Gyermekbetegségek

Agresszivitás kezelése gyermekkorban (viselkedési zavarok)

Nem könnyű felnőni, és a sok újdonság okozta stressz gyakran nehezen feldolgozható egy gyermek számára, aki kezd leszakadni a szüleiről, az otthonról. Az iskolában új világot fedez fel, új kapcsolatokat épít. Ehhez hasonlóan megismeri saját határait, érzelmeit és fizikai tulajdonságait.

Viselkedései zavarok

Agresszivitás és veszekedés

Az agresszivitás normális válaszreakció néhány helyzetre, különösen frusztráció esetén. Már kisgyermekkorban megjelenhet az agresszív magatartás, amit aztán később a szülő, a testvérek, a környezet erősíthet is, ha engedi, hogy a gyermek az agresszív viselke­désével elérhesse a célját (dühös, kiabál, toppant a lábával, a földre veti magát stb.). Az első, valóban agresszív kitörések a harmadik életévben jelentkeznek, ekkor a düh­rohamhoz fizikai támadás is társulhat: a gyerek karmol, harap, megcibálja a hajunkat.

Általában négyéves korra az agresszió a beszédben nyilvánul meg. Az agresszív fantázia jól megmutatkozik a játékokban és a szorongó, agresszív álmokban. A fiúk inkább viselkednek agresszíven, mint a lányok. A fiúk 6-10 évesen gyakrabban erőszakosak, és felnőttként is a férfiak mutatkoznak ingerlékenyebbnek, agresszívebbnek. Az igazságtalan, nem megfelelően ítélt büntetések különösen könnyen váltanak ki agressziót belőlük.

Mit tegyünk az agresszív viselkedéssel?

Az agresszív kitörések számát csökkenthetjük, ha szabályokat állítunk fel, és ezeket következetesen betartatjuk. Maradjunk nyugodtak, ne engedjünk a dühkitörésnek, állítsuk le a gyereket erőszak nélkül, fizikailag távolítsuk el (például küldjük be a szo­bájába), és értessük meg vele, nem számít, mennyire erőszakos, úgysem kapja meg amit akar. Sőt, amíg hisztizik, távol marad a családtól és minden tevékenységtől. Az unalom, az elutasítás érzete, a magány, a csend majd jobb belátásra bírja, habár eleinte idő kell ahhoz, hogy megnyugodjon.

Homeopátiás szerek az agresszív viselkedés esetére

A homeopátiás gyógyszerek nem tudják befolyásolni a gyermek jellemét, mégis, ha az orvos előírása szerint, gondos kivizsgálás után a gyermeknek adjuk, sokat javíthatnak a viselkedésén.

  • A Chamomilla 30CH 3 labdacs, naponta kétszer, ha a gyermek ingerlékeny, hajlamos a rosszkedvre, kiabál, verekszik, támad, de megnyugszik, ha az anya karba veszi, vagy ha az autóban mennek vele egy kört.
  • A Crna 30 CH 3 labdacs naponta kétszer, ha a gyerek ingerlékeny, hajlamos a rosszkedvre, kiabál, verekszik, támad, de sehogyan sem nyugszik meg, nem engedi, hogy ölbe vegyék.
  • A Hepar sulfur 30CH 3 labdacs, naponta kétszer, ha a gyermek érzékeny, és könnyen megsértődik.
  • Aurum metallicum 30CH 3 granulátum, naponta kétszer kell adni, ha a gyermek ingerlékeny, erőszakos és nem viseli el, ha ellentmondanak neki.
  • Staphisagha granulátum, naponta kétszer adjuk a gyermeknek, ha érzékeny, hamar dühbe gurul és sértődékeny.
  • Az Anacardium orientaie 30CH 3 labdacs naponta kétszer az erőszakos gyerekeknek, ha az iskolában nehéz feladataik voltak, szörnyű dührohamokat adnak elő, ami elmúlik, ha jóllaktak.
  • A Bryonia alba 30CH 3 labdacs naponta kétszer, az olyan gyerekeknek, akik szeretik a magányt, és vita vagy veszekedés esetén érzékennyé válnak; a legkisebb ellenvetésre az érzékenységük haragba csap át, remegnek, arcuk kipirul.
  • A Colocynthis 30CH 3 labdacs naponta kétszer, ha a legkisebb ok miatt is könnyen dühbe gurul a gyerek, főleg akkor, ha nem tud valamilyen kérdésre válaszolni.
Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.