Gyermekbetegségek

Jégárpa tünetei és kezelése

A szemhéjszéli mirigyek gyulladása. Ezek termeli azt a zsírt, ami a könnyel együtt nedvesen tartja a szaruhártyát. Gyakran összetévesztik az árpával, ami a Meibom-mirigyeket érinti a kötőhártya és a váladékos szemhéj felszínén.

Okai

A gyulladásért a Staphylococcus aureus vagy ritkábban a Streptococcus fer­tőzés a felelős. Ez a két baktérium általában a bőrön van jelen, gyakran bélproblémákhoz társul vagy kötőhártya-gyulladásból és rosszul kezelt szemhéj-gyulladásból ered.

Tünetek

Egy lencse alakú duzzanat jelenik meg a szemhéjon, a bőr kipirosodik, a betegnek olyan érzése van, mintha idegen test került volna a szemébe, de inkább kellemetlenséggel, mint fájdalommal jár.

Terápia

Általában helyileg történik, antibiotikumos szem kenőcsöket és kortizont használnak. Mielőtt a kenőcsöt felvisszük, a szemhéjat mindig meg kell tisztítani fertőtlenítő oldatban átitatott gézzel. A sebészeti beavatkozás csak nagyon súlyos esetekben szükséges, ha a szemhéj már eldeformálódott.

Homeopátia

Apis 9CH. Nagyon hasznos szer jégárpa és árpa kezdeti szakaszában, ha tompa, de erős a fájdalom, ha duzzanat, pirosodás jelentkezik, ami meleg hatására súlyosbodik, hidegben javul. Hepar sulfur 5CH. Akkor használjuk, ha nincs gennyképződés és a meleg jót tesz.

Növényterápia

Hasznosak lehetnek az immunrendszert serkentő anyagok, pl. az Uncaria tormentosa (macskakarom), az Echinacea purpurea (bíbor kasvirág), a Juglans regia (közönséges dió) MG 1DH gyulladáscsökkentő, antibakteriális és hegesítő hatású. A Platanus orientális (keleti platán) MG 1DH az ismételt gyulladások gyógyszere, különösen a szemhéjciszták kezelésére alkalmas. Mindezekhez az orvos receptje szükséges; ő határozza meg a gyerek súlya alapján, hány cseppet szükséges adni.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.