Gyógyító természet

Az ideges szív természetes gyógymódja

A szív szervezetünk központja, legfontosabb szerve. Amíg élünk, a szívünk dobog, azaz dolgozik. A vérkeringés csak addig tartható fenn, amíg szívünk működik. Amíg testünk legkülönbözőbb szerveinek a működését a központi idegrendszer irányítja, a szívet, sajátos szerkezete, saját idegcsomói és idegfonalai által bőven áthálózott izomszerve alkalmassá teszi bizonyos fokig az önálló működésre. Mindnyájan tudjuk, hogy a lelki behatások, mint ijedség, öröm, harag, izgalom, erősen befolyásolhatja a szív működését. Nem hiába tekintették a szívet a lélek, a kedély és az érzés székhelyének.

Mit nevezünk szívidegességnek?

Gyakran ismétlődő erős ingerek a szív fokozott ingerlékenységét, ezáltal gyengeségét vonhatják maguk után, ezen állapotot nevezzük szívidegességnek. A szívidegesség leggyakrabban általános idegesség (latinul neurasthenia) következtében lép fel, de lehetnék más kiváltó okai is, így elsősorban a helytelen életmód, testi túlerőltetés, alkohol, nikotin, kávé, tea mértéktelen fogyasztása, nemi élet túlhajszolása, a gyomorbél rendetlen működése, vérszegénység.

Súlyos fertőző betegségek után is észlelünk nem szervi szívpanaszokat. Székrekedéseknél a bélgázok keletkezése a rekeszizmot feltolhatja, ami a szív és tüdő helyzeti változásait idézi elő, minek következtében ideges szívpanaszok léphetnek fel.

A szívidegesség tünetei

A szívidegesség a legkülönbözőbb panaszokkal jár. A fokozott szívdobogás nyomasztó érzéseket, félelmet vált ki. Nehézlégzés következhet be. Szívgörcsök léphetnek fel, az élénk fájdalom a bal karba is kisugározhat, és koszorúérgörcs tüneteit utánozhatja. A homlokot hideg verejték öntheti el. A rohammentes időközökben a beteg jól érzi magát, de néha túlérzékenységről panaszkodik. Szédülés, fülzúgás, fejfájás is lehetséges. A roham alatt fokozott a vizelési inger, néha hasmenés jelentkezik. Az ilyen szívidegesek rosszul alszanak, nyugtalanok, nyomasztó álomképek kergetik őket, amelyekből heves szívdobogással ébrednek.

Emésztésük rendetlen, felfúvódásokban szenvednek. Reggel bágyadtan, letörten ébrednek, rossz kedvvel; szájízük rossz. A délelőtti órákban munkaképességük és kedélyük javul, délután ismét letörnek, míg estefelé aránylag feltűnően élénkek. Az ilyen betegek lelkivilága megbomlott, állandóan félnek, mert azt hiszik, hogy gyógyíthatatlan szívbajban szenvednek, munkaképességük csökken, életörömük nincs, környezetük is állandóan szenved. A szívidegesek állandóan önmagukkal vannak elfoglalva, tüneteiket figyelik, aggódnak. Csökkentértékűség érzete kínozza őket, és annyira tehetetlennek tekintik magukat, ami gyakran már hasonlít egy másik idegbajhoz, amit hisztériának nevezünk.

A szívidegesség és a szervi szívbaj megkülönböztetése

A legfontosabb feladat, és feltétlenül szakavatott orvos hatáskörébe tartozik, hogy pontosan elhatárolja a szívidegességet a szervi szívbajoktól. Amilyen súlyos hiba lenne egy szervi szívbaj félreismerése, ugyanolyan baj, ha egy szívidegességben szenvedő beteget szervi szívbajosként kezelnek; annál is inkább, mert a szívidegesség a legtöbb esetben gyógyítható. Ez azonban nagy türelmet, tudást és tapasztalatot követel az orvostól, azonban a betegtől is. A gyógyítás legelső feltétele a beteg teljes bizalma orvosához, aki csak így képes a betegséget befolyásoló ártalmakat elhárítani.

A szívidegesség természetes kezelése

A szívidegesség kezelése szinte kizárólagosan a természetes élet- és gyógymód eszközeivel történik. Elsősorban is minden kicsapongást – legyen az akár mértéktelen testi élvezet, túlhajtott nemi élet, kicsapongás ételben, italban – meg kell szüntetni. Be kell tartani az étkezési időket, de még inkább a diétás előírásokat. Minden izgató, puffasztó ételt, fehérje túltáplálást kerülünk, korán fekszünk és korán kelünk. Szívideges egyének ne ebéd után, hanem inkább ebéd előtt pihenjenek! Ebéd után friss levegőn való tartózkodás, korlátolt séta helyénvaló.

A hidegvíz-kúrás eljárások

A szívidegesség legideálisabb gyógymódja a szakszerűen alkalmazandó hidegvíz-kúrás eljárás. A hideg víz alkalmazása javítja az anyagcserét, megnyugtatja a szív idegközpontjait, leszállítja a központi és körzeti idegrendszer ingerlékenységét és edzi az egész szervezetet. Kezdetben a túlérzékeny szervezeten a legenyhébb eljárásokat alkalmazzuk, majd fokozatosan erősítjük a különböző eljárásokat, amelyeket mindenkor egyénileg kell elbírálni. Az alkalmazandó hideg vizes eljárást itt csak röviden ismertetjük.

A kezelést állott vizes lepedőbe való begöngyöléssel kezdjük, melyben a beteg fél óráig egyenletesen izzadva pihen, ugyanakkor szívhűtőt is kap. Ezután a beteg egy 30° C kádfürdőt kap, ahol pár percig megpihen. A vizet lassan kifolyatjuk, mialatt ugyanannyi hideg vizet folyatunk hozzá, mindaddig, amíg a víz kb. 20 fokossá válik. Közben a fürdőmester enyhe dörzsölést végez, majd a beteg kiszáll a kádból, és hideg vizes nedves ruhába csavarják és lefrottírozzák. Így kerül a zuhanyozófülkébe, ahol váltakozó, úgynevezett skót zuhanyozást kap, amikor is a két ellentétes inger kellemesen bizsergető, frissítő és edző hatásokat vált ki. Utána melegített, száraz lepedőbe becsavarva a beteg fél órára lepihen.

Természetesen az eset megítélése szerint ezen procedúrák még szakavatott kenéssel (masszírozás), kar- vagy lábfürdővel kiegészíthetek. Ideges szívű ember sohase kezelje önnönmagát! Az öngyógyítás – ezt gyakran tapasztaljuk – teljesen helytelen irányba vezeti a beteget, mert – miként már említettük – a legtöbb szívidegességben szenvedő súlyos betegnek tekinti magát, így öngyógyítása csak káros, és épp azt a legdrágább időt pocsékolja el, amikor kezdeti baja még a legelőnyösebben irányítható.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.