Gyógyító természet

Gyógyföldek, iszapok, lápföldek alkalmazása

Gyógyföldeknek (azaz peloidoknak) nevezzük azokat a földszerű, bányászható anyagokat, amelyeket eredeti állapotukban vagy meleg vízzel péppé gyúrva borogatásoknak alkalmazunk, vagy meleg fürdőbe elkeverve gyógyföldes fürdőként adunk. Egyes hévforrások magukkal sodorják a gyógyföldet. Más iszapok a víz szélén rakódnak le. Az ilyen iszapos lerakódások különböző ásványi sókat is tartalmaznak, de ugyancsak szerves növényi alkatrészek is keveredhetnek hozzájuk.

Kétféle gyógyföldet különböztetünk meg:

  1. Iszapok: az iszap szervetlen anyag, tavak vagy tenger szélén lerakódott kavics és kőtörmelék, néha vulkanikus eredetű; ez gyakran ként is tartalmaz, a tengeri iszapok sókat. Sok iszap radioaktív.
  2. Lápok (moór föld): vizes talajban a levegőtől elzárva keletkeznek, és szerves anyagokat, növények elkorhadt részeit is tartalmazzák. Származásilag a láp közel álla turfaféleségekhez; ezt bányásszák.

Helyszínen halmokba rakják és hónapokon át (esetleg egy évig is) érlelik a levegőn. Ezalatt az érlelt iszap nagy része oldható állapotba kerül. A lápokban ilyenkor különböző savak – mint hangyasav, csersav, ecetsav, kénessav stb. – keletkeznek. Gyógyításra a legalkalmasabb az a láp, amelyet gyógyforrások is átjárnak. Vannak azután kevert, úgynevezett lápos iszapok, ilyen hazánkban Hévíz. Hazánkban Hévízen kívül még ismert elsősorban a budapesti Lukács-fürdő iszapja, Kolop, a Velencei-tó iszapja. Régi területünkön fekszik Pöstyén és Trencsénteplic.

Az iszapkezeléseket háromféle alakban használjuk

Egyrészt fürdők, másrészt pakolások formájában, olyképpen, hogy vagy a beteg testrészre közvetlenül rákenjük a földet, vagy zsákokba varrva, tehát szárazon, borogatások alakjában helyezzük a beteg szervre. Fürdők alapjában még erősebb vérbőséget okoznak, mint a közönséges gyógyfürdők, így helyi és általános reakciójuk is sokkal kevesebb, miért is fokozottabb orvosi felügyeletet igényelnek.

Az iszapfürdők előnyös hatását az ízületek és izmok megbetegedései, a női ivarszervek idült gyulladása, idegzsábák, valamint a máj megbetegedései és köszvény esetén nem tekinthetjük egyszerű meleghatásnak, sem izzasztásnak, hiszen akkor otthoni vízzel is hasonló eredményekre kellene jutni. Sokkal inkább úgy kell a hatást elképzelni, hogy az ásványi sókat tartalmazó vastag iszaptömeg nyomasztó súlyként nehezedik a testre, és egy bizonyos masszázst fejt ki, azonfelül a bőr nagyfokú vízbősége útján az iszapból bizonyos anyagokat vesz fel, amelyek megkönnyítik a gyulladási termékek és izzadmányok felszívódását.

Gyógyföldekkel történő kezelések előnyei

A gyógyföldekkel való kezelés fő előnye, hogy azokat sokkal magasabb hőfokon bírja el a szervezet, mint a gyógyfürdőket, aminek magyarázata az, hogy az iszapok hővezető képessége sokkal kisebb a vízénél, viszont hőtartó hatásuk nagyobb. Amíg a negyven fok körüli fürdőt már kibírhatatlanul melegnek találjuk, az iszapot még ötven fokon is eltűrjük.

Az iszappakolás avagy borogatás bizonyos simulékony nehézséggel fekszik a beteg szervre, ami által nemcsak a bőr vérbőségét okozza, hanem, ideghatás alapján, a belső szervek vérbőségét is elősegíti. Az iszap- és lápföldek különböző szerves és szervetlen anyagokat tartalmaznak. Ezek a finom részecskék szinte karcolják a bőrt, és oltásszerű vegyi hatást gyakorolnak.

Kénes és radioaktív lápokból így felszívódásra is sor kerül. Iszapok a mélybe hatás által a szervezet ionegyensúlyát is befolyásolják, és a betegség által megbolygatott egyensúlyt ismét helyreállítják. Hatnak a sav-lúg egyensúlyra, befolyásolják a hormonműködést, egy szóban kifejezve áthangoló hatással vannak a szervezetre.

Iszappakolás hatása, alkalmazása

Nagy előnye az iszappakolásnak, hogy csak a beteg részt kell kitenni a szervezetet általában megviselő hatásnak. Ugyanakkor a kívánt szervre sokkal erősebben hatnak, mint amikor az egész testet kell kitenni a fürdő hatásának. Az iszappakolás után mindenkor tisztasági fürdőt adunk a betegnek, majd egy-két óra fektetéssel pihenést rendelünk el.

Legújabb vizsgálatok a gyógyföld-kezeléseknél még bizonyos elektromos hatásokat is feltételeznek. A hajszálerek és kis ütőerek a bőrön annyira tágulnak, hogy a bőr kifejezetten pirossá válik és meleg tapintású lesz.

Kezelés

A kezeléseket a leghelyesebb, ha másodnaponként folytatjuk. A szívet, mellkast kíméljük, egyáltalán, az iszapot csak a beteg testrészekre rakjuk, és feleslegesen nem burkolunk iszappal egészséges testrészt. Iszapkezelésnél vagy fürdőnél a fejre mindig hideg vizes borogatást teszünk, úgynevezett turbánt. Szívre esetleg hűtőt, utóbbit a fürdő alatt néhányszor cseréljük.

A gyógyföldeket ládákba csomagolva a fürdőhelytől távolabbra szállítjuk. Általában mégsem ajánlatos, hogy ezeket az otthoni kezeléseket alkalmazzuk, mivel az iszapok elkészítése sok tapasztalatot és szakszerűséget kíván. Hazánk annyira bővelkedik ilyen fürdőhelyekben és szakszerűen vezetett fürdőintézményekben, hogy az otthoni kezeléseknek semmi különösebb értelme nincs.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.