Gyermekbetegségek

Ínygyulladás kezelése

Az íny kisebb vagy nagyobb területen be­következett gyulladása. Elsősorban a foghoz közelebb eső részt érinti, de átterjedhet a szájüreg nyálkahártyájára is. Ebben az esetben szájnyálkahártya-gyulladásról beszélünk. A fogínygyulladás kezelése na­gyon fontos, mert ha elhanyagolják, akkor gennyzacskók alakulhatnak ki, és ebből fogbetegségek származhatnak.

Okai

A legfőbb oka a nem megfelelő szájhigiénia. A fogak között maradó étel­maradékok ideális tápanyagot nyújtanak a szájban lévő baktériumoknak, amelyek szabadon elszaporodhatnak, és megfertő­zik a fogínyt. A fogakra lerakódó fogkő és a fogszuvasodás, (ami nagyrészt a rossz higiéniából adódik) szintén kedveznek a fogínygyulladás kialakulásának, csakúgy, mint a fogsor alakjának korrekciója érdeké­ben felhelyezett fogszabályozó készülékek, mert gátolják a száj tisztítását, és kedvező mikrokörnyezetet teremtenek a baktériu­mok fejlődéséhez. A csecsemők esetében a fogak kibújása is okozhat fogínygyulladást.

Tünetek

A legjellegzetesebb tünetek a vörös színű duzzadt fogíny, a fogínyvérzés, a rágás során érzett fájdalom és érzékenység kisebb gyermekek nyűgösek lesznek, és elutasítják az ételt.

Diagnózis

A tünetek megjelenésekor el kell vinni a gyereket fogorvoshoz, vagy csecsemő esetében gyerekorvoshoz, aki megfelelő terápiát javasol.

Terápia

A fogzás miatt bekövetkezett fogínygyulladásoknál a fogínyt bekenhetjük fájdalomcsillapító géllel, vagy kizárólag orvos utasítására adhatunk paracetamolt (lázcsillapító, fájdalomcsillapító és gyulladás­csökkentő gyógyszer). Ezen kívül fájdalomcsil­lapító hatású a mélyhűtőben tartott hideg játékszer, amit odaadhatunk a babának. Az összes többi fogínygyulladást az orvosi utasítás szerint kell kezelni. Gyulladáscsök­kentőket vagy antibiotikumokat adunk, és különös gondot fordítunk a szájhigiéniára. Fogkefe használatán kívül gyakran kell szájfertőtlenítő szerrel öblögetni.

Megelőzés

A megfelelő szájhigiénián kívül a fogínyzavarok megelőzésében segít a kiegyensúlyozott, vitaminokban gazdag és édességekben szegény étrend. A jó alapos rágás is segít megelőzni a fogínygyulladást. Bőségesen adjunk nyers zöldséget és gyü­mölcsöt. Ezek amellett, hogy vitamin- és ásványisó-források, megvédik a száj egészségét is, mert a helyes rágási mechanizmusra serkentenek.

Növényterápia

A fogzásból adódó fog­ínygyulladás esetében ajánlott közvetlenül az ínyre kenni kamilla és/vagy körömvirág alapú géleket.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.