Fájdalom enyhítése

Klaszter fejfájás tünetei és gyógyítása

A klaszter fejfájás egyik formája sem tréfadolog. A legkínzóbb fejfájások közé tar­toznak: hirtelen lépnek föl az arc egyik oldalán, gyakran a szem mögül vagy körül indulva. Általában legfeljebb 90 percig tartanak, de naponta jó néhány alkalommal is jelentkezhetnek, és ez így mehet heteken vagy hónapokon, sőt akár éveken át, aztán hónapokra vagy évekre eltűnnek. Ezt nevezik klaszterperiódusnak. Bár egy adott klaszterperiódusban a fejfájás rendszerint ugyanazon az oldalon jelentkezik, néha elő­fordul oldalcsere is.

A lefekvés sok esetben csak még rosszabbá teszi a rendszerint égető és éles jelzőkkel jellemzett fájdalmat, ezért sokan inkább állnak vagy járkál­nak ilyenkor, sőt van, aki testmozgást végez. A fejfájás sok esetben az alvás álmodó (REM-) fázisában kezdődik, amelyben felpörög a vérnyomást, a szívritmust és a testhőmérsékletet szabályozó vegetatív idegrendszer. Ennek következtében megizzadhat, bedugulhat az orra, és könnyezhet a szeme. Sokan úgy próbálják megelőzni a fejfájást, hogy ébren maradnak, ez azonban csak tovább rontja a helyzetet, hiszen krónikus kimerültséget okoz, amely depresszióvá súlyosbodhat.

Melyek a kiváltó okok?

Noha sok orvos véli úgy, hogy a klaszter fejfájások a migrénnel rokon folyamatok eredményei lehetnek, az okok egyelőre nem tisztázottak. Egyes szakemberek szerint a hisztamin (az allergiás reakciók során felszabaduló vegyület) vagy a szerotonin (érösszehúzó hatású agyi ingerületátvivő anyag) szintjének hirtelen megugrása válthatja ki. Szerepet játszhat benne az agynak a szervezet biológiai óráját működtető része, a hypothalamus (ejtsd: hipotalamusz) is, s ez megmagyarázná, miért hajlamos a fájda­lom mindennap ugyanabban az időben jelentkezni. A közvetlen kiváltó tényezők közé tartozik a sok dohányzás, az alkoholfogyasztás és bizonyos gyógyszerek, például a szívbetegség elleni nitroglicerin szedése.

Jegyezzük meg! Ez a fajta fejfájás elég ritka, a felnőtt lakosságnak csupán a fél százalékát érinti – a férfiak körében ötször gyakoribb, mint nők esetében, s általában 20 és 40 éves kor között jellemző. Szerencsére a megfelelő gyógyszerekkel és megelőzéssel a rohamok gyakorisága és hevessége is csökkenthető.

Ne csüggedjen!

A szumatriptán az akut klaszter fejfájások leg­alább háromnegyedét képes 15 percen belül enyhíteni.

Az első teendők

A gyulladáscsökkentő szerek túl lassan hatnak ahhoz, hogy enyhíthetnék a klaszter fejfájást, viszont vannak olyan lépések, amelyekkel rögtön csil­lapítható a fájdalom.

1. Dolgozzon ki kezelési tervet orvosával!

Rendkívül fontos, hogy azonnal forduljon orvoshoz, vagy menjen be egy kórház sürgősségi osztályára, ha klaszter fejfájásainak megszokott ritmusa megváltozik, ha lázas, merev a nyaka, kiütései vannak, zavarttá vált, elgyöngült, vagy duplán lát, ha a mozgástól rosszabbodik a fájdalma, illetve ha a fejfájások 50 éves kor fölött kezdődnek.

2. Vezessen naplót!

Jegyezze föl, hány órakor kezdődik a fejfájása, mennyi ideig tart, mit csi­nált az előző 24 órában (dohányzás, alvás), és mit evett, illetve ivott. Ezek az információk fontosak lehetnek orvosa számára.

Mit tehet az orvos?

A szakember a fejfájások gyakoriságát és hevességét is segíthet csökken­teni. Először is kikérdezi a fejfájás jellegzetességeiről, és meg is vizsgálja önt, főként olyan, a rohamok között és alatt jellemző tüneteket keresve, mint a lecsüngő szemhéj vagy a beszűkült pupilla. Az egyéb rendelle­nességek kizárása érdekében képalkotó vizsgálatokat, például MRI-t is kérhet. Miután meggyőződött arról, hogy valóban klaszter fejfájásról van szó, valószínűleg gyógyszereket fog felírni a rohamok leállítására (akut gyógyszerek), illetve a megelőzésükre.

A rohamok ellen

Oxigén. Ha 15-20 percen át tiszta oxigént lélegez be, az sok esetben leállítja a rohamot, bár van, hogy csak késlelteti. Neurológus szakorvos oxigénpalackot írhat föl otthoni használatra, és egy másik, kisebb egysé­get is, amelyet magánál hordhat.

Triptánok. Ezek a migrén elleni szerek – főként az orrspray formájúak, de a tabletták is – enyhíthetik a klaszterfej fáj ásókat azzal, hogy összehúz­zák a fejben futó ereket, és gátolják a gyulladáskeltő vegyületek felszaba­dulását. Orrspray-ként kapható triptán a szumatriptán. Ha a fejfájás nem javul a szumatriptán első adagjára, ugyanarra a rohamra nem szabad még egy adagot alkalmazni. Újabb rohamkor azonban ismét bevethető.

Megelőzésre

Kalciumcsatorna-blokkolók. Ezek az ereket ellazító és kitágító gyógy­szerek ugyancsak hasznosak lehetnek. A jelek szerint egyikük, a verapamil igen hatékonyan csökkenti a fejfájások gyakoriságát, ha a roham kezde­tétől naponta háromszor szedik, és ezt a klaszter utolsó fejfájásától szá­mított néhány héten keresztül folytatják. Ugyanakkor mellékhatásként szívritmuszavarokat is okozhat, ezért csak szigorú orvosi felügyelet mel­lett szabad alkalmazni.

Görcsoldók. A rohamok közötti időszak fenntartó kezelésére elrendel­hetnek epilepszia elleni szereket (topiramát, lamotrigin), amelyek naponta szedve hatásosak a klaszter fejfájások ellen. Minden arra mutat, hogy a túlzottan aktív idegek fájdalomjelzéseit blokkolják.

Lítium. Ezt a könnyűfémet elsősorban a mániás depresszió kezelésére használják, de segíthet a krónikus és nem enyhülő klaszter fejfájások eny­hítésében is.

Prednizolon. Bár az orvosok sem értik, miért hat, tény, hogy ha a prednizolont szájon át vagy infúzióban nagy adagban kezdik adni, majd néhány nap alatt fokozatosan nullára csökkentik a dózisát, az ritkábbá teheti a klaszter  fejfájásokat.

Segítsen magán!

A klaszter fejfájás fájdalmával nehéz megbirkózni orvosi segítség nélkül, a következő, életmóddal kapcsolatos tanácsok viszont segíthetnek abban, hogy megelőzhesse a bajt.

Rendszeres alvási szokások. Ha valami megszakítja bevett alvási szokásait, az rohamot okozhat. Igyekezzen mindennap ugyanabban az időben lefeküdni és felkelni.

Kerülje a dohányzást és az alkoholfogyasztást! A cigaretta és az alkohol ugyan kellemes érzéssel töltheti el, ám ne feledje, hogy mindkettő rohamokat idézhet elő.

Nyugalom. A stressz is kiválthatja a klaszter fej fáj ásókat. Szűrje ki éle­téből a stressztényezőket – az életét mérgező embereket, a közúti dugókat és a túlzsúfolt programokat. Mindennap töltsön legalább 20 percet valamilyen megnyugtató hatású tevékenységgel, például meditációval, mély­légzéssel, vagy vegyen egy kellemes meleg fürdőt.

Magnézium. Ez az ásványi anyag részt vesz az erek működésének szabályozásában, enyhíti a fájdalmat, és csillapítja az idegrendszert. Ha orvosa is hozzájárul, szedjen naponta 400 milligrammot, legalább két hónapon keresztül.

Azonnali enyhülés

Amikor fejünkbe hasít az éles, gyötrő fájdalom, nem akarunk várni. A következő tanácsok a fájdalom gyors csillapítását szolgálják.

Jegelés. Ha lüktető arcához és szeméhez szorít egy zacskó jeget, valamilyen jeges boro­gatást vagy akár egy üveg jól lehűtött üdítőt – persze mindet törülközőbe bugyolálva -, azzal enyhítheti a fájdalmat. Ismételje meg a jeges borogatást 20 per­cenként, amíg el nem múlik a fejfájásos roham.

Fussa körül a háztömböt! Olykor pár perc erőteljes testmozgás is csökkentheti a fájdalmat – való­színűleg azért, mert a szervezet ilyenkor több oxigénhez jut.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.