Gyermekbetegségek

Rotavírus fertőzés okozta gyomor-bélhurut

A csecsemők és az ötévesnél fiatalabb kis­gyermekek körében elterjedt, leggyakrabban gyomorbántalmakat okozó vírus. Nagyon fertőző, gyakrabban fordul elő november és március között, főként azoknál a gyerekek­nél, akik bölcsődébe vagy óvodába járnak.

A vírus terjedésének a fő útjai a közvetlen érintkezés (fertőzött emberek vagy felületek érintése), levegő útján vagy szájon keresz­tül (ha fertőzött vizet vagy ételt fogyaszt, piszkos kézzel nyúl a szájába, vagy játékot és cumit cserélnek egymással a gyerekek stb.). a nyugati országokban ez a típusú gyomor-bélhurut nem halálos betegség, de komoly komplikációk léphetnek fel. A harmadik világban viszont az egészség­ügyi világszervezet becslése szerint évente legalább hatszázezer gyermeket öl meg a rotavírus.

Okai

A fertőzést a rotavírus okozza. Ez a mikroorganizmus minden környezetben tud terjedni, minden évszaknak ellenáll, hat különböző fajtája létezik, habár csak a rotavírus A (kisebb mértékben a B és a C) okoz veszélyes fertőzést.

Tünetek

A fertőzés után két nap a lap-pangási idő, majd láz, gyomorbántalmak, hányás, vizes hasmenés lép fel, ami 3-8 napig tart. A legnagyobb veszély – főként a 6-24 hónapos gyerekek esetében – a has­menésből adódó kiszáradás. Ha ezt nem megfelelően kezelik, akár halálos kimenetelű is lehet, ezért kórházi kezelés szükséges.

Diagnózis

A székletvizsgálat elem­zésekor kimutatják a rotavírus jelenlétét.

Terápia

Az esetek nagy részében, ha a hasmenés enyhe formában jelentkezik, akkor magától, mindenféle kezelés nélkül meggyógyul. Máskülönben a gyógyítás alapja a diéta és a rehidratáló oldatok adása az eset súlyosságától függően szájon át vagy a kórházi környezetben, intravénásán. Általában negyvenből egy gyerek kerül kórházba a folyadékveszteség miatt.

Megelőzés

Főképpen higiéniai. A kör­nyezetet, a gyerek kezét, a játékokat mindig tisztán keli tartani. A betegség terjedését mégis lehetetlen teljesen megelőzni, mert a vírus nagyon ellenálló. Ha szappannal vagy más mosószerrel mosunk kezet, akkor sem pusztul el a vírus, de a terjedését korlátozni lehet. Ha valaki egyszer már megfertőződött, az újabb fertőzésekkel szemben akkor sem szerez védettséget, ám a következő beteg­ségek már kevésbé agresszív lefolyásúak és jobban gyógyulnak.

Ezért 2000-ben az egészségügyi világszervezet – amely ezt a betegséget a harmadik világban igen jelentős, nagy veszélyként deklarálja – útjára indított egy kutatási programot új vakcinák kifejlesztésére, amelyekkel csökkenteni lehetne a betegség terjedését, főként a szegényebb országokban.

Ezért több országban kifejlesztettek és bevizsgáltak új oltóanyagokat, és 2006-tól az Egyesült Államokban és Európában rendelkezésre áll egy új vakcina, ami hathetes kortól védett­séget ad. Szájon át beadható, szigorúan az oltási rend szerint. Jó lenne, ha minden bölcsődés vagy háromévesnél fiatalabb testvérrel rendelkező gyerek egy­éves kora előtt megkapná.

Tudnivalók az oltóanyagról

Az oltást nem kaphatja meg, akinek akut lázas fertőző betegsége van, hány vagy hasmenéses, esetleg bélelzáródása van, immunhiányos betegségben szenved, vagy allergiás az oltóanyag valamely komponensére. Az oltóanyag megvéd a rotavírus által okozott gyomor-bél huruttól és részben más gyomor-bélhurut okozta fertőzések ellen is védettséget ad. A gyermekorvosok általában ajánlják a védőoltást, melynek lehetséges mellékhatásai: étvágytalanság, nyugtalanság, álmatlanság, hányás, hasmenés és láz.

Figyelem: a gyerekorvosok nagyon elkötelezettek ennek a fertőző betegségnek a megelőzésében. Nincs afelől kétség, hogy az oltóanyag hatásos és gazdasági vonat­kozásai is vannak a betegségnek (a szülők munkától kiesése miatt), másrészt viszont a védőoltás szükségessége ellen szól, hogy a gazdag társadalmakban a kórházi ellá­tásnak köszönhetően senki sem hal meg kiszáradás miatt.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.