsit talán bonyolultnak tűnik, de maga a vizsgálat 1-2 percig tart.

Szemfenék vizsgálata

A legvégére a szemfenék vizsgálata marad, ezt szintén lámpával, az úgynevezett szemtükörrel végezzük. Bármilyen gyanúsat észlelünk, pl. kancsalít a gyermek, rejtett kancsalsága van, akkor pupillatágítás után (a szülő otthon cseppent több napon keresztül a gyermek mindkét szemébe) visszarendeljük a gyermeket, így is megmérjük mindkét szemén a dioptriáját.

Sok szülőnek félelmetes a pupillatágításos vizsgálat. Egyáltalán nem kell tőle félni! A csepptől ugyan homályosan lát majd gyermekük, de ettől semmi bajuk nem lehet. Me­hetnek közösségbe, játszhatnak. A különböző rejtett dioptriahibákat, a kancsal gyermekeket csak így lehet korrekten megvizsgálni!

Egy egyéves gyerekkel már viseltethető a szemüveg

Ezt a szülők eleinte kétkedve fogadják. Én mindig azt szoktam mondani a hitetlenkedő anyukának, apukának, hogy higgyék el: ami jó, ah­hoz hozzá lehet szokni! A gyerek nem buta, csak azt a szemüveget nem tudja megszokni, ami nem megfelelő! Nagyon fontosnak tartom a szülők alapos kikérdezését. Olyan családokban, ahol volt kancsal, tompalátó vagy bármilyen örökletes szembetegség, fokozottan kell figyelni!

Az óvodások vizsgálatáról

Három-négyéves gyermekkel már igen jól lehet kommunikálni. Náluk már meg tudjuk állapítani számszerűen a látásélességüket. Eleinte az úgynevezett „Szurtos Peti” kezeket, majd kicsit nagyobb gyermekeknél villákat mutatunk 5 méter távolságból, mindkét szemmel külön-külön. Ebben az életkorban már az is eldönthető, hogy van-e térlátása, együtt néz-e a két szemével. Ehhez speciá­lis képeket, ábrákat használunk. A többi vizsgálat megegyezik az egyéves gyermekével.

Amennyiben csak óvodás korban derül ki, hogy gyermekük kancsalít, tompalátó, akkor még egy jó szemüveggel, a vezérszem igen szigorú letakarásával el tudjuk érni, hogy a lusta szem fel­javuljon, a két szemükkel együtt tudjanak nézni. Ha szükséges a kancsalság ellenes műtét, azt még iskolás kor előtt érdemes elvé­geztetni.

Iskolás korú gyerek vizsgálata

Napjainkban már tudjuk, hogy az olvasási, írási, számolási nehézségek mögött állhatnak szemészeti panaszok is, az úgyne­vezett rejtett kancsalságok. Gyakran a nevelési tanácsadókból küldik az elsős gyerekeket ún. POLA-teszt vizsgálatra. Általános szemvizsgálattal megállapítjuk az esetleges dioptria eltéréseket, majd polarizált szűrőt illesztve a próbakeretre, polarizált ábrákat vetítünk a gyerekeknek. Ez egy hosszabb vizsgálat, nagy figyelem, együttműködés szükséges hozzá! Eltérés esetén a felírt prizmás szemüveg nagymértékben javíthat a felsorolt tanulási prob­lémákon.

Nyolc-kilenc éveseknél nagyon oda kell figyelni

Ilyenkor szokott kialakulni a rövidlátás! Amikor azt látja a szülő, hogy hu­nyorog a gyermeke, vagy gyakran, főleg az iskolában, vagy estén­ként fáj a feje, vigye el szemészetre! Ebben az életkorban sem ja­vasolnám még az ún. számítógépes szemvizsgálatot. Ezzel a mód­szerrel nagyon könnyen olyan szemüveget kaphat gyermeke, ame­lyik túl erős. Azokban a családokban, ahol a szülők, nagyszülők között van rövidlátó, különösen figyelni kell! Sokszor saját gyer­mekük nem veszi észre, hogy rosszul lát, mert a dioptria romlása nagyon lassan alakul ki, és így hozzászokik.

Legfontosabb tanácsom a szülőknek:

Inkább kétszer vigyék el feleslegesen szemészetre gyermeküket, minthogy ne derüljön ki csemetéjükről, hogy tompalátó és kancsal. A szemészetben is nagyon fontos az „időfaktor”. Minél idősebb a gyermekük, annál nehezebb a dolgunk; ha időben fordulnak orvoshoz, a legtöbb sze­mészeti probléma gyógyítható!

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.