Házi gyógymódok

Fogínygyulladás: 21 gyógymód a kezelésére

Valamikor régen, lehet annak már egy éve is, a fogorvosa beszélt valami­lyen plakkokról, de ön ezt nem igazán vette komolyan. A fogorvos azt mondta, hogy kicsit jobban kellene használni a fogkefét és a fogselymet, mert sok a lepedék a fogain. Erre ön helyeselt: „Igen, igaza van”, majd hazament, és néhány napig be­csületesen megmosta a fogát. Azonban körülbelül egy hét múlva már az egész fogmosási procedúra nem volt alaposabb, mint egy cicamosdás, és így ment ez egészen a fogorvosnál tett következő látogatásig.

Most azonban egészen más a helyzet

A fogorvos azt mondta, hogy az ínye meg van duzzadva és vörös. Igaz, ami igaz, fogmosáskor már vér is szivárog belőle. Fogínygyulladása van. Hoppá! A 30 másodperces cicamosdás megbosszulta magát.

Nincs azonban egyedül. Az Amerikai Fogorvosok Társaságának folyóira­ta szerint kimutatták, hogy az Egyesült Államokban a felnőttek nagyobb részé­nél megfigyelhetők a fogágybetegség korai tünetei. A fogínygyulladás a fogágybetegség első jele, és a fogínybetegség miatt veszíti el a legtöbb felnőtt a fogát. De ne essen kétségbe! Van egy-két jó hír is a fogorvosától hallott rettene­tes dolgok mellett. A fogait csak ön mentheti meg, és a kezelés nem nagyon meg­terhelő. Most következik az, amit tennie kell.

Mosson alaposan fogat!

Ha meg akar szabadulni a fogínygyul­ladástól, időt kell szánnia a fogmosásra és a fogak ápolására. Naponta kétszer vagy háromszor legalább 3-5 percet kell szánnia a helyes szájhigiénére, figyel­meztet dr. Róbert Schallhorn fogorvos.

Sikálja a fogínyt is!

A fogkő a fogíny és a fog találkozásánál kép­ződik és ez az ínygyulladás kiindulópontja is. Sajnos ez az a hely, amelyet a leg­gyakrabban elhanyagolnak fogmosás közben, mondja a New York-i fogorvos, Vincent Cali. „Helyezze a fogkefét 45 fokos szögben a fogaira úgy, hogy a kefe fele az ínyt, míg másik fele a fogakat tisztítsa. Lendületesen mozgassa a kefét, ne csak kapirgáljon” – ajánlja dr. Cali.

Legyen két fogkeféje!

Váltogassa őket, tanácsolja dr. Cali. Hagy­ja az egyiket kiszáradni, míg a másikat használja.

Szerezzen be elektromos fogkefét!

Kimutatták, hogy a forgó fejű kefék átlagosan a lepedék 98,2 százalékát távolítják el, míg a ha­gyományos fogkefék csak 48,8 százalékot.

Tartalékoljon egy kis csontot!

A fogínygyulladás dr Cali szerint a fogágy csontritkulásának kezdete. Éppúgy mint a többi csont, az állka­pocs is törékenyebbé válhat. Erősítse a fogait nagy mennyiségű kalciummal, mely megtalálható a tejtermékekben, lazacban, mandulában és a sötétzöld le­veles főzelékekben, valamint testmozgással és dohányzásmentes életmóddal.

Próbálja ki az ínymasszázst!

Fogja a hüvelyk és a mutató ujja (ez legyen kívül) közé a fogínyét és alaposan dörzsölje meg, ajánlja dr. Richárd Shepard, nyugdíjas fogorvos. Ez azért használ, állítja, mert fokozza a fogínyben a vérkeringést.

Orvosi segítség

Ha nem figyel oda, elveszítheti a fogait

Ha nem tulajdonít különösebb jelentőséget a fájdalomnak és a vérző ínynek, melyek a fogínygyulladás jelei, sokkal komolyabb fogágybetegsé­gek kialakulását kockáztatja, és akár el is veszítheti a fogait.

Ha az alábbi tünetek bármelyikét észleli, forduljon fogorvoshoz, mert ezek a súlyos gyulladás jelei.

  • Kellemetlen a lehelete, és ez 24 óra múltán sem szűnik meg.
  • A fogai hosszabbnak látszanak – ez annak az eredménye, hogy az íny visszahúzódott a fogakról.
  • Úgy érzi, hogy a fogsora nem jól záródik, amikor becsukja a száját. Ez annak a következménye, hogy a fogak elmozdultak az eredeti állásuk­hoz képest.
  • A részleges fogpótlás is másképp illeszkedik.
  • Gennyzacskó alakul ki a foga és az ínye között.
  • Meglazul vagy kihullik a foga.
Abban az esetben, ha az ínye fogmosáskor vérzik és folyamatosan fáj­dalmas és duzzadt annak ellenére, hogy mindent megtett, amit a fogorvos tanácsolt, legjobb, ha újra felkeresi a fogorvosát.

Töltse fel a C-vitamin-raktárait!

A C -vitamin nem gyógyít­ja meg a fogínygyulladást, de segít a fogínyvérzés megakadályozásában. Ezt a kaliforniai San Franciscóban lévő táplálkozáskutatási központban végzett kí­sérletek is kimutatták.

Használjon fogközi fogkefét!

A (legtöbb gyógyszertárban kapható) fogközi fogkefe speciálisan megtervezett, apró tisztító szerszám, ami leginkább egy üvegmosó kefére hasonlít. Befér a fogai közé, a koronák és hidak alá, és a nehezen elérhető helyekre, árulja el a titkot Roger R. Levin fogorvos.

Használjon timol-taralmú szájöblítőt!

Ez a szájvíz bizo­nyítottan hatékony a lepedék kialakulásának megakadályozásában és a fogíny­gyulladás tüneteinek enyhítésében.

Nézze meg a címkét!

Ha új szájvizet vásárol, keresse az össze­tevők listáján a cetilpiridinium-kloridot vagy a domifen-bromidot. Kutatások kimutatták, hogy ezek a szájvízben található aktív összetevők megakadályoz­zák a fogkő kialakulását.

Vizsgálja meg az életvitelét!

Túl sok a stressz? Kevés a pihe­nés? Mérgező anyagokkal dolgozik? Ezek közül bármelyik hátrányosan befo­lyásolhatja fogínye állapotát. Dr. Cali szerint az embereknek alaposan át kelle­ne gondolniuk az életvitelüket, és hogy mit tudnának változtatni rajta, hogy egészségesebben éljenek.

Hagyjon fel a káros szenvedélyeivel!

A túlzott dohányzás és alkoholfogyasztás csökkenti a szervezet vitamin- és ásványianyag-tar­talmát, amelynek fontos szerepe van a száj egészségesen tartásában, figyelmez­tet dr. Cali.

Sikálja le a nyelvét!

Távolítsa el a baktériumokat és a mérgező anyagokat, melyek megbújnak rajta. Dr. Cali szerint mindegy, hogy mit hasz­nál erre a célra, kiskanalat, jégkrémpálcát vagy a fogkefét, a lé­nyeg, hogy ne legyen éles. Hátulról előre sikálja a nyelvet 10-15-ször.

Tartson szünetet!

Ne próbálja meg az összes ajánlott szájtisztító eljárást egy napon alkalmazni. Az egyik nap masszírozza az ínyét, a követke­zőn sikálja a nyelvét. „Ha a különböző technikákat váltogatja fogmosás után, nem fogja halálra unni magát” – mondja dr. Cali.

Öblítsen hidrogén-peroxiddal!

Vásároljon 3 százalékos hidrogén-peroxid oldatot, hígítsa vízzel, és öblögesse vele a száját 30 másod­percig. Ne nyelje le! Hetente 3 alkalommal öblögessen ezzel az oldattal, hogy gátolja a baktériumok elszaporodását.

Használjon szájzuhanyt!

A fogai és az ínye tisztán tartásához kiváló eszköz a szájzuhany. Tartsa be az előírást, vagyis a vízsugarat irányítsa a fogai közé, ne a fogínyre.

Utazáshoz barkácsoljon hordozható szájzuhanyt!

Ha utazik, vigyen magával egy fülmosó fecskendőt, ami egy hosszú csőrű gu­mitömlő. Töltse meg vízzel, majd irányítsa a vízsugarat a fogaira.

Használjon ínystimulátort!

A fogínymasszírozásra a célzottan tervezett, háromszög alakú ínystimulátor előnyösebb, mint a fogpiszkáló, mond­ja dr. Cali. Ez a fogak egymás felé néző oldalait is megtisztítja. Helyezze a gu­mi hegyét a fogak közé, majd fordítsa a fog rágófelszíne felé úgy, hogy a stimulátor kb. 45 fokos szöget zárjon be a fogíny széllel. Mozgassa körkörö­sen 10 másodpercig, majd tegye át a következő fogközbe.

Egyen naponta nyers zöldséget!

Ez megelőzi az ínygyulladás kialakulását, állítja dr. Cali. A kemény és rostos étel tisztítja és stimulál­ja a fogakat és az ínyt.

Használjon szódabikarbónát!

Egy csapott kanál szódabikarbonát keverjen össze egy kevés vízzel és dörzsölje be vele a fogait a fogíny mentén, majd kefélje meg a fogakat. A szódabikarbóna tisztít, fényesít, semle­gesíti a baktériumok termelte savas anyagokat, valamint szagtalanít és „mind­ezt egy csapásra” – mondja dr. Cali.

A jótékony aloe

Van, aki Aloe vera géllel mossa a fogát. Eric Saphira kaliforniai fogorvos szerint: „Ez elősegíti a gyógyulást, és csökkenti a szájban a lepedék képződését.”

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.