Egészségügyi kérdezz-felelek

Télen mindig sokat vérzik az orrom. Lehet, hogy valami komoly betegség okozza?

Nem. A kinti és a benti levegő egyaránt szárazabb télen, ezért az orr nyálkahártyája sem marad elég nedves, és könnyen vérezni kezdhet. Működtessen párásítót a lakásban, esetleg kenjen vazelint az orrlyukba az orrnyílás környékén. Érdemes kipróbálni, hogy naponta többször sóoldatos sprayt használ az orrjáratok nedvesen tartása érdekében. És fontos, hogy tüsszentés közben kinyissa a száját! Ha véralvadásgátlót szed, és az orrvérzése nem akar elállni, menjen a sürgősségi osztályra.

Érdemes tudni: kétfajta orrvérzés létezik

A leggyakoribb típus, az ún. anterior orrvérzés, az orrsövény alatti részt érinti. Nagyon ritkán, a posterior orrvérzés esetén az orr hátsó, feljebb lévő részéből ered a vérzés, és álló vagy ülő helyzetben is lecsorog a torokba és a szájba. Ez utóbbi inkább magas vérnyomásban szenvedő idős emberek köré­ben fordul elő, és azonnali orvosi ellátást tesz szük­ségessé. Lehet, hogy az elrepedt eret ki kell égetni.

Érdemes tudni: piruló ázsiaiak

Bizonyos ázsiai népeknél hiányzik az alkohol lebon­tásakor keletkező köztes termék, az acetaldehid feldolgozására szolgáló enzim. Emiatt szeszes ital fogyasztásakor kipirulnak, ennek azonban semmi köze a rozea-hoz.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.