Gyermekbetegségek

Rövidlátás felismerése gyermekkorban, kezelése

A leggyakoribb fókuszálási látáshiba a kis­gyermekek körében. A gyengített, élő kórokozót tartalmazó oltóanyag már 1969-től létezik, Magyarországon 1989-ben kez­dődött el a rubeóla elleni védőoltás alkalmazása. Az AAMR oltás keretében a mumpsz és a kanyaró elleni hatóanyaggal együtt kerül beadásra.

Okai

A távollátással ellentétben a szemgolyó a rövidlátók esetében kicsit hosszabb a normálishoz képest: a szaruhár­tyán és a szemlencsén áthatoló képeknek a fókusza a retina elé kerül, és ezért homá­lyos lesz. Ezért a rövidlátó gyermek távolra rosszul lát (a kép homályos és a kontúrjai nem élesek), közelre viszont elég jól.

Rövidlátó szem

A probléma gyakran családi eredetű: a rövidlátó szülők gyerekeit gyakran kell szűrővizsgálatra vinni, mert nagyobb a va­lószínűsége, hogy ők is rövidlátók lesznek.

Tünetek

Ritkán jelentkezik 4-5 éves kor előtt, de a koraszülött, alacsony testsúlyú babák hamarabb lehetnek rövidlátók. A rövidlátáshoz gyakran társul kancsalság és asztigmatizmus.

Enyhe rövidlátás esetén a gyerek szemét hunyorítva jobban lát (a kép periferikus fénysugarai redukálódnak és a körvona­lak élesebbnek tűnnek), ezért a rövidlátó gyermek felveheti ezt a szokást. Általában jobban lát, ha a fény csökken.

Terápia

A korrigáló lencsék segítenek fókuszálni a képre. A gyerekeknek készült szemüveg lencséje legyen törhetetlen, a keret legyen kellemes külsejű, hogy minél hosszabb ideig, szíve­sen viselje. A felnőttek már viselhetnek kontaktlencsét, vagy választhatnak lézeres kezelést, ami teljesen megoldja a problémát.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.