Gyors felépülés

Allergiaellenes akciók – hogyan kerüljük el az allergiát?

Noha lehetséges, hogy egyesek örökletesen fogékonyak a légúti allergiákra, a tüneteket rendszerint környezeti tényezők vagy az életmód bizonyos jellemzői váltják ki. Szerencsére sok mindent lehet tenni ezek kiküszöbölése vagy hatásuk csökkentése érdekében.

A légzőrendszert leggyakrabban érintő allergiás állapotok az asztma és a szénanátha. Ez utóbbi, gyakran szezonálisan jelentkező probléma fő tünetei az orrfolyás és a szem viszketése, illetve gyulladása. Az allergia – például állati szőrre és korpára, virágporra vagy penészspórákra vagy a lenti képen látató poratkákra – nagyon megkeserítheti az életét. Az allergéneket kiiktató takarítási módszerek azonban rengeteget segíthetnek.

Tudatos takarítás
PadlóAhol lehet, könnyen tisztítható kemény padlót (parketta, kerámia, PVC) rakasson le, és legalább hetente mossa fel.Kerülje a faltól falig padlószőnyeget.A süppedős szőnyegek helyett válasszon rövid szálúakat.Hetente porszívózzon, és a szőnyegeket mossa ki.
AblakokFüggöny helyett használjon jól tisztítható rolót vagy reluxát (ha mégis függönyt választ, az mosható legyen). A pollenszezonban tartsa csukva az ablakokat.Törölje le a keretekről, párkányokról a párakicsapódást, a penész eltávolításához használjon klóros tisztítószert.
BútorokA kárpitozott bútor helyett bőrrel vagy műanyaggal behúzott, fa-, fémvázas ülőbútorokat válasszon. Legalább hetente végezzen nedves portörlést.
ÁgyakHetente mossa ki az ágyneműt, a legmagasabb hőfokon. A matracra, párnákra húzzon poratka ellen védő huzatot.Néhány hetente tegye a párnáit a fagyasztóba, hogy elpusztítsa a poratkákat.
KonyhaNaponta tisztítsa a mosogatót, a csapokat és a munkafelületeket antibakteriális tisztítószerrel. Törölje szárazra a hűtőszekrény polcait, és dobjon ki minden lejárt vagy megpenészedett élelmiszert.
FürdőszobaHasználat után törölje ki a kádat, a zuhanyozót, és nyissa ki az ablakot, vagy szereljen be páraelszívó ventilátort.
RendetlenségA textil gyerekjátékokat legalább hetente mossa ki, a lehető legmagasabb hőmérsékleten.
Házi kedvencekNe tartson állatot vagy legalább a hálóból tiltsa ki őket.

Testmozgás és asztma

Régebben úgy tartották, hogy aki asztmás, annak kerülnie kell a megerőltető tevékenységeket, ma azonban már tudjuk, hogy a rendszeres testmozgás hosszú távon enyhíti a tüneteket. Ha a fizikai megerőltetés hatására rosszabbodik az asztmája, forduljon az orvosához – könnyen lehet, hogy változtatni kell a gyógyszerezésén. Amennyiben azonban az asztmáját megfelelően kezelik, és betart néhány egyszerű szabályt, bátran hódolhat kedvenc sportjának.

Ha edzés közben asztmás tünetek jelentkeznének, álljon le, használja az ilyen helyzetekre kapott inhalátort, és várja meg, amíg jobban lesz. Segíthet, ha már bemelegítés előtt is használja a szert. Az esetleges „megelőző” gyógyszereket mindig orvosa utasításainak megfelelő módon használja. Mindig végezzen bemelegítő és levezető gyakorlatokat, és ne növelje hirtelen az edzések intenzitását.

Ápolási tudnivalók

Hat lépés az asztmás rohamok ellen

  • Használja azonnal az inhalátort! Minden asztmás rohamot a lehető leghamarabb kezelni kell. A tünetek jelentkezésekor azonnal adagoljon magának az inhalátorból egy-vagy két befújásnyit. Ha inhalációs szteroidot használ, alkalmazza rendszeresen a rohammentes időszakban is.
  • Ne essen pánikba! A stressz csak rontja a tüneteket. Ha valaki másnak segít roham idején, maradjon higgadt, és próbálja nyugtatni a beteget.
  • Üljön le! Lazítsa meg a ruházatát. Ne feküdjön le, mert fekve még nehezebbé válik a légzés.
  • Ismételje meg az inhalátor használatát! Ha nem tapasztal azonnali javulást, adagoljon 10 percen át kétpercenként további 2 befújásnyit (összesen 10 adagig).
  • Kérjen orvosi segítséget! Ha öt perc elteltével nem enyhülnek a tünetei, vagy nem biztos a dolgában, forduljon sürgősen orvoshoz vagy hívjon mentőt. Ha önnek van rohama és autóban ül, ne próbáljon saját maga elvezetni a kórházhoz, inkább várja meg a mentőket.
  • Használja tovább az inhalátort! Amennyiben 15 percen belül nem érkezik meg a segítség, ismételje meg a 4. lépést.
  • A gyógyszeres inhalátort mindig tartsa magánál. Ha valamiért még sincs önnél, és érzi a roham közeledtét, igyon egy csésze erős kávét. A kávéban lévő vegyületek egyike kitágítja a légutakat, és javítja a légzőizmok működését. Ha a tüdőfunkció 2-4 órán át javul, elég ideje lehet segítséget kérni.
Hasznos tanács: Az úszás javítja a tüdőfunkciót és fokozza az általános edzettséget.

A megfelelő testmozgás

Bár vannak adatok arról, hogy a klóros víz feletti pára belégzése ronthat az asztmán, az úszás kitűnő testmozgás az e betegségben szenvedők számára: tágítja a tüdőt, elősegíti a helyes légzési technika kialakítását, és növeli az állóképességet. A Tajpej Orvostudományi Egyetemen végzett vizsgálat során azoknál a gyerekeknél, akik megszokott asztmagyógyszerük használata mellett hathetes úszásoktatásban vettek részt, enyhébbek voltak az asztmás rohamok, kevesebb volt a légzési probléma, ritkábban kellett orvoshoz menniük, és kevesebbet hiányoztak az iskolából.

Sokféle mozgás tesz jót az asztmásoknak

A jóga például javítja a légzéstechnikát és segít ellazulni. Az olyan tevékenységek, mint a súlyzós erősítés, a golf vagy a gyaloglás kisebb valószínűséggel váltanak ki asztmás rohamot, mint a futáshoz hasonló mozgásformák, amelyek során ki lehet fulladni. A futball vagy a jéghoki inkább ajánlható. Ezekben ugyanis a játékosok csak rövid időszakokat mozognak intenzíven, s közben rövid szüneteket tarthatnak, így kisebb a valószínűsége a tünetek jelentkezésének. A testgyakorlással összefüggő asztma tüneteit súlyosbíthatja a hideg, a virágpor, a száraz és a szennyezett levegő. Ezért a testmozgás megtervezésekor figyelembe kell venni a helyszínt és az időjárást is.

Asztma - mit kell elkerülni

  • Óvakodjon a penésztől!Néha a levegőbe kerülő parányi penészspórák is asztmás rohamot válthatnak ki. Éppen ezért kerülje el a komposztálókat, az avarkupacokat és a nyirkos erdei környezetet. A lakását mindig alaposan szellőztesse ki, ne hagyjon nyirkos ruhákat vagy törülközőket szanaszét heverni, és az esetleges penészfoltokat mielőbb törölje szárazra, illetve távolítsa el.
  • Ne használjon méhpempőt!Asztmások számára az egyes étrend-kiegészítőkben található méhpempő veszélyes lehet. A méhpempő ugyanis súlyos – olykor halálos – légúti reakciót válthat ki.
  • Kerülje a szennyezett levegőt! A New England Journal of Medlcine orvosi lapban leírták, hogyan károsította a tüdőfunkciót egy forgalmas, kipufogógázokkal teli városi utcán eltöltött két óra, különösen asztmások esetében.
Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.