Gyermekbetegségek

Pajzsmirigy alulműködése Graves-Basedow kór

A pajzsmirigy talán az a hormontermelő szerv, amelyet leg­gyakrabban fognak gyanúba a legkülönfélébb tünetek esetén is. Ez csak részben helyes, mert bár működési zavara nagyon szerteágazó panaszokat okozhat, megbetegedésével, különösen gyerekkorban, nem találkozunk gyakran.

Kezdjük az élettani működés áttekintésével:

A pajzsmirigy működését a hipotalamusz és az agyalapi mirigy speciális serkentő hírvivői szabályozzák. Hormonja, a jódtartalmú tiroxin a szervezet széleskörű folyamataiban kap szerepet, befolyásolja a szívműködést, a hőtermelést, a bélmozgásokat, a bőr verejtékmirigyeit, a teljes test növekedését, a szellemi aktivitást – sőt, magzat és kiscsecsemő korban az agy fejlődését is. A vérben keringő tiroxin mennyisége visszahat a hipotalamusz és az agyalapi mirigy serkentő-hormon­jainak termelődésére.

Mint említettem, a tiroxin jódot tartalmaz, ami azt jelenti, hogy a szervezet jódhiánya esetén termelése elégtelen lehet. így alakul ki azokon a földrajzi területeken, ahol az ivóvíz jódtartalma nem megfelelő, az ún. jódhiányos golyva, mely súlyos szellemi és testi fejlődési zavarokat okozhat. Ez elkerülhető jódozott konyhasó fo­gyasztásával.

Pajzsmirigy károsodása

Előfordulhat, hogy a magzati életben a pajzsmirigy nem fejlődik ki vagy funkciója károsodik. Mivel ebben az életkorban igen aktív az idegrendszer fejlődése, a tiroxin hiánya mentális károsodáshoz vezethet. A kórkép tünete lehet még az újszülött nagyobb nyelve, száraz bőre, elhúzódó sárgasága, lassult bélműködése. Szerencséré már Magyarországon is évtizedek óta minden újszülöttet kötelezően szűrnek erre a kórképre, az időben megállapított kórisme a megfelelő, szájon át adott hormonpótlással jól kezelhető, a későbbi következmények elkerülhetőek.

Szintén az újszülöttet érintő betegség alakulhat ki, ha az anyá­nak autoimmun, Graves-Basedow kórnak nevezett pajzsmirigy­túlműködése van. Ez akár súlyos tüneteket is okozhat az újszülött­ben még akkor is, ha az anyát egy korábbi műtéttel gyógyszer- és panaszmentessé tették. Ennek oka az, hogy a továbbra is keringő anyai ellenanyagok a magzatba átkerülve serkenthetik az ő pajzsmi­rigyének működését. Azonban, ha az anya emlékszik a terhessége előtt akár évekkel „megoldott” betegségére, az állapotra számítani kell és átmenetileg adott gyógyszerrel kezelni lehet a kórképet.

Pajzsmirigy alulműködése

A későbbi életkorban is találkozunk mind a pajzsmirigy alulműködésével, mind túlzott hormontermelésével. Előbbit gyer­mekkorban ritkábban látjuk, tünetei az állandó székrekedés, szárazabb bőr, hízás, iskolai teljesítményromlás lehetnek, és hor­monpótlással jól kezelhető.

Graves-Basedow-kór tünetei, előfordulása

Kamaszkortól nő a gyakorisága a már említett, pajzsmirigy­túlműködést okozó autoimmun betegségnek, a Graves-Basedow kórnak. Klasszikus esetben ezek a betegek „pörögnek”, a szoká­sos kamaszkori pszichés labilitáshoz mérten is érzékenyek, bőrük verejtékes, meleg, szapora szívműködést panaszolnak, hasmenésük lehet, fogyhatnak.

A lányoknak (egyébként alulteljesítő pajzsmirigy hatására is) felborulhat a menstruációs ciklusuk. A gyermekendokrinológus vérvétel és ultrahang vizsgálat segítségével állíthatja fel a kórismét, kezelésre pedig gyógyszer áll rendelkezésre, azon­ban a nehezen „kordában tartható” esetekben radioaktív jóddal végzett terápiára vagy műtétre is szükség lehet.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.