Panaszok és kezelésük

A hólyagok tünetei, kezelése (bőr)

A hólyag a bőrből kiemelkedő terület, amely tiszta, steril folyadékkal telik meg. Hólyagok mindenkinél kialakulnak valamikor az élet során, és többek között a bőrhöz súrlódó tárgyak okozta dörzsölés okozza őket. Például gyakran jelennek meg a lábfejen új cipő betörésekor. A hólyagok rendszerint maguktól gyógyulnak, és nem igényelnek kezelést, különösen, ha nem fakadnak fel.

A hólyag belsejében lévő folyadék a fertőzésekkel szemben képez védelmi akadályt, és amint új bőr­felület képződik a hólyag felszíne alatt, ezt a folyadékot a szervezet távolítja el, és a bőr a hólyag tetején kiszárad és lehámlik.

Bármilyen égés, még a napégés is okozhat hólyagokat

Bizonyos betegségek a test különböző részein szintén hólya­gok megjelenését okozhatják. Ezek közé tartozik az ekcéma, az övsömör, a bá­rányhimlő és az ótvar, amelyekben a hólyagok a szokásos tiszta folyadék helyett gennyel telnek meg. Az ilyen esetekben a háttérállapotot kell kezelni és így meg­szüntetni a hólyagképződést.

Ha egy hólyag kipirosodik, forróvá válik, gennyel telik meg, vagy fájdalmassá válik, orvoshoz kell fordulni, mivel valószínűleg el­fertőződött. Kerülni kell a hólyagok érintését vagy vakarását, és tisztán kell őket tartani, hogy a fertőzést meg lehessen előzni.

Jegyezzük meg! A nem fertőzéses hólyagokat általában égés, csípés vagy a bőr dörzsölése okozza. A hólyagok azonban vírusos vagy bakteriális eredetű fertőzés, illetve bőrfer­tőzés tünetei is lehetnek. Minden esetben meg kell találni a hólyagok okát, és ha valamilyen betegség áll a háttérben, akkor kezelni kell, hogy a hólyagok el­múljanak.

A nem fertőzéses hólyagok kezelése

Ezek a típusú hólyagok akkor alakulnak ki, amikor a szervezet védekezni pró­bál valamilyen külső irritáló tényezővel szemben. Kezelésre nincs szükség, mi­vel lassan önmaguktól is elmúlnak. A területet mindig tisztán kell tartani, de nem kell bekötözni.

A fertőzéses hólyagok kezelése

Ha a hólyag körüli bőrterület vörössé és duzzadttá válik, az fertőzés jele. Keres­sünk fel orvost, hogy megkapjuk a megfelelő kezelést, és elmúljon a háttérben álló betegség. A herpesz által okozott hólyagok vírusölő gyógyszerrel – például aciklovirrel – kezelhetők, de erre gyakran nincs szükség. Amennyiben a hólyag ótvar vagy egyéb bőrfertőzés miatt alakult ki, antibiotikummal kell kezelni.

Milyen gyógynövényt szedjünk?

 • Japán loncvirágtea (Jin Yin Hua): 5 g japán loncvirágot (Lonicera japonica, Jin Yin Hua) és 3 g kínai mentalevelet (Mentha haplocalyx, Bo He) forrásban lé­vő vízzel kell leforrázni és ázni hagyni néhány percig. 5-7 napon keresztül kell ezt a teát fogyasztani.
 • Gyógynövényes fürdő: 15 g japán loncvirágot (Lonicera japonica, Jin Yin Hua) és15 g macskamenta virágos hajtását (Schizonepeta tenuifolia, Nepeta japonica, Jing Jie) öt pohár vízzel 5 percig kell forralni és a megszűrt folyadékot a fürdővízhez adni. Addig kell naponta egyszer ezt a fürdőt alkalmazni, amíg a hólyag megszűnik.

Az akupresszúra hatása

A Tai Yang, a Hegu és a Feng Chi pontokra kell naponta egyszer körülbelül egy percig óvatos nyomást gyakorolni. A Tai Yang pont a halántéknál, a szemöl­dök és a szemhéj találkozásánál lévő oldalirányú mélyedésben helyezkedik el. A Hegu pont a kézháton, a hüvelykujj és a mutatóujj között található. A Feng Chi pontok a fej hátoldalánál, a koponyaalap középpontjától mindkét irányban oldalra 5-5 cm-rel helyezkednek el.

Figyeljünk az étrendünkre!

Általánosságban a könnyű, friss ételek ajánlottak, mint a paszternák (Brassica rapa), a zeller, a spenót, a padlizsán, a viasztök, a keserűuborka és a mungóbab. Kerülni kell a gyömbért, a csilipaprikát, a mustárzöldet és a birkahúst, mivel csípős és irritáló sajátságuk növeli a szervezetben a „meleget” és rontja számos hólyagtípus állapotát.

Megelőzés

Fontos minimálisra csökkenteni a súrlódást, hogy megelőzzük a hólyagok kia­lakulását. Ügyeljünk például arra, hogy cipőnknek megfelelő legyen a mérete és az alakja, és pontosan illeszkedjen a lábunkra. A leghosszabb lábujj és a cipő orra között 1-1,5 cm hézag maradjon. Figyeljünk arra is, hogy legyen a cipőben hely a lábujjak ide-oda mozgatására, és a sarkunk járás közben ne mozogjon benne. Vizsgáljuk meg a cipő belsejét, nincsenek-e varrások, ráncok vagy ko­pott, elnyűtt területek, amik további súrlódást okozhatnak.

Viseljünk szinteti­kus keverékanyagból készült zoknit, aminek nedvességelvezető tulajdonságai vannak (konkrét termékekről érdeklődjünk a sportüzletekben). Ne viseljünk pa­mutzoknit, mert az megköti a nedvességet, és rendszerint durva a szövetszer­kezete. Győződjünk meg róla, hogy a zoknikon nincs-e vastag varrás a lábujj- vagy a sarokrésznél. Alkalmazzunk vazelint vagy hintőport lábunk szárazon tartására és a további kidörzsölődés megelőzésére.

Kezeljük a hólyagokat!

Az alábbi lépéseket követve csökkenthető a hólyagok elfertőződésének esélye. Kisméretű hólyagok rendszerint kiszúrás nélkül is gyógyulnak. Ha épen lehet hagyni a hólyagot, kövessük az 1., 3., 7., 8., 9. és 10. lépésben leírtakat. Cukor­betegek forduljanak orvoshoz a hólyagokkal, és ne kövessék a lentebb leírtakat!

Jegyezzük meg! Ne vakarjuk! Tartsuk tisztán a hólyagos területet szappan és víz használatával! Ez segít megelőzni a bakteriális fertőzés kialakulását. Bár elképzelhető, hogy nehéz megállni, de ne vakarjuk!Ha vakarjuk a bőrt, a körmök alatti szennyeződések miatt nő a hólyagok elfertőződésének esélye.
 1. Mossunk kezet fertőtlenítő szappannal és vízzel;
 2. vegyünk fel steril gumikesztyűt;
 3. tisztítsuk meg a hólyagot és a környező területet fertőtlenítőszappannal és vízzel;
 4. fertőtlenítsük egy injekciós tű végét úgy, hogy legalább három percig fertőtlenítő­oldatban áztatjuk, vagy melegítsük vörös izzásig és azután hűtsük le;
 5. szúrjunk egy kis lyukat a hólyag aljánál úgy, hogy a felső réteg maradjon sértetlen és továbbra is fedje le, védje a bőrt;
 6. a gumikesztyűs ujjunkkal óvatosan nyomjuk ki a folyadékot;
 7. tegyünk antibiotikumot tartalmazó kenőcsöt egy kis darab gézre és fedjük be a sebet (ne használjunk szárító hatású szereket, például alkoholt);
 8. vágjunk a hólyag méretével megegyező lyukat egy pamutbársony szövetdarabba;
 9. fedjük le a hólyagot a pamutbársonnyal úgy, hogy a hólyag a lyuk közepére kerüljön, majd rögzítsük tapasszal a hólyag körüli bőrhöz:

Fontos: naponta cseréljük a kötést, és vizsgáljuk meg, hogy nincsenek-e fertőződésre utaló jelek, például hőtermelés, fájdalom, duzzanat vagy gennyképződés a hólyagon vagy környékén.

Az enyhe égés, horzsolás, esetleg bárányhimlő miatt kialakuló hólyagok gyógyu­lási folyamatait felgyorsíthatjuk homeopátiás szerekkel.

 • Urtica urens: A hólyagok megjelenését követően a beteg szúró fájdalmat, gyulla­dást tapasztal az érintett területen. A hideggel való érintkezés (például hideg vízben fürdés) rontja a tüneteket. Ezt a szert nemcsak belsőlegesen, hanem külsőleg, hígított tinktúra formájában is használhatjuk, helyileg a hólyagokon.
 • Cantharis: Amennyiben a hólyagok hirtelen, minden előzmény nélkül, de haso­gató, égető fájdalom kíséretében jelentkeznek és rendkívül érzékenyek az érintésre, akkor válasszuk a Cantharist. Az Urticával ellentétben a Cantharisra jól reagáló hólyagokat kísérő fájdalom enyhül, ha hideggel kerül kapcso­latba. A kisebb hólyagok, vízhólyagok általában maguktól felszívódnak. A nagyobb hó­lyagok kifakadhatnak, ilyen esetben az a legfontosabb, hogy tisztán és szára­zon tartsuk a bőrfelületet, de a kezelésben gyógynövények is alkalmazhatók.
 • teafaolaj: A teafa (Melaleuca alternifolia) olaja helyileg alkalmazva gombaölő és antibakteriális hatású. A hólyag környékét kenjük be vékonyan 5-10% illó­olajat tartalmazó krémmel, amely meggátolja a kórokozók szaporodását és a kifakadt hólyag elfertőződését. Ragtapasszal vagy védőkötéssel fokozható a fertőzések elleni védelem. A teafaolaj tartós használata esetén bőrgyulla­dás alakulhat ki. Az olaj belsőleges, szájon át történő alkalmazása tilos, mert komoly mellékhatásai lehetnek.
 • Aloé (Aloe barbadensis): A növény felmetszett leveléből kinyerhető kristálytiszta gél számos bőrgyógyászati elváltozás kezelésére alkalmazható. Gyógynö­vényszaküzletekben számos, aloégélt tartalmazó krém, kozmetikum besze­rezhető, amelyekkel megnyugtatható az irritált bőr.
 • Körömvirág: A körömvirág (Calendula officinalis) jelentős gyulladáscsökkentő és sebgyógyulást elősegítő hatású növény. A néhány százaléknyi körömvirág-kivonatot tartalmazó kenőcsökkel, krémekkel naponta több alkalommal kezelhető a hólyag és környéke. A körömvirág nagyon ritkán okoz mellékhatásokat, de esetenként bőrgyulladás alakulhat ki. Allergiás reakció jelentke­zésekor a kezelést azonnal be kell fejezni.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.