Gyermekbetegségek

Rózsahimlő (rubeola) tünetei gyermekeknél, hogyan kezelhető?

A rubeóla – vagy magyar nevén rózsahimlő – vírusfertőzés, mely a védőoltás bevezetése előtt járványos természetű volt, és szinte hozzátartozott a gyerekek felnövésével együtt járó többi, ún. „gyer­mekbetegséghez”.

Jellegzetesen enyhe lefolyású, kiütéssel járó betegség.

Okai

A rubeolavírus (Togaviridae vírus) okozza a rózsahimlőt, ami levegő útján terjed. Leggyakrabban az 5-14 éves korú gyerekek kapják meg, akik az első kiütés jelent­kezése előtt egy héttel már fertőznek, és a kiütések megszűnése után további egy hétig terjesztik a betegséget.

Tünetek

A lappangási idő általában 14-21 nap, majd enyhe tünetek jelentkeznek: általános rossz közérzet, a nyakon lévő mirigyek megduzzadása, különösen a tarkó mögött. Ezután megjelennek a kiütések, amelyek csakúgy, mint a kanyarónál az arcon és a nyakon kezdődnek, és utána terjednek át a törzsre és a végtagokra. A száj nyálkahártyáján és a szájpadlá­son is megjelenhetnek rózsaszínű foltok, amelyek egyetlen, összefüggő, a torokig érő elszíneződést okoznak.

Rószahimlő tünetei

A bőrkiütés átlagosan három napig tart, nagyon ha­sonló a kanyaróhoz, de kisebb felületre terjed ki, színe inkább rózsaszínes, és nem viszket. Úgy tartják, hogy egy átvészelt betegség életre szóló védettséget ad, az újabb fertőzésekkor az immunrendszer „emlékszik”, és már sikerrel tud védekezni a rubeolavírus támadása ellen.

Diagnózis

A nyakon található nyirok­csomók duzzanata a legbiztosabb jele a rózsahimlőnek, ezt követően végezhet­nek vérvizsgálatot, amivel a vírus elleni antitesteket kimutathatják.

Szövődmények kialakulása

A rubeóla a járványügyi hatóságnak kötelezően jelentendő beteg­ség, minden gyanús – behurcolt – eset kivizsgálása a járványügyi biztonság fenntartása érdekében rendkívül fontos. A kisgyermek­korban, kisiskolás korban zajló esetek zömmel komplikációmen­tesen, enyhe tünetekkel zajlanak, szövődményekre a kamaszkoron túl és a várandós időszakban lehet számítani. A serdülőkorban, il­letve felnőttekben kialakuló rubeóla rettegett szövődménye a rubeola-agyvelőgyulladás (rubeola-encephalitis).

Ez a szövődmény halálos kimenetelű is lehet, illetve gyakran vezet maradványtünetek miatt a későbbiekben idegrendszeri károsodáshoz. Miután a vírus elpusztítására, vagyis a betegség oki kezelésére hatékony vírusellenes szer nem áll rendelkezésre, mindenkinek az egyéni szerencséjén múlik, sikerül-e tartós ideg­rendszeri károsodás nélkül meggyógyulni, vagy nem. Ugyancsak felnőttekben látott, ritka komplikáció a vérlemezkék (thrombociták) átmeneti csökkenése, melynek jeleként kisebb-nagyobb vér­zések (petechiák, szuffúziók) jelenhetnek meg a beteg bőrén.

Rubeóla terhesség alatt

Előfordulhat felnőtt nők átmeneti, pár hét alatt spontán meg­gyógyuló, egy nagy ízületre (könyök, térd leggyakrabban) loka­lizálódó, fájdalmas gyulladása, duzzanata is. A rubeóla várandós asszonyokban, a várandósság első harmadában fellépő fertőzés során gyógyíthatatlan magzati károsodást okozhat az esetek 80-85%-ában. Az így világra jövő újszülöttek látása, hallása, ideg­rendszeri fejlődése sérülhet helyrehozhatatlanul. A védőoltás be­vezetése óta Magyarországon ez a magzati ártalom (a veleszületett, azaz kongenitális rubeóla szindróma) gyakorlatilag eltűnt, kivé­telesen behurcolt eseteket lehet csak látni.

Terápia

Tüneti kezelést alkalmazha­tunk: magas láz esetén (ez ritkán fordul elő) lázcsillapító gyógyszereket adjunk. Ezen kívül pihenés, ágynyugalom javasolt, és legtöbbször semmilyen gyógykezelésre nincs szükség.

Megelőzés

Kezelések, olstások

A rubeóla ellen az MMR (mumpsz-morbilli-rubeola) oltással védekezünk. A három komponensű vírusvakcina élő, gyengített, többek között rubeóla vírusokat tartalmaz. A jelenlegi oltási rend szerint két alkalommal, 15 hónapos és 11 éves korban kap min­den gyermek egy-egy védőoltást a comb/felkar bőre alá (subcutan). Az MMR oltás beadása után az oltott gyerekek többségében semmilyen oltási reakciót nem látni.

Ritkán, 7=9 nappal a beadást követően lehet számítani lázas reakcióra, melyet nagyon ritkán kí­sérhetnek a megelőzendő három fertőzés enyhe tünetei is – azaz a kanyaró (morbilli) komponens miatt kanyarós kiütésre emlékeztető bőrjelenségek, a mumpsz komponens miatt esetleg az egyik vagy mindkét oldali fültőmirigy duzzanata, a rubeóla komponens miatt pedig a tarkótáji nyirokcsomók duzzanata. Igen-igen ritkán az ol­tást követően is megjelenhetnek apró bőrvérzések (petechiák), ám a folyamat átmeneti és nyom nélkül gyógyuló.

Az oltás összeférhetősége igen jó. A lányoknak legkésőbb a pubertás idején feltétlenül be kell adatni a védőoltást, mivel egy későbbi terhesség esetében komplikációk alakulhatnak ki, a rubeolavírus fejlődési rendellenességet okozhat méhen belül, a magzatban.

Védőoltások Magyarországon

Magyarországon már több, mint három évtizede adunk min­den gyermeknek védőoltást rubeóla ellen is. így a ma 33 évesnél idősebb nők esetében fordulhat elő, hogy sem természetes úton – a korábbi, járványos időszakban – nem estek át rubeolán, sem még védőoltást nem kaptak ellene. Ha ilyen korú nő tervez gyermekvál­lalást, érdemes vérvétellel tesztelni, fogékony-e még rubeolára, mert amennyiben igen, kaphat védőoltást mielőtt leendő gyermeke megfoganna.

Az MMR oltás ugyanis az utóbbi években már recept ellenében gyógyszertári forgalomban is elérhető. Az oltás után négy héttel vállalható a terhesség. A rubeóla, annak rettegett és gyógyíthatat­lan szövődményeivel együtt csak addig marad távol tőlünk, amíg a védőoltásokat a gyerekeink rendben megkapják. Ez olyan fontos egészségügyi vívmány, amit éppen a felnövő generáció érdekében érdemes megvédenünk!

Homeopátia: A homeopátiás gyógy­kezelés csak, mint kiegészítés javasolt, orvosi felügyelet mellett.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.