Gyermekbetegségek

Reuma gyermekkorban, tünetek

Azt hinné az ember, hogy a reuma valami öregember-betegség, ami gyerekeket sosem érint. Pedig nem így van: a gyerekkori reumás ízületi gyulladás vagy juvenilis idiopátiás artritisz (JIA) ezer gyerekből akár négyet is érinthet. Azért lenne fontos, hogy a csa­ládok ismerjék ezt a betegséget, mert sajnos nagyon sok esetben hónapokig, évekig is kínlódnak a gyerekek a tünetektől, míg vég­re felismerik a pontos kórképet és megfelelően hatékony terápiát kaphatnak. Az igazsághoz hozzá tartozik, hogy a tünetegyüttes sokszor még az orvosok körében sem ismert.

Mi a betegség lényege?

A JIA az autoimmun betegségek közé tartozik. Ez azt jelenti, hogy a szervezet védekező rendszere – amely eredetileg arra szol­gál, hogy a behatoló, idegen, kórt okozó anyagok (például bak­tériumok, vírusok) ellen támadást indítson és védelmet nyújtson – elromlik, megbolondul és a test saját sejtjeit, szöveteit ismeri fel idegenként, azok ellen intéz támadást.

Az idegennek tekintett sej­tek körül gyulladás alakul ki, azok működése romlik, akár el is pusztulhatnak. Az ízületi gyulladás során az ízület alkotórészei, az ízületi hártya, az ízületi porc és a csontvégek károsodnak, az ízü­leti folyadék mennyisége nő, az ízület egészének működése, tehát mozgása károsodik.

Mikor kezdődik?

A betegség gyakran kezdődik bölcsődés-óvodás korban, amikor a gyerekek rengeteget mozognak, de rengetegszer el is esnek, ál­landóan megütik valamijüket, ráadásul az egész mozgásuk még nem olyan harmonikus, mint később – így a szülőknek, orvos­nak lassabban tűnik fel, ha valamelyik ízület duzzadt, mozgása beszűkült.

Fontos hangsúlyozni, hogy az ízületi gyulladás sokszor nem jár fájdalommal – ez is nehezíti a felismerést. Klasszikus – és egyébként a felnőttkori betegségformából is ismert – jelenség, hogy az érintett ízület reggel merev, lassan járatódik be, a nap folyamán aztán megszűnnek a panaszok. Ez szintén megnehezíti azt, hogy a gyermek időben megfelelő ellátáshoz jusson, hiszen a környezet könnyen bagatellizálja a panaszokat.

A gyerekkori ízületi gyulladásnak van olyan formája is, amely­ben nem csak az ízületek, hanem a test más szövetei-szervei is érin­tettek, így ilyenkor a tünetek is változatosak. Az ízületi panaszok mellett jelentkezhet magas láz, bőrkiütések, a vese-, a szívburok (perikardium) vagy a mellhártya (pleura) gyulladása is.

Mit takar a betegség elnevezése?

A juvenilis latin eredetű szó, ifjúit, fiatalost jelent – vagyis a betegség 16 éves kor előtt kezdődik. A görög idiopátiás (más betegségre nem visszavezethető, ismeretlen eredetű) arra utal, hogy nem tudjuk pontosan, mi okozza, mi váltja ki a kórképet. Az artritisz pedig az ízületi gyulladás görög neve.

A kezelésben nagyon fontos, hogy a gyulladást minél haté­konyabban szüntessük meg. Ehhez különbözőféle szájon át szed­hető gyulladáscsökkentő gyógyszerek (nem-szteroid gyulladás­gátlók és szteroidok is) mellett speciális, a védekező rendszer működését befolyásoló, sokszor injekcióban adandó szerek állnak rendelkezésünkre.

A betegség lefolyása sokféle lehet

Van, hogy egyetlen alka­lommal jelentkeznek a tünetek, de gyakoribb az, hogy hullámzóan vissza-visszatérnek a panaszok. Mivel a gyulladás maradandóan károsíthatja az érintett ízületet, nagyon fontos, hogy időben felis­merjék és a beteg megfelelő kezelést kapjon. A betegséget és an­nak állandóan megújuló, egyre hatékonyabb gyógyszereit ismerő orvos mellett rengeteget segíthet a gyógytornász is. A harmadik lényeges pont pedig az, hogy a beteg környezete is tisztában legyen a betegség lényegével, tüneteivel, lefolyásával, hogy támogassa a „reumás” gyerek teljes értékű felnőtté válását.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.