Gyermekbetegségek

Sebek a gyermeken, sebkezelés

A tavasz és a melegebb idő beköszöntével többet tudnak játszani a gyermekek a szabadban, udvaron, játszótereken, s ehhez egyre kevesebb ruhát kell a szülőknek rájuk adni. A kevesebb ruha réteg kevésbé fedi a bőrt, nagyobb lehetőséget ad a nyílt sérülések ki­alakulásához. Míg a téli hónapokban a vastagabb ruházat miatt a nagyobb erőbehatásra létrejövő tompa sérülések dominálnak, most arra kell számítanunk, hogy emelkedik a nyílt sebek száma.

Ezek a sebek a kialakulásuk mechanizmusa és mélységük alapján lehetnek felületes horzsolások, és kialakulhatnak metszett, vágott, zúzott, szakított, szúrt és harapott sebek is. A szülő a sérülés észlelésekor két kérdést kell, hogy megválaszol­jon magában: Igényel-e valamilyen ellátást a seb? Felmerül-e orvosi ellátás szükségessége?

A sebek fajtái

A szervezetet alkotó szövetek külső behatásra bekövetkező folytonossági hiányát sebeknek nevezzük. Egyszerű, felszínes sebről akkor beszélünk, ha a sebzés csak a bőrre vagy a bőrre és a bőr alatti szövetekre terjed. Ha a seb ezen túl, mélyebbre hatol és más szövetek is megsérülnek (izomhártya, izom, ér, ideg, csont) szövődményes, mély sebekről van szó. Az ellátás formáját meghatározza a seb mérete, mélysége, szennyezettsége, loka­lizációja.

Horzsolás, karcolás: a bőr legfelső rétegének sérülése, mely nem terjed a bőr teljes vastagságára. Tipikusan elcsúszáskor, kerékpárral boruláskor alakul ki, nagy felületre terjedhet, elsősorban a ruhával nem fedett testrészeken alakul ki.

  • Zúzott seb: tompa erő hatására a bőr hirtelen összenyomása­kor alakul ki, a bőr és a bőr alatti zsírszövet megreped, általában szabálytalan, zegzugos alakú. Előfordulhat, hogy a zúzódás alatt nagyobb üreg alakul ki, ami maradhat zárt, vagy lebenyként meg­nyílik a külvilág felé.
  • Szúrt seb: akkor keletkezik, ha tompa, vagy hegyes eszköz fúró­dik a bőrbe, mélysége változó lehet, a szúrcsatornában idegentest maradhat. Különösen nagyobb erek feletti szúrások lehetnek veszé­lyesek, illetve azok a szúrt sebek, amelyeket szennyezett, rozsdás tárgyak okoznak.
  • Metszett seb: akkor alakul ki, ha éllel bíró eszköz a bőrfelszínbe hatoláskor azzal párhuzamosan is elmozdul, ilyenkor lebenyes se­bek is kialakulnak, melyek erősen vérezhetnek és gyakran szennyezettek lehetnek.
  • Vágott seb: szintén éllel bíró eszköz okozza, de a sebzés iránya merőleges a bőrfelszínnel, amennyiben nem szennyezett a gyógy-hajlama nagyon jó.
  • Szakított seb: akkor alakul ki, ha hirtelen nagy, húzó irányú erőbehatás éri a testet. Gyakran jár együtt a bőr sérülésén kívül az izmok, ízületi tok, szalagok sérülésével. Ehhez vezetnek például a bicikli küllő okozta sérülések.
  • Harapott seb: a sérülés mechanizmusa a fogak által kifejtett hir­telen összeszorítás, amelyhez tépő, szakító hatású húzóerő társulhat. Mindig erősen szennyezettnek kell tekinteni, orvosi ellátást igényel megfelelő sebkimetszéssel és tisztán tartással. A leggyakrabban kutyaharapással találkozunk, ilyenkor mindig próbáljuk megtudni, kié a kutya, van-e oltási könyve és meg lehet-e figyelni.

Elsősegély

Sérülés kialakulásakor már az orvosi beavatkozás előtt szüksé­ges lehet egy otthoni ellátás. Ez a seb lemosása, a bőr fertőtlenítése (leggyakrabban jód tartalmú oldattal,) és a seb fedése, hogy a további szennyeződéstől megóvjuk. Ezeket az esetek többségében a szülők az orvoshoz indulás előtt otthon elvégezhetik.

Otthoni kezelés

Ha a sérülés felületes és nem jár más szövetek sérülésével is, orvosi ellátás nélkül is kezelhető. Ez az elsősegélynyújtáshoz ha­sonlóan lemosás, fertőtlenítés és fedés. Mivel a sérülések általá­ban váratlanul, nem kiszámítható módon keletkeznek, érdemes otthonra a házi patikába beszerezni kötszereket, kötszerragasz­tót, fertőtlenítő oldatot. A sebgyógyulást segíti a sérült testrész nyugalomba helyezése, kímélete, antiszeptikus (fertőzés ellenes) kenőcsök használata.

A porok és szárítás hátránya lehet, hogy a sebváladék nem tud kiürülni a korán kialakuló pörkösödés miatt és ezáltal gyulladás kialakulásához vezethet. A sebben lévő ide­gentest, erős szennyeződés esetén válasszunk szakellátást, ilyenkor fontos a tetanusz oltás szükségességének elbírálása. Ha az otthoni kezelés során gyulladásra utaló jelek mutatkoznak, bőrpír, vála-dékozás, szintén mielőbbi orvosi ellátás szükséges.

Szakellátás

A seb tisztítása, szennyeződések, idegentestek eltávolítása után a roncsolt szöveteket és sebszéleket kimetsszük, majd a seb zár­juk, fedjük. A sérülés módjától és a gyermek immunizáltságától függően tetanusz oltást adunk, valamint harapott sebeknél szük­ség esetén a veszettség elleni immunizálási is elvégezzük. A sebet zárhatjuk elsődlegesen vagy másodlagosan, az ellátás ideje és a sérülés kialakulásának ideje között eltelt időtől függően, megválasz­tását befolyásolhatja a seb szennyezettsége is.

Az elsődleges seb­zárás kozmetikai eredményei jobbak, a gyulladás kialakulásának valószínűsége kisebb, ezért nagyon fontos, hogy a sérülést mielőbb észleljük és lehetőleg 6 órán belül az orvosi ellátás megtörténjen. Harapott sebeknél, nagyon szennyezett roncsolt sebeknél a seb nyit­va kezelése a javasolt szakmai irányelv. A seb zárása történhet var­rattal, de ragasztócsík, sőt speciális bőrragasztó is meghatározott esetekben megfelelő alternatíva. Tiszta, éles szélű, rövid sebek ellá­tására alkalmas lehet és kozmetikailag a varratnál jobb eredményt ad, nem beszélve a kevesebb fájdalomról.

Otthoni gondozás

A sebellátást követő otthoni teendők közül a legfontosabb a kö­tés szennyeződéstől való védelme, ha az orvos javasolja, akkor ott­honi cseréje, a seb víztől, erős napfénytől való védelme, a sérült testtáj kímélete. Tudni kell róla, hogy a kóros hegképződés kia­lakulásának csökkentésére vagy a látható testtájon (pl. arcon) lévő sebek maradandó hegének minél esztétikusabb megjelenésének elősegítésére recept nélkül lehet vásárolni a patikákban különböző speciális kenőcsöket, kötszereket.

Megelőzés

A sérülések kezelésében természetesen a megelőzés szerepe a legfontosabb. Ennek legjobb eszközei a megfelelő minőségű és ha az időjárás megengedi fedett ruházat, a speciális védőfelszerelések, térd-, könyök- és fejvédők használata, valamint a balesetveszélyes, leromlott állapotú játszóterek elkerülése.

Összefoglalás

Igyekezzünk tehát megelőzni a sérülés kialakulását és kötszerek, fertőtlenítők beszerzésével készüljünk fel az otthoni elsősegélynyújtásra, illetve kezelésre. Amennyiben bizonytala­nok vagyunk, hogy el tudjuk-e látni a sérülést, vagy egyértelmű, hogy orvosi kezelés szükséges, mielőbb forduljunk orvoshoz, mert az elsődleges sebzárás adja a legjobb eredményt mind esztétikai szempontból, mind a gyulladás elkerülése szempontjából.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.