Gyermekbetegségek

Influenzás gyermek tünetei, kezelése

Akut, fertőző betegség, amelyet vírus okoz. Érinti az összes légúti szervet a toroktól a hörgőn át a tüdőig. Általában enyhe lefo­lyású, de okozhat súlyos szövődményeket is. Járványszerűen terjed.

Okai

Az influenzavírusok három csoportba oszthatók: A, B és C csoport. A járványos influenzáért az A és B típusú vírusok a felelősek.

Influenza vírus A és B

Tünetek

A betegség megfázásos tü­netekkel kezdődik; könnyezés, torokfájás, köhögés, de sokkal erősebben, mint más légúti megbetegedéseknél. Ezekhez a tü­netekhez társul a láz (időnként nagyon magas), a hidegrázás, az izomfájdalmak, az általános rossz közérzet és a fejfájás. Az influenza jellemzően 2-4 napig tart, a köhögés tovább is elhúzódhat. Ugyan az influenza többnyire gyors lefo­lyású, a kisgyerekeknél gyakran előfordul­hat bakteriális felülfertőződés. Ezek közül leggyakoribb az akut középfülgyulladás és a tüdőgyulladás.

Diagnózis

A tünetek megvizsgálása, és a betegség járványos jellegének megálla­pítása. A kisgyermekeknél hamar kiszűrik az esetleges szövődmények jelenlétét is.

Terápia

Elsősorban a tünetek enyhí­téséből áll: a gyerekek esetében hatékony antivirális szer még nem áll rendelkezésre. Szövődmények kialakulása esetén gyorsan be kell avatkozni, a bakteriális felülfertőzés esetén a megfelelő antibiotikumot az orvos írja fel.

Megelőzés

Az influenza megelőzése védőoltással lehetséges, amelyet minden évben kifejlesztenek a gyógyszergyárak. Az oltás az ellen a vírus ellen hatékony, amelyet befecskendeznek, vagyis ez azt jelenti, hogy nem véd az összes influenzatörzs ellen, továbbá a megfázás vagy más, hasonló tüneteket produkáló légúti betegségek ellen sem.

Ezért, minthogy az influenzavírus évente változik, a vakcina is minden évben másmilyen. Ezt október és december között adják be az orvosok. Az oltás az esetek 75%-ában nyújt teljes védettséget, míg a fennmaradó 25%-ban a betegség enyhébb lefolyású lesz. Az oltás a beadás után két héttel ad védettséget, ami 6-8 hónapig tart. Ezért minden influ­enzaszezon elején meg kell ismételni az oltást a frissített oltóanyaggal.

Az influenza elleni oltás

A javallatok változók, az influenzajárvány során végzett klinikai vizsgálatok szerint. Vitatott, hogy a 6-24 hónapos (vagy akár 5 éves korig terjedően) egészséges gyerekeket érdemes-e a szezonális influenza ellen beoltani. A vé­dőoltás gazdasági szempontból előnyös, csökkenti a kiesett munkaórák és a kórházi kezelések számát.

Az idős embereknél pedig különösen fontos lehet, hiszen ők hajlamosabbak a szövődményekre. Néhány országban már bevezették a kötelező oltást, például az USA-ban, Kanadában és néhány EU-országban (Ausztria, Észt­ország, Finnország, Litvánia, Luxemburg, Szlovákia, Szlovénia).

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.