Orvosi tanácsok

A fogak és az íny ápolása – tippek

Jegyezzük meg! A száj fertőzésektől mentesen tartása korántsem csak a ragyogó mosoly és az üde lehelet miatt fontos – egy sor súlyos betegségtől is megvédhet, beleértve a szívbetegséget.

A betegségek ellen védelmet nyújtó ételek jó része ropogós jellegű (gondoljon csak a zöldségekre és a gyümölcsökre, a hántolatlan magokra és az olajos magvakra), így elfogyasztásukhoz jó fogakra van szükségünk. Az egészséges íny számos súlyos egészségi probléma megelőzésében segít, például az érelmeszesedésében és egyes rákos daganatokéban.

Ne siessen a fogmosással!

Evés után mindig várjon legalább 20 percet – ha lehet egy órát – mielőtt fogat mosna. Ez idő alatt tovább termelődik a szervezet saját szájvize, a nyál, amely segít csíramentesen tartani a szájüreget. Ha étkezés után azonnal megtisz­títja fogait, elveszítheti e fontos előnyöket.

Lepedék elleni szer

Kutatási eredmények! Amerikai kutatók felfedezték, hogy a vörös áfonya síkosabbá teszi a fo­gakat, így akadályozza a lepedékképző baktériumok megtelepedését. Lehet, hogy a holnap fogkrémjei vörös-áfonya kivonatot is tartalmaznak majd.

Emellett a baktériumok által a lepedékképzéshez használt enzimek működését is gátolja. A vörösáfonya-lé hígítással és cukor hoz­záadásával készül, így elveszíti fenti hatá­sait, a tudósok ezért másként, pl. fogkrém összetevőjeként próbálják alkalmazni.

Tisztítsa sóval!

Ez a hagyományos fog­mosási módszer azért működik, mert a só igen hatékonyan pusztítja el az ínybetegséget okozó, lepedékképző baktériumokat. Keverje a sót pasztává egy kevés vízzel, mártsa bele a fogkefét, és lásson munkához. Utána mossa meg a fogát fogkrémmel is. A só antibakteriá­lis hatását úgy is kihasználhatja, ha felold egy teáskanál sót egy kis pohár meleg vízben, s naponta öblöget ezzel az oldattal.

Próbálkozzon citrommal és zsályá­val!

Keverje össze egy citrom összetört húsát egy teáskanálnyi aprított zsályalevéllel. Ad­jon hozzá egy fél teáskanál fahéjolajat és egy teáskanál íriszgyökérport, majd keverje sűrű pasztává egy teáskanál desztillált vízzel. Dörzsölje a keveréket az ínyére és a fogaira, ami segít eltávolítani a fogak barnás elszíneződését és gátolja a szájüregben élő káros baktériumok ínygyulladáshoz vezető szaporodását. A paszta lezárt, sterilizált tégelyben 12 hónapig is eltartható.

Fújja le vízzel és levegővel!

Még a leghatékonyabb fogkefés mosás is csak a fogak felületének 60 százalékát éri el, emiatt olyan fontos a fogselyem (vagy a foghézag- kefe, szakszóval interdentális kefe) használata. A fogselyem alkalmazása nem új keletű, több mint 2000 éves emberi maradványokon is fölfedeztek már rá utaló nyomokat. A fogak közti területek tisztításának legújabb eszköze váltakozva levegő- és vízsugarakat „lő” ki magából, és ezzel közel 100 százalékkal több lepedéket távolít el, mint a közönséges fogmosás.

Algákkal a fogszuvasodás ellen

A fogszuvasodás ellen védő termékek következő nemzedékéhez a tengeri algák­ból kinyert anyagok szolgálhatnak alapul. Ezt a felfedezést a brit Newcastle-i Egye­tem kutatói tették, miközben a hajók tör­zsének tisztán tartására alkalmas módsze­reket kerestek. Kiderült, hogy az algákban jelen lévő, Baci Ilus Hcheniformis nevű bak­térium egyik enzimje ellensúlyozhatja a foglepedékben élő, szuvasodást okozó baktériumok tevékenységét. Könnyen le­het, hogy egy nap a fogkrémek és a száj­vizek is tartalmazni fogják ezt az enzimet.

Kefélje eleget!

A megfelelő tisztaság érdekében két percen át kellene mosni a fo­gakat, ám egy brit felmérés szerint az átlagos fogmosási idő csupán 45 másodperc. Az elektromos fogkefe hatékonysága 50 szá­zalékkal jobb a kézi mosásénál. Lehetőleg olyan elektromos kefét vegyen, amely per­cenként 40 000 fordulatot végez, és beépített kétperces időzítője is van. A „szonikus” kefék még hatékonyabban tisztítanak azáltal, hogy föllazítják a fogak körüli nyálkát, s ezzel még több lerakódástól szabadítanak meg.

Rágozzon a fertőzések ellen!

A rágó­gumi, különösen ha étkezések után fogyaszt­ják, javítja a száj egészségét, mivel fokozza a nyálelválasztást. Akkor a leghatékonyabb, ha a gumi xilitolt, azaz nyírfacukrot tartalmaz, amelyet a gyerekek is nyugodtan fogyaszt­hatnak. A xilitol gátolja a fogszuvasodás egyik fő okozójának, a Streptococcus mutans baktériumnak a tevékenységét, és segíti a sé­rült fogzománc kijavítását.

Törölje le a baba fogait!

Annak érde­kében, hogy gyermeke fogai a lehető leg­egészségesebbek legyenek, xilitolos törlő­kendővel tisztogassa őket. Kimutatták, hogy ez jelentősen csökkenti a szájüregben lévő baktériumok számát.

Kortyolgasson zöld teát!

Japán kuta­tók 49 és 59 év közötti férfiak vizsgálata alap­ján megállapították, hogy a legtöbb zöld teát ivók esetében a légritkábbak az ínybetegség tünetei. Úgy vélik, a zöld tea előnyös hatása a benne lévő, antioxidáns tulajdonságú katechinnek köszönhető, amelyről kimutat­ták, hogy mérsékli a szájüreg baktériumainak gyulladáskeltő hatását.

Jegyezzük meg! A sok zöld teát ivó férfiak körében ritkábbak az ínybetegség tünetei.

A szájbaktériumok ártanak az egészségnek!

Csak kevesen tudják, miért hathat a fogak elhanyagolá­sa olyan károsan az általános egészségi állapotra. A vizs­gálatok szerint ha a foglepedéket létrehozó (a képen) és ínybetegséget okozó Streptococcus baktériumok a vérbe kerülnek, ott olyan fehérjét termelnek, amely­nek hatására összetapadnak a vérlemezkék. Ez vérrögök képződéséhez, a szívbillen­tyűkön az azok működését akadályozó kinövések megjelenéséhez vagy olyan érgyulladáshoz vezethet, amelytől az erek megvasta­godnak, s akadályozhatják a szív és az agy megfelelő vérellátását.

A Streptococcus tigurinust olyan emberek szervezetéből mutatták ki, akik szívbelhártya-, agyhártya- és gerincvelő-gyulladásban szenved­nek. Úgy gondolják, hogy a baktériumok a fertőzött íny vérzésekor kerülhetnek a véráramba.

Kutatási eredmények! Egy 2011 -es tanulmány készítői bélrákos páciensek szövetmintáit tanulmányoz­va felfedezték, hogy azok egy része nagy mennyiség­ben tartalmazza a Fuso-bacterium nucleatum nevű baktériumot, amely igen gyakori összetevője a foglepedéknek is. Úgy vélik, hogy ez a mikroba is szere­pet játszhat a rákbetegség kialakulásában.

Mindezeken kívül az íny fertőzéséből fakadó alacsony szintű gyulladás hozzájárul­hat a 2-es típusú cukorbe­tegség és a csontritkulás ki­alakulásához, illetve terhes nők esetében csökkentheti a gyermek születési súlyát.

Igyon édesgyökérteát!

Az édesgyökér növény gyökerében előforduló likoricidin és likorizoflavan-A nevű vegyületek hatéko­nyan pusztítják el a fogszuvasodáshoz és az ínybetegségekhez köthető baktériumokat. A természetes kezelés kínálta előnyöket egye­bek közt úgy is élvezheti, ha naponta kétszer édesgyökérteát iszik. Forrázzon le 1-2 teáska­nál édesgyökérport egy csésze vízzel, hagyja állni 10 percig, aztán szűrje le és igya meg. Ha magas a vérnyomása, kérje orvosa taná­csát, mielőtt elkezdené rendszeresen fogyasz­tani ezt az italt.

Az étkezésekhez egye a gyümöl­csöt!

A gyümölcs az étrend nélkülözhetet­len része, mivel létfontosságú tápanyagokat és rostot tartalmaz. Lehetőleg azonban az étkezésekhez egyen gyümölcsöt, ne pedig a köztes időszakban. Bár a gyümölcsökben előforduló cukrok kevésbé ártalmasak a fogaira, mint a feldolgozott élelmiszerek­ben használt finomított cukrok, azért ezek is táplálékul szolgálhatnak a savat termelő bak­tériumoknak, amelyek foglepedék-képződést és ínybetegséget okoznak. Emellett pedig a gyümölcsökben lévő savak is kikezdhetik a fogzománcot, ha túl sokat esznek belőlük az étkezések között.

Természetesen a fogzási gondok ellen

Kisbabája fogzási kellemetlenségeit jelentősen enyhítheti az alábbi természetes orvosságokkal.

  • Keverjen el két csepp szegfűszegolajat legalább egy evőkanál növényi olajban, és dörzsölje a kicsi ínyébe (először önmagán próbálja ki, nem túl erős-e, és ne feledje, a kisbabák ínye sokkal érzékenyebb)
  • Dörzsöljön az ínybe egy-két csepp kamil­la-illóolajat naponta egy-két alkalommal, nedves fültisztító pálcika segítségével.

Búcsú a tűtől

A Dél-Amerikában honos Acmella oleracea nevű növényt már az inkák is használták fogfájás ellen, és a belőle készült balzsam szükségtelenné teheti a fájdalmas fogá­szati injekciókat. A növényben lévő spilanthol nevű vegyület az ínyben felszí­vódva gátolja a fájdalomreceptorok mű­ködését. A brit Cambridge-i Egyetem kutatóinak 2012-ben sikerült gélt készíte­niük a növényből, és már meg is kezdték a készítmény klinikai vizsgálatát.

Ellenőrizze a peroxidszintet!

Ha úgy dönt, hogy otthon használható készlettel próbálja fehéríteni a fogait, feltétlenül nézze meg, mennyi hidrogén-peroxidot tartalmaz a termék – az érték nem lehet nagyobb 0,1 százaléknál. Az ennél magasabb koncent­ráció az ínybetegség súlyosbodását okozhat­ja, rendkívül megnövelheti a fogak hideg- és melegérzékenységét, sőt szélsőséges esetben vegyi égéseket idézhet elő a szájban. A házi­lagos fogfehérítő készletek használata előtt mindig kérje fogorvos tanácsát!

Védekezzen a fogcsikorgatás ellen!

Ha éjszaka hajlamos a fogcsikorgatásra, lehet, hogy nem csak a párja álmának tesz rosszat. A fogcsikorgatás – szakszóval bruxizmus – súlyos esetekben elkoptathatja a fogzománcot és megrepesztheti a fogakat, fejfájást, migrént és fülcsengést okozhat, sőt az állkapocsízületet is károsíthatja. Leggyako­ribb oka a stressz, a szorongás, a dohányzás és az alkoholfogyasztás, de az is előfordul, hogy a fogak és az állkapocs rendellenes illeszkedése váltja ki – ám az összes ok szak­szerű kezelést igényel.

Fogorvosa azt taná­csolhatja, hogy éjszaka viseljen fogvédőt vagy olyan eszközt, amely előbbre húzza az alsó állkapcsot és a nyelvet. A viselkedés­terápia és a hipnózis is hasznosnak bizonyult a probléma kezelésében.

Segítség a konyhából

Az alábbi jól bevált házilagos gyógymódok enyhíthetik a fogfájást, amíg eljut a fogorvoshoz.

  • Szegfűszeg Használjon szegfűszegolajat, vagy ha nincs kéznél, egész szegfűszeget. Vegyen a szájába néhány darabot, várjon, amíg egy kicsit megpuhulnak, aztán óvato­san nyomkodja össze őket a hátsó fogaival, hogy felszabaduljon az illóolaj-tartalmuk. Nyomja az így felpuhított szegfűszegeket a fájó foghoz 30 percen át, vagy amíg a fájda­lom nem enyhül.
  • Káposztalevél Készítsen borogatást káposztalevelekből: távolítsa el a szívós tor­zsát, törje össze a leveleket, és tegye őket vászonzacskóba. Nyomja ezt az arcára a fájó fog fölött, ameddig csak jólesik.

Nézesse meg gyermeke manduláját, ha a kicsi éjjelente csikorgatja a fogát. Ez a prob­léma a 11 év alatti gyermekek legalább egy­ötödét érinti, zavarja őket az alvásban, és a viselkedési problémákat is súlyosabbá teszi. Nem teljesen világos okokból a megnagyob­bodott mandula és/vagy orrmandula gyakori a fogcsikorgató gyermekek körében, ezért mindenképpen jelezze orvosának, ha tapasz­talja ezt a problémát.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.