Gyermekbetegségek

Mellékpajzsmirigy működése

Előzőleg az egyik legismertebb hormontermelő szervről, a pajzsmirigyről volt szó – most kerüljünk át a ló túloldalára és fog­lalkozzunk a rejtélyes, sokak számára teljesen ismeretlen mellék­pajzsmiriggyel. Ismeretlensége leginkább azért adódhat, mert be­tegségei, különösen gyerekkorban, extrém módon ritkák.

A mellékpajzsmirigy helye

A mellékpajzsmirigy helye a testben – mint neve is mutatja – a pajzsmirigy tőszomszédságában van. Ha egészen pontosak aka­runk lenni, nem is helyes egyes számban beszélni róla, hiszen leg­gyakrabban négy aprócska (felnőttkorra borsónyi, gyerekkorban értelemszerűen kisebb) mirigyről van szó, amelyek a pajzsmirigy lebenyei mögött (tehát a légcső és a pajzsmirigy között), szorosan hozzájuk simulva helyezkednek el. Feladatuk a parathormon (PTH) nevű anyag termelése.

Ez a vér – és ezen keresztül az egész test – kálciumszintjének szabályozásában játszik szerepet két másik hormonszerű anyaggal, a D-vitaminnal és a pajzsmirigy által ter­melt kalcitoninnal együtt.

A mellékpajzsmirigy sejtjei érzékelik a vér kálciumszintjének változásait:

Amennyiben az élettani szint felé emelkedik, a mellékpajzsmirigy csökkenti a parathormon ter­melését, az ideális tartomány alatti kálciumszint pedig fokozott parathormon-elválasztást eredményez. A termelt hormon aztán a vérkeringés segítségével eljut azokhoz a szervekhez, ahol hatását kifejtheti.

Így a legjelentősebb kálciumraktárból, a csontokból „ki­oldja” a kalciumot, a vesében fokozza a D-vitamin aktiválását, és a vese csatornácskáiban, tubulusaiban pedig elősegíti a képződő vizeletből a kalcium visszaszívását a keringésbe. A parathormon ennek a hármas hatásnak eredőjeként igen hatékonyan képes a vér kálciumszintjét emelni.

A kalcium a szervezetben, mint látjuk, legnagyobb részben a csont­rendszerben tárolódik, azt építi fel: nagyon fontos a megfelelő erősségű és rugalmasságú csontok kialakításához. De nem szabad elfeledkez­nünk arról, hogy minden sejt normális működésében óriási szerepe van, így az izom- és az idegsejtekében is. így például a test mozgását nem csak a csontokon keresztül befolyásolja, de az izmok összehúzódásá­hoz és az izomműködéseket irányító idegsejtek megfelelő funkciójához is elengedhetetlen a megfelelő kalcium-ellátottság.

A parathormon

A parathormon termelésének elégtelensége kialakulhat a mel­lékpajzsmirigy veleszületett fejlődési zavara esetén, ez gyakran más szervek fejlődési rendellenességével jár együtt. Anatómiailag szorosan kapcsolt helyzetük folytán a pajzsmirigy bármilyen okból történő műtéti eltávolítása során sokszor előfordul, hogy a sebész a mellékpajzsmirigyeket is kénytelen kivenni, természetesen ilyenkor is számítanunk kell a hormonhiány tüneteire. Ezek a vér alacsony kálciumszintjéből és a nem megfelelően alakuló csontszerkezetből adódhatnak. A betegekben akár vezető tünetként is előfordulhatnak például izomgörcsök, izomfájdalom.

Kezelésként a hiányzó parathormon helyett általában a hatásá­ban hasonló és gyógyszerként könnyebben hozzáférhető ún. aktív D-vitamint és kalciumot szoktak adni.

Szintén extrém ritkán alakul ki a mellékpajzsmirigyek túlműködése – néhány esetben ez a családban halmozódhat is. A következményként látott magas kálciumszint annak következmé­nye, hogy a csontokból kioldódik a kalcium, ami csontritkuláshoz, csonttörésekhez vezethet.

Ilyen betegekben a vese csatornácskáiban nem szívódik vissza a kalcium, hanem a vizelettel kiürül: ez vesekövek képében jelenhet meg. (A gyerekkori vesekövek hát­terében mindig érdemes mellékpajzsmirigy betegséget keresni.) Ezen kívül izomgyengeség is kialakulhat. Terápiaként a beteg mel­lékpajzsmirigy műtéti eltávolítása jön szóba.

Jegyezzük meg! A mellékpajzsmirigy, bár nem tartozik a jól ismert és gyakran problémát okozó szervek közé, fontos szerepet játszik a szervezet kalcium-anyagcseréjének szabályozásában; a gyermekkorban igen ritkán látott megbetegedései sokrétű panaszokat okozhatnak.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.