Gyógynövények

Halolaj – hatóanyagai, gyógyászatai alkamazása, mellékhatásai

A halolaj története, alkalmazott drogjai

Halolajat, elsősorban halmájolajat régóta alkalmaznak a gyógyászatban, az utóbbi években pedig egyre nagyobb a jelentősége a halhúsból előállított olajoknak. A halak májából ki­nyert olaj A- és D-vitamin tartalma miatt kerül felhasználásra, a halhúsból előállított ola­jat elsősorban ω-3 zsírsavtartalma miatt alkalmazzák. A VIII. Magyar Gyógyszerkönyv­ben mindkét típusú olaj megtalálható.

Halmájolajat (csukamájolajat) már a középkorban exportáltak Norvégiából, ám akkor technikai célokra használták. Gyógyászati felhasználása a 18. század második felében kezdődött, és a 20. század elején lett általánosan elismert gyógyszer. Akkoriban a kb. 50% olajtartalmú tőkehalmájakat hordókba rakták, állni hagyták, és állás közben, hosszú idő alatt folyt ki belőlük az olaj egy része. Az így előállított olaj hamarosan sötétbarna, kellemetlen szagú lett, és gyógyászati szempontból veszített értékéből.

Napjainkban a halból rövid időn belül kivett, az epehólyagtól megtisztított májdarabokat megmossák, és 70-75°C-ra melegített vasüstökbe rakják (egy másik eljárás szerint a májat fordított csonka kúp alakú fenyőfatartályba teszik és a májra gőzt vezetnek), majd a kifolyó olajat tisztítják. Korábban a csukamáj olajat „kanalas orvosságként” D-vitaminpótlásra alkalmaz­ták, és kellemetlen íze, szaga miatt meglehetősen népszerűtlen volt. Napjainkban elsősorban ízesített, könnyen emészthető emulzió formájában és lágy kapszulába töltve alkalmazzák.

Az olajat az Atlanti-óceán északi részén, az Északi- és a Jeges-tengerben előforduló – átlagosan I méter hosszúságú, 10 kg tömegű – tőkehalak (Gadidae) májából nyerik. A csukamáj olaj tiszta, sárgás színű, viszkózus folyadék. A VIII. Magyar Gyógyszerkönyvben a tőkehal (Gadus morhua L. és más Gadus fajok) friss májából nyert, tisztított zsírosolaj A és B típusa (Iecoris aselli oleum A, Iecoris aselli oleum B) hivatalos.

A gyógyszerkönyvi cikkely előirata alapján mindkét olaj grammonként 600-2500 NE (l80-750 µg) A-vi­tamint és 60-250 NE D3-vitamint (1,5-6,25 µg) tartalmaz. Az A típusú csukamájolaj anizidin-értéke (amely a feldolgozott zsírosolaj optikai sűrűségének mutatószáma) leg­feljebb 30,0 lehet. Az Európai Gyógyszerkönyv 6.3 kiadásában publikált Iecoris aselli oleum domestici olajat tenyésztett Gadus morhua L. májából nyerik ki. Ennek trigliceridek-ben kifejezett eikozapentaénsav- (EPA) és dokozahexaénsav-tartalma (DHA) 10-28%, és grammonként legfeljebb 50 NE (1,3 µg) D3-vitamint és 50-500 NE (l5-150 µg) A-vitamint tartalmaz.

A halhúsolajok kedvező zsírsavösszetételük miatt váltak hivatalossá a Gyógyszerkönyv­ben. Az Engraulidae, Carangidae, Clupeidae, Osmeridae, Scombridae és Ammodytedae családba tartozó halakból nyert tisztított, kifagyasztott és szagtalanított zsírosolaj a VIII. Magyar Gyógyszerkönyvben Piscis oleum omega-3 acidis abundans (omega-3 savakban gazdag halolaj) néven hivatalos. Minimális EPA-, illetve DHA-tartalma trigliceridben ki­fejezve 13%, illetve 9%. Összes ω-3 zsírsavtartalma trigliceridben kifejezve legalább 28%.

A VIII. Magyar Gyógyszerkönyvben hivatalos Salmonis domestici oleum (tenyésztett halból származó lazacolaj), amelyet tenyésztett nemes lazacból (Salmo salar, Salmonidae) állítanak elő, szintén a halhúsolajok közé tartozik. Ebben az EPA és a DHA összmennyi-sége trigliceridben kifejezve 10-28%. Az olajban a β-(2) helyzetű acilcsoport százalékos aránya az egyes zsírsavakra vonatkozóan: DHA 60-70%, EPA 25-3 5%, moroktsav 40-5 5%.

Jellemző vegyületek, hatóanyagok

A csukamájolaj zsírsavas gliceridésztereinek 85%-a telítetlen (pl. olaj sav, linolsav, palmit-oleinsav, gadolinsav), 15%-a pedig telített (sztearinsav, palmitinsav és mirisztinsav) zsír­savakat tartalmaz. Az ω-3 zsírsavak közé tartozó eikozapentaénsav (EPA, szinonim ne­vén timnodonsav) és dokozahexaénsav (DHA, szinonim nevén cervonsav) 7-16%, illetve 6-18% mennyiségben található meg az olajban. Csekély mennyiségben szabad zsírsavak is kimutathatóak, és 0,7-1,5% el nem szappanosítható rész, amelynek kb. 50%-a kolesz­terin. Mindkét (A és B) típus jelentős mennyiségű A- és D-vitamint, nyomokban vasat, jódot, brómot és ként tartalmaz.

A halhúsolaj A- és D-vitamintartalma alacsony, a halmájolajhoz hasonló mennyiségű E-vitamint tartalmaz. Az olaj gazdag ω-3 savakban (10-30%), fő komponensei a 20 szén­atomot tartalmazó eikozapentaénsav és a 22 szénatomos dokozahexaénsav, valamint a 18 szénatomból felépülő moroktsav.

Farmakológia, gyógyászati alkalmazás

Hagyományos alkalmazás

A csukamáj olajat háziszerként legyengült angolkóros betegek táplálására, A- és D-vitamin­pótlásra, alultápláltság, köszvény, reumás megbetegedések kezelésére, sebgyógyításra al­kalmazták. Halhúsból előállított olajat nem alkalmaztak a hagyományos gyógyászatban.

Preklinikai vizsgálatok

A csukamáj olajjal modern preklinikai vizsgálatokat nem végeztek, viszont a benne található, hatóanyagnak tekintett A- és D-vitamin élettani szerepe, jelentősége közismert. Az A-vi­tamin egyebek között a retina fényérzékenységét biztosító, a foton receptorának tekint­hető rodopszin képződéséhez szükséges. I I-cisz-retinolból NAD és NADP jelenlétében képződő ciszretinál opszinnal egyesülve hozza létre a rodopszint, amely fotokémiai reak­ció útján aktiválódik. A-vitamin jelenléte szükséges az epitheliális sejtek differenciálódá­sának irányításához is.

A D-vitamin, mint a hormonrendszer része, az állati (és emberi) szervezetben D3-vi-tamin (kolekalciferol) formájában található, biológiailag hatékony formája, a kalcitriol a vesében alakul ki. Biztosítja a szervezet, illetve a plazma kalcium- és foszfor-egyensúlyát.

A halhúsolaj zsírsavösszetétele révén fejt ki kedvező élettani hatást. Az emberi szervezet nem tud előállítani a normális fejlődéséhez és működéséhez szükséges ω-3 zsírsavakat, ezért ezek a vegyületek, elsősorban az α-linolénsav esszenciálisnak számítanak.

Az α-linolénsav átalakítására képes a humán szervezet, amelyből előállítja a fiziológiás működés­hez szükséges egyéb ω-3 zsírsavakat, köztük az EPA-t és a DHA-t. Az a-linolénsav-EPA átalakulás azonban csak mintegy 1%-ban megy végbe. Az emberi étrendben néhány növé­nyi rész tartalmaz nagyobb mennyiségben ω-3 zsírsavakat (a lenmag, dió, szójatermés, repceolaj, tökmag α-linolénsavat tartalmaz).

Az α-3 zsírsavak hatása arra vezethető vissza, hogy a sejtmembránokban beépülnek az arachidonsav helyére. Az arachoidonsavból a szervezetben a 2-es sorozatba tartozó prosz-taglandinok, tromboxánok (PGE2, PGI2, TXA2) és a 4-es sorozatba tartozó leukotriének (LT4) képződnek a ciklooxigenáz enzim hatására. Az EPA-ból ezzel szemben 3-as soro­zatú prosztaglandinok, tromboxánok, és az 5-ös sorozatba tartozó leukotriének (PGE3, PGI3, TXA3, LT5) képződnek.

Míg az arachidonsav termékei gyulladásserkentő és prot-rombotikus hatásúak, az EPA-ból keletkező vegyületek gyulladáscsökkentő, véralvadás­gátló, antiaritmiás, értágító hatást mutattak preklinikai vizsgálatokban. A TXA3/TXA2 arány növekedésével csökken a vérlemezke-aggregáció és a vazokonstrikció, ami mérsékli a trombózis kialakulásának esélyét.

A halhúsolajfogyasztás hatására a triacil-glicerolszint 25-3096-kal csökkenhet, az LDL és a HDL szintje az alkalmazott dózistól függően enyhén csökkenhet vagy nő­het. Az érelmeszesedés megelőzése szempontjából az aterogén lipoproteinek szintjének csökkentése is szerepet játszhat, de nagy jelentősége lehet annak is, hogy bizonyos gyulladásos faktorok szintézise mérséklődik, a nitrogén-monoxid endoteliális termelé­se pedig fokozódik.

Aki nem szereti a halat, szedjen halolajat?

Humán bizonyítékok

A csukamáj olajról az 1800-as években több kutatócsoport igazolta, hogy fogyasztásával ke­zelhető a farkasvakság. Korszerű vizsgálatok sokasága is igazolta az A-vitamin szükséges­ségét a látás folyamataihoz, a bőr és egyéb szövetek épségének megőrzéséhez, a megfelelő növekedéshez, a csontok egészséges fejlődésének biztosításához, illetve a fogak és fogíny erősítéséhez, az immunfolyamatok megfelelő működéséhez.

A D-vitamin terápiás értékét – elősegíti a kalcium és foszfor felszívódását, a csontok mineralizációját, meggyorsítja a csontképződés folyamatát, csökkenti a kötőhártya-gyulladás kialakulásának gyakoriságát, hozzájárul a csontok egészséges fejlődéséhez, a csontritkulás megelőzéséhez – ugyancsak nagyszámú klinikai vizsgálat támasztja alá.

Vizsgálatok folynak a csukamáj olajnak az agy teljesítőképességére gyakorolt hatásáról. Az eredmények azt mutatják, hogy a halolaj fogyasztása pozitív hatást gyakorol a memó­riára és koncentráló képességre – és ebben nem elsősorban az olaj vitamintartalmának, hanem egyéb összetevőinek, például a zsírsavkomponenseknek lehet szerepe.

A halhúsolaj fogyasztás egészségügyi előnyeire az ún. eszkimódiéta leírásakor figyeltek fel. A Grönlandon élő eszkimók körében a szívinfarktus sokkal ritkábban fordul elő, mint a Dániában élő társaiknál. Ennek okait kutatva ismerték fel, hogy az eltérő morbiditási és mortalitási adatokban szerepe lehet annak, hogy a Grönlandon élő eszkimók sok halat fogyasztanak. Az ekkor elkezdődött vizsgálatok bebizonyították, hogy a kedvező jelenség elsősorban az elfogyasztott, ω-3 zsírsavakban gazdag halolaj mennyiségével van össze­függésben.

Az EPA- és DHA-tartalmú olaj rendszeres fogyasztása mérsékli egyes betegségek elő­fordulásának esélyét. A plazma triglicerid-szintjének csökkentésén kívül poszt-infarktu­sos betegekben antiaritmiás és antianginás hatást mutatott, csökkentette a trombocita-aggregációt, növelte a plakkok stabilitását, csökkentette a pulzusszámot és a vérnyomást. A rendszeres halolaj fogyasztás több vizsgálat szerint csökkenti a kardiovaszkuláris erede­tű mortalitást, ezen belül is a hirtelen szívhalál és a szívinfarktus kockázatát.

Mivel a halolajban található ɷ-3 zsírsavak hatására kevesebb gyulladáskeltő eikozanoid képződik a szervezetben, egyéb, gyulladással járó betegségben is vizsgálták hatásosságát.

Több vizsgálat szerint csökkenti az ízületi merevséget és a nemszteroid gyulladáscsök­kentők iránti igényt rheumatoid arthritisben szenvedők körében. Gyulladásos bélbetegsé­gek esetén vannak biztató eredmények, de a javulás nem minden esetben volt egyértelmű. Egy vizsgálat szerint az ɷ-3 zsírsavak alkalmazása mérsékelte a relapszusok gyakoriságát Crohn-betegségben. Colitis ulcerosa esetén a tünetek csökkenéséről és a kortikoszteroid iránti igény mérséklődéséről számoltak be.

Pikkelysömör esetén egyeseknél csökkenhet a viszketés és a bőrvörösség, de ezt az ed­dig elvégzett placebókontrollos vizsgálatok nem igazolták vissza egyértelműen.

Megfigyelték, hogy egyes mentális betegségekben (depresszió, skizofrénia, Alzheimer-kór) a sejtmembránok ω-3 zsírsavtartalma az átlagosnál alacsonyabb. További kuta­tásokban tisztázni kell, hogy ez oka vagy következménye-e az említett betegségeknek, és a megfigyelt eltérésnek milyen terápiás következménye lehet.

Indikációk, adagolás

A csukamáj olajat elsősorban A- és D-vitamin hiánybetegségekben, rachitis, osteomalacia, keratomalacia esetén, valamint lábadozásban alkalmazzák, de használata a korszerű vita­minkészítmények megjelenésével visszaszorult. Az olajat általában a zsíroldékony vitami­nokra beállított gyári készítmények formájában alkalmazzák a gyógyászatban, „kanalas orvosságként” történő felhasználása nem jellemző. Szokás vassal, jóddal, C-vitaminnal, kalcium-foszfáttal együtt adni. Kenőcsökben a sarjadzás elősegítésére külsőleg (pl. baba­krémben) alkalmazható.

A magas EPA- és DHA-tartalmú olaj kedvező szív-érrendszeri hatásokkal is bír, de használatának korlátot szab magas A- és D-vitamintartalma. A halhúsolaj az étrend vagy készítmények részeként fogyasztva a szív- és érrendszeri megbetegedések, szívinfarktus, vérrögképződés, szívritmuszavar kockázatának mérséklé­sére, koleszterinszint csökkentésére, érelmeszesedés lassítására és a kezelés kiegészítésére használható. További indikációi közé tartozik bőrbetegségek enyhébb formáinak megelő­zése és adjuváns kezelése, valamint ízületi gyulladások kiegészítő terápiája. Preventív célú adagolásával kapcsolatos ajánlásokban a hosszú szénláncú ω-3 zsírsavak (EPA + DHA) napi dózisa 200-1250 mg közötti.

Nemkívánatos hatások, ellenjavallatok, interakciók

A csukamájolaj, illetve túlérzékenység esetén készítményei is émelygést, hányást, undort, hasmenést okozhatnak; a tünetek a kezelés előrehaladtával általában enyhülnek, elmúlnak. Túladagoláskor, amely csukamáj olaj és készítményeinek extrém nagy adagú fogyasztása­kor léphet fel, A- és D-hipervitaminózis alakul ki.

A halhúsolaj a rendelkezésre álló bizonyítékok szerint napi 3 g-os dózisig biztonságosan alkalmazható, specifikus mellékhatásokat nem észleltek. Mivel az olaj gátolja a tromboci-taaggregációt, véralvadásgátló kezelés esetén elővigyázatosság és orvosi konzultáció szük­séges.

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.