Gasztroenterológia

Diagnosztikus stratégia akut hányás esetén

Akut hányás esetén fontos tisztázni, hogy az akut hányás hátterében fennáll-e az életet fenyegető, emergenciális beavatkozást igénylő folyamat?

Ezért az akut hányást okozó leggyakoribb folyamatokra – acut intestinalis obstructio, mesenteriális thrombosis, acut appendicitis, acut pancreatitis, perforáció okozta peritonitis, epekő- vagy vesekőkólika, ételmérgezések vagy infekciók okozta acut gastritis vagy gastroenteritis, alkohol-intoxikáció, myocardialis infarctus, digitális mérgezés, kemoterápiás szerek, diabeteses ketoacidosis, hypadreniás krízis, meningitis, intracerebrális térszűkítő folyamatok, vestibularis vagy kisagyi ártalmak, migrén – kell elsősorban gondolni az anamnézis felvétele során.

Fizikális vizsgálat

Fizikális vizsgálattal a fenti betegségek fizikális jelei mellett a legfontosabb a beteg általános állapotának, a dehidráció mértékének megítélése és az esetlegesen kialakuló perifériás keringési elégtelenség felismerése.

Laboratóriumi vizsgálat

A laboratóriumi paraméterek közül rutinszerűen vizsgálni kell a teljes vérképet, a szérumelektrolitokat, a vese-és máj funkciós értékeket, vércukrot, szérumamilázt, nőknél a terhességi tesztet és esetenként vérgáz analízist kell végeztetni a sav-bázis viszonyok megítélése céljából.

Képalkotó vizsgálatok

A képalkotó eljárások közül az üres has átvilágítása tisztázhatja az intesztinális obstrukciót. Negativitása esetén a felső panendoszkópia feltárhatja a hányást okozó nyálkahártya-léziókat, fekélyeket, neoplasiás folyamatokat, pylorus stenosist vagy duodenális obstrukciót.

A hasi ultrahang (UH) igazolhatja az epekövesség, vesekövesség és acut pancreatitis fennállását, azonban a hasi gázosság az esetek jelentős részében korlátozhatja a vizsgálat diagnosztikus hatékonyságát. A hasi komputertomográfia (CT) ilyenkor is segítségünkre lehet, a fentiek mellett igazolhatja a fájdalmatlanul kialakult appendicitist, acut intestinalis ischaemiát, a bélobstrukció okait stb.

Koponya-CT vagy mágneses magrezonanciás (MRI) vizsgálat feltárhatja az intracraniális történéseket. Természetesen szükség lehet az etiológiát tisztázandó további vizsgálatokra, digitális vagy egyéb szerek és toxinok kimutatására, liquor vizsgálatra, infekciók esetén hemokultúra vagy egyéb tenyésztéses vizsgálatok végzésére, szérumkortizol stb. meghatározására, amelyek részletezésére az illetékes fejezetekben kerül sor.

Fontos elv, hogy amennyiben a hányás súlyos dehidrációhoz és elektrolitzavarhoz vezet, vagy ha a hányást okozó alapbetegség életveszélyes szövődményekkel jár, a folyadék- és elektrolitpótlást és a szövődmények elhárítását azonnal el kell kezdeni.
Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.