Gyógyító természet

A rákbetegség természetes gyógymódja

A rákmegbetegedés már a legrégibb korban élő és gyógyítással foglalkozó orvosokat is foglalkoztatta. Annak ellenére, hogy azóta a technika és vizsgálati módszerek hatalmasat fejlődtek, és egy egész tudományos hadsereg foglalkozik a betegség kutatásával (hiszen elsőrangú szociális problémáról van szó), lényegében ma sem tudjuk megfejteni a baj okát. Pedig a halálozások jelentékeny százalékát teszik ki. Habár leginkább éltesebb korban fordul elő, és ezért úgynevezett elhasználódási betegségnek is tekintették (akárcsak az érelmeszesedést), még ezt sem állíthatjuk, mert sajnos elég gyakran fiatal korban is van rák.

A rákbetegség nevének eredete

Maga a „rák” elnevezés még az ókorból származik, amikor látták, hogy a baj rákszerűen kúszik az egészséges szövetekbe.

Jóindulatú daganat és a rák

Van a szervezetben bizonyos daganatképző hajlam. Ha ez kitör, új szövet keletkezik. Vannak jó- és rosszindulatú daganatok, utóbbiak sorába tartozik a rák. Jóindulatú daganatok lassan növekszenek, tokjukat át nem törik, így sejtjeik nem jutnak a nyirok és véráram útján a test más szerveibe, műtéti eltávolításuk után ki nem újulnak, tehát csak súlyuk, elhelyeződésük által okoznak kellemetlenséget.

A rák ezzel szemben gyorsan nő, kúszik, áttör nemcsak a környező szövetekbe és szomszédos szervekbe, hanem a vér- és nyirokáramba behatolva, áttételeket (azaz újabb daganatokat) okoz a test távol eső szerveiben is. A rákos szövet különböző formájú sejtekből áll, amelyek ugyan a szervezet szöveteinek a sejtjeiből fejlődnek, de eltorzulnak, és féktelenül elszabadulva beburjánoznak a környéki szövetekbe. A rákos szövetet egy élősdihez hasonlíthatjuk, mert a gyorsan fejlődő szövet szinte kiszívja a táplálékot a szervezet egészséges szöveteiből, kifosztja életfontosságú nedveiből, ugyanakkor bomlási termékeivel mérgezi.

Gyorsan terjedő rák tünetei

A gyorsan terjedő rákos daganat kifekélyesedik, a daganat középső sejtjei elhalnak a hiányos tápláltság miatt, a rák szétesik, fertőződik, el is gennyesedik. Így még több bomlási termék képződik, ami a vér és nyirokáram útján felszívódik. A betegek mindezen okok miatt gyorsan lesoványodnak, csonttá és bőrré, arcszínük fakó lesz. Sajnos a mai napig sem tudjuk e súlyos betegség okát. Nem sikerült sem bacilust, sem mérgező anyagot találni mint kórokozót. A legkézenfekvőbb feltevés szerint a rákos beteg vér- és nyirokösszetétele megváltozik. Talán egy bizonyos hajlam is szükséges oly értelemben, hogy a hajlamos szervezet ellenállóképessége meggyengül.

Rák kockázatai

A rákkutatás legújabb megállapításai közé tartozik, hogy vannak igen különböző, izgató anyagok, amelyeknek ismételt és tartós behatása adja meg az alapot a rák kifejlődésére. (Példa a tengerészek arcbőrrákja, ami a só, víz, erős napfény, szél állandó behatásaként keletkezne, vagy a pipások ajakrákja.) A szervezet leromlását, ami fogékonyabbá teszi a rákra, előidézheti (a helytelen táplálkozás következtében) a vérképző szervek rossz működése, ezáltal a méregtelenítő szervek elégtelen tevékenysége.

A tapasztalat ugyanis azt mutatja, hogy a főleg állati fehérjékkel táplálkozók gyakrabban betegszenek meg rákban, mint az inkább növényi fehérjékkel táplálkozó vegetáriánusok. Angliában és Amerikában, ahol sok húst esznek, több a rákos beteg, mint például Japánban, ahol a rizs a fő táplálék. Az utóbbi évszázadban, sajnos különösen a kultúrnépek közt, a rákstatisztika szerint az elhalálozások arányszáma állandóan növekedőben van.

A rák gyógyítása, eszközök

Ami a rák gyógyítását illeti, annak egyetlen biztos gyógyeszköze van, ez is csak idejekorán, a sebész kése. A felfedezett rákos szövetet mielőbb gyökeresen ki kell irtani (kimetszeni). Röntgen-, és rádiumsugárzás szintén pusztítja a rákos szövetet, mindezek felhasználása azonban csak akkor helyes, amikor műtéttel lehetőleg minden látható rákos szövetet eltávolítottunk, vagy azon sajnos gyakori esetekben, amikor a műtét elkésett, esetleg mar áttételek jelentkeztek (amelyek műtéti megoldása már nem lehetséges). Addig, amíg a kórokozót nem sikerült felfedezni és esetleg ennek gyógyszérumát megtalálni, orvosoknak csak egy törekvése lehet, a rákot mielőbb felismerni, fejlődésének elején, amikor még nincsenek áttételek, és a gyökeres műtéti megoldás lehetséges.

Nem lehet tehát elégszer felhívni mind a gyakorló orvosok, mind a nagyközönség figyelmét, hogy ha a legcsekélyebb gyanúokot észleli, ne legyen könnyelmű, hanem fáradságot nem kímélje, elhatározott akarattal essen át a szakszerű vizsgálatokon, amelyek sohasem feleslegesek. A közmondás, hogy „Jobb félni, mint megijedni!”, egyetlen baj esetén sem olyan indokolt, mint a rákban. Ezért tehát álljon ez az aranymondás intő példaként minden gyakorló orvos előtt, hogy: „Mindig rákra is gondolni; inkább többet, mint kevesebbet ez irányban vizsgálódni!” Mert egy lelkiismeretes orvosnak nem lehet nagyobb erkölcsi jutalom, mint az a tudat, hogy operálható rák időbeni felfedezésével emberéletet ment.

Rák a végső stádiumban

Ugyanakkor súlyos lelkiismeret furdalást okoz a tudat, hogy a beteg menthetetlen. „Ha időben fedezed fel, a beteg életét megmenthetted volna!” Ha már operálni nem lehet, akkor a sugaras gyógykezelésen kívül csak a tüneti kezelés jön tekintetbe, amit – sajnos – már nem nevezhetünk gyógyításnak. A rákos betegek fájdalmai a végső szakban leírhatatlan súlyosak; a fogyó és teljesen étvágytalan beteg álmatlan. Mindent el kell követnünk e fájdalmak enyhítésére, és még a morfiumfecskendő mindig fokozódó adagjaitól sem szabad visszariadni.

Rákellenes diéta

Amikor a természetes gyógymódokról beszélünk, szólnunk kell a rákellenes diétáról, amit Kretz német tudós hosszabb gyakorlati megfigyelések alapján ajánl. Ezen étrend alapelvei a következők: az állati zsírok teljes elhagyása, amit kizárólag növényi olajokkal helyettesítünk. A bélerjedéseknek meggátlása, ezt cukor- és lisztszegény étrenddel érjük el.

Természetesen ez a rákellenes étrend csodákat nem művelhet, ellenben ott, ahol rendszeresen és következetesen alkalmazzuk, a rákbeteg közérzetét javítja és fájdalmait csökkenti. Honfitársunk, dr. Halász Henrik főorvos a koplalókúrát ajánlja, természetesen szigorú gyógyintézeti megfigyelés alatt. Bármennyire is hihetetlennek látszik, de tagadhatatlan, hogy olyan elveszettnek hitt rákesetet gyógyított ki és mutatott be az orvosegyesületben, hogy híres rákkutató professzorunk, a megboldogult Verebély professzor is csodálattal adózott.

Tagadhatatlan, hogy észleltünk olyan eseteket, amikor a rák önmagától is meggyógyult, ami megint csak azt bizonyítja, hogy a legfőbb létfenntartó erő a test gyógyhajlama. Mi, orvosok, akik a természetes gyógy- és életmód meggyőződéses hívei vagyunk, állandóan azzal érvelünk azon orvostársaink előtt, akik e hitet nem táplálják oly meggyőződéssel, hogy példának állítjuk oda a szervezetünk csodával határos felépítését és élettani működését, hogyan küzd meg magától minden káros behatolás ellen, amikor a lázkeltéssel, az izzadással, a fehérvérsejtek, azaz gyulladás képzetével stb. önvédelmi harcát folytatja.

Hát nem csodás, mikor egy seb magától begyógyul? A széklet, vizelet, verejték, hányás stb. kiviszi e mérgeket?! Ugyanúgy lehetséges, hogy amikor a rák keletkezik, a szervezet önvédelmi harca megkezdődik, a vérsavó védőanyagokat termel, amelyek, ha ritkán, de mégis saját maguktól ártalmatlanná teszik, kiviszik a szervezetből e szörnyű, halált hozó csírákat.

Összegzés

A rákkérdés megoldása ugyanolyan elsőrangú népegészségügyi feladat, mint a tuberkulózis vagy a vérbaj megfékezése. Mivel egyedüli gyökeres gyógyítása az időben való műtét, minden igyekezet csak arra irányulhat, hogy népvédelmi intézményeinket kifejlesszük és a népszerű orvosi propaganda, szakavatott orvosok vezetésével, előadások és népszerű munkák útján eljusson a legkisebb falusi kunyhóig ugyanúgy, mint a nagyváros egyszerű munkásához. Csak így érhető el, hogy a beteg idejekorán kerüljön orvoshoz.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.