Gyógyító természet

Az érelmeszesedés természetes gyógymódja

A legtöbbet emlegetett betegségek közé tartozik az érelmeszesedés. E betegségről már annyit írtak és beszéltek, hogy a legtöbb ember, még a fiatalabbak is, ha ezt a szót hallják, felijednek, szívük megdobban, mert e szó hallatára máris azt hiszik, hogy saját magukon is felfedezhetik e betegség valamelyik tünetét.

Érelmeszesedés

A baj tényleg kopási, azaz öregedési tünet, amely az ütőerek izomzatában a rugalmas rostok elpusztulásával kezdődik, majd az ér belhártyájának az elzsírosodásával folytatódik, míg végül az elpusztult sejtcsoportok helyébe mészsók rakódnak le. Ezen folyamatok nem egyenletesen és egyszerre játszódnak le az erekben, hanem csak egyes helyeken és lassan.

Az érelmeszesedés hatásai

Az erek rugalmasságának a csökkenése természetesen a véráramlást is befolyásolja, miáltal a vérellátás megromlik, az érdes érfal a vér súrlódását növeli. Az ütőerekben a vér általában sokkal magasabb nyomással áramlik, mint a visszerekben. Az érfal a vér által kifejtett nyomásra ellennyomással válaszol, miáltal a durva vérnyomás-ingadozások kiegyenlítődnek. Az ütőerekben lejátszódó elmeszesedés megakadályozza az erek túlságos kitágulását és esetleges megrepedését. A szívtől legtávolabb eső hajszálerek megfelelő vérellátása az idősebb korban szükségessé teszi a magasabb nyomást, ami azonban csak a szívizom tartalékerejének felhasználásával érhető el.

A korosodó ember tehát kímélje szívét, nemcsak testi megerőltetések mellőzésével, hanem elhízás, cukorbaj, köszvény keletkezésének a megakadályozásával is, amit csak azáltal érhet el, ha ételben, italban, dohányzásban mérsékletet tanúsít, mert mindezen tényezők emelik a vérnyomást, elősegítik az elmeszesedést. Az érelmeszesedés természetesen, ráterjedhet a szívet ellátó koszorúerekre is, aminek a szívműködésre a legsúlyosabb kihatásai lehetnek. Az érelmeszesedés alapjában véve nem rossz és kártékony folyamat, sőt az elhasználódással szemben bizonyos mértékben védekező folyamatnak, élettani megnyilvánulásnak is tekinthető.

Mikor válik betegséggé?

Az érelmeszesedés csakis akkor válik betegséggé, ha olyan életkorban és mértékben lép fel, amikor még idő előttinek tekinthető. Ilyen esetekben a véredény-elmeszesedés vérkeringési zavarokat okoz, sőt érrepedés veszélye is fennáll. Ez az elváltozás vagy az egész szervezetet támadja meg, vagy csak egyes szerveket, azaz szervcsoportokat, mint például az agy, a vesék, a szív, a lábak stb. ereit. Az érelmeszesedés a kor és kultúra betegségének is tekinthető. A természetes életmódot folytató népeknél, a trópusokon és a sarkvidéken alig fordul elő.

Minél műveltebb egy nemzet, minél magasabb színvonalon él, minél több követelményt hárít az egyes egyénekre a létért való küzdelem, az erős testi és még inkább szellemi munka, minél több izgalommal jár az ember foglalkozása, annál gyakoribb a vérnyomás-ingadozás következtében fiatalabb korban fellépő érelmeszesedés.

Magának a bajnak közvetlen okát nem ismerjük, de a fenti kiváltó okok mellett fertőző megbetegedések, idült, állandóan ható mérgezések (alkohol, szemes kávé, szesz, ólomártalom stb.), amelyek túlságosan igénybe veszik az érrendszert, esetleg örökletes hajlam, siettetik a baj kifejlődését. Általában férfiaknál gyakoribb, akik az élet küzdelmeiből jobban veszik ki részüket.

Az érelmeszesedés tünetei

Ami az érelmeszesedés tüneteit illeti, ezek nagyon sokfélék, ami attól is függ, hogy a szervezet melyik szervének, azaz szerveinek érhálózata meszesedik. Éltesebb emberek szédülései, szívzavarai, fejfájásai, járási nehézségei, úgynevezett reumás hasogató érzései, emésztési zavarai mind figyelembe veendők. Mindazon panaszok ugyan más eredetűek is lehetnek, akár szervi, akár ideges alapon, de csakis szakorvos képes eldönteni (szorgos és alapos átvizsgálás után), hogy véredény-elmeszesedés fennáll-e vagy sem.

A tapasztalt orvos néha a beteg külsejéből is következtethet, így például a halánték erei vagy a kézhát erei néha jellegzetesen kidomborodó kígyózó lefutást mutatnak, a szívműködés, a pulzus, a vizelet vizsgálata kelti fel a figyelmet. Egy tévhitet kell itt kiemelnünk, ami sok laikust félrevezet, akik azt hiszik, hogy a magas vérnyomás á véredény-elmeszesedés legjellegzetesebb tünete! Ez semmiképp sem helytálló. Az érelmeszesedés egyes esetei ugyan magas vérnyomással járnak, de ugyanakkor számos olyan eset van, sőt ezt súlyosbító rossz jelnek kell tekinteni, amikor a vérnyomás a kornak megfelelően igen alacsony.

Az érelmeszesedés megelőzése, kezelése

Figyelembe véve az itt elmondottakat, magától adódik, hogy az érelmeszesedés megelőzésében és gyógyításában a fenti kiváltó okokat tekintetbe kell venni és a beteg kezelése során mindenekelőtt a beteg életkörülményeit kell kedvező irányba megváltoztatni. Távol kell tartani mindent, elsősorban a testi és lelki izgalmakat, ami a beteg állapotát súlyosbíthatja, de legalábbis mérsékelni kell az ártalmakat. Mindaz, amit könyvünk első, általános részében á természetes gyógymódról és a helyes táplálkozásról az olvasó különös figyelmébe ajánlottunk, megelőzi és mérsékeli a bajt.

Szokjunk le végre a mértéktelen húsfogyasztásról!

Az állati fehérjék mértéktelen élvezete fiatalabb korunkban a szervezetet sav-lúg egyensúlyából teljesen savi irányba billenti ki, az állandóan képzett húgysav a szervezetben felszaporodik, kiválasztása megnehezedik, és így közvetlen útegyengetője a kifejlődő érelmeszesedésnek. Ne sózzuk túlságosan ételeinket, ne igyunk mérték nélkül vizet. Becsüljük meg jobban a növényi táplálékot, főleg a gyümölcsöket, ne együnk mindent főzve; inkább nyersen, amikor is az értékes vitaminok és ásványi sok nem mennek veszendőbe.

A vérerek működését az idegek befolyásolják

Az érmozgató ideg előnyös tevékenységét és edzését a leghelyesebben a víz alkalmazásával érjük el. Orvosi és laikus körökben egyaránt elterjedt azon tévhit, hogy érelmeszesedésnél vízkúrát alkalmazni nem szabad. Ez a feltevés teljesen alaptalan. A vízkúra orvos felügyelete mellett alkalmazva üdít, frissít, éltet, fiatalít és áthangol.

Természetesen mindenkor a legenyhébb eljárásokat alkalmazzuk; reggelenként enyhe lemosás, állott vízzel, esténként lábfürdő, másodnaponként az ágyban egy óráig tartó lábszárpakolás. Esetleg félfürdő. Szívtáji fájdalom esetén karfürdő, fél percig, utána egy percig karunkkal ingamozgásokat végzünk. Meleg évszakban a légfürdő árnyékban is hatásos.

Nagyon előnyösek a 32°C-os szénsavas fürdők. Szívdobogásnál nedves ruha a szívre. Kisugárzó fájdalmaknál enyhe masszázs. Sok fekvés. A hálószoba állandóan nedves és hűs legyen, a ruházat likacsos, a lábbeli nyáron könnyű, esetleg szandálcipő. Az érelmeszesedésben szenvedők vére bizonyos mértékben besűrűsödik; a sószegény, fehérjementes, főleg gyümölcsdiéta lúgosító kémhatása révén a vért felhígítja, ami a szív munkáját lényegesen megkönnyíti. Ugyanakkor a vér összmennyisége is jelentékenyen csökken, így tulajdonképpen egy vértelen érvágás történik, ami nagy tehermentesítést jelent, és a vér nyomását fokozatosan szállítja alább.

Gyógyteák, jódos langyos fürdő

Előnyös a gyógyteák használata is, ezerjófű, kökényfű, zabszalma, szederlevél avagy ezek keveréke a szokásos teafőzet. Csipetnyi fokhagyma, hagyma, vagy barack- vagy szilvamag hetenként, évszázados néphit szerint gyógyító hatással bír. Ami a gyógyforrásokat illeti, jódos vizek kis adagokban való itatása hasznos lehet. Előnyösek a csekély jódot és ként tartalmazó langyos fürdők.

Klíma

Érelmeszesedésben szenvedők a magaslati klímát rosszul tűrik, legalkalmasabb éghajlatú az úgynevezett szubalpin övevet, 4-600 méterrel a tenger színe felett.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.