Allergia és asztma

Mik az allergiás keresztreakciók okai?

Az allergia nem velünk született, hanem szerzett reakció – az immunrendszer válasza olyan anyagra, amely legalább egyszer már bekerült a szervezetbe, így elméletben senki sem lehet allergiás olyan élelmiszerre, amit még soha nem evett.

Az antitestek hatásmechanizmusának lényege az, hogy spe­cifikusak az antigénre

Ha viszont több antigén nagymértékben hasonlít egymáshoz, az antitest nem mindig tud különbséget tenni közöttük – ezért többféle antigénhez is képes kötődni ugyanaz az antitest. Ezt keresztre­akciónak nevezik. Az allergiák esetén ez tovább bonyolíthatja a problémát, ám életveszélyt ritkán okoz. Nagyobb baj, hogy bizonyos betegségeknél, mint pl. a coeliakia, a keresztreakció miatt az antitestek nemcsak a kívülről bekerült fehérjék, ha­nem a szervezet saját alkotórészei ellen is hatnak, ami súlyos tüneteket okoz.

Az antitestek azért tévednek, mert az antigéneket nem egy­séges egészként kezelik, hanem kicsiny részeik – ún. epitópjaik – alapján azonosítják őket. Ez baj az allergiában szenvedők számára, viszont előny a fertőzések elle­ni védekezésben. Például, amikor a vírusok annak érdekében, hogy az immunrendszert kijátsszák, fehérjeburkukat részben átalakítják, az át nem alakított fehérjék alapján az ellenanya­gok egy része mégis felismerheti őket.

A keresztreakciók oka

Sok keresztreakciót rokon fajok antigénjei váltanak ki, ami bi­ológiai értelemben logikus is. A tropomiozin, a poratka egyik fehérjéje, például nemcsak a poratkában és ugyanakkor a rá­kok különböző csoportjaiban található, így a garnéla- és tarisz­nyarákokban, homárban, langusztában, lehetővé téve kereszt­reakció fellépését, hanem a kagylókban (pl. vénuszkagyló, osztriga), sőt a rovarokban is. 300 millió éve ezeknek az álla­toknak még csak valamely közös gerinctelen őse élt a Földön.

Antigének és allergének

Antigén bármi, ami ellenanyag- (antitest-) termelést vált ki. Minden antitest csak egy adott antigénhez tud kötődni, arra specifikus.

Azokat az anyagokat, amelyek IgE-típusú antitest-termelést váltanak ki és allergiát okoznak, allergéneknek nevezzük. Minden allergén ezért egyben antigén is. A fűpollen például egyszerre antigén (mert antitest-reakciót idéz elő) és allergén (mert allergiára ér­zékenyeknél gyakran vált ki IgE antitest termelést).

Mi a tropomiozin?

A tropomiozin az evolúciós folyamat egyik „sikerterméke” – olyan fehérje, amely már több száz millió évvel ezelőtt gyakor­latilag tökéletessé vált a rég eltűnt ősi állatfajokban, s azóta is olyan jól végzi a munkáját, hogy szerkezetébe csak a természe­tes szelekció kontárkodik bele időnként, de alapvetően soha nem módosul. Más szóval: mivel ennyire hatékony, a közös ős­től származó különböző állatcsoportok szervezete mintegy „konzerválta”. Jóllehet bizonyos eltérések vannak a különböző leszármazottak tropomiozinjaiban, a hasonlóságok sokkal meghatározóbbak.

A különféle garnélarákok közeli rokonok, elég csak rájuk nézni. Tropomiozinjuk is rendkívül hasonló, csakúgy, mint sok más allergénjük. Az teljesen valószínűtlen, hogy valaki, mond­juk, allergiás a homoki garnélarákokra, de nem allergiás az os­toros garnélákra. Minél távolabbi két faj között a rokonság, an­nál inkább különböznek antigénjeik, így a keresztreakció a poratka és a garnélarák között már alig-alig valószínű.

Halallergia

Egy másik ilyen ősi, konzervált fehérje a parvalbumin, mely magyarázatot ad arra a jelenségre, hogy aki egy halfajtára al­lergiás, az többnyire minden halra az (annak ellenére, hogy a szóban forgó halak különböző családokba tartoznak, és csupán távoli rokonságban állnak egymással). Aki allergiás a tyúktojásra, valószínűleg minden madár tojására is allergiás, az elsődleges allergén (pl. az ovalbumin) ugyanis nagyon hasonló.

Ezen ősi fehérjék közt létrejövő keresztreakciók hatalmas szakadékokat hidalnak át, már ami a zoológiai és botanikai ro­konsági fokot illeti. Sokkal könnyebben érthetők azok a ke­resztreakciók, amelyek közeli rokonok között észlelhetők, pl. a poratkák és lisztatkák, a búza és a rozs, a fenyőpollen és a fe­nyőmandula, a parlagfű és a napraforgó (mindkettő a fészkes virágzatúak családjának tagja) között.

A rokonság hasznos lehet a keresztreakciók megértéséhez, ám gyakran semmire se megyünk vele, ha ezek megjósolása a cél. Némely rokon faj nem mutat annyi keresztreakciót, mint amennyire számítani lehetne. A földimogyoró a hüvelyesek családjába tartozik, s erősen allergizál. Azt várhatnánk, hogy aki allergiás a földimogyoróra, a hüvelyesek más fajaira is az lesz, pl. borsóra, babra, szentjánoskenyérre, szójára. Ezeknél az egyéneknél a bőrpróba valóban pozitív eredményt ad, ám az adott élelmiszerek elfogyasztása csak nagyon keveseknél vált ki tényleges tüneteket, s azok is legfeljebb enyhéknek mond­hatók.

Allergia diófélékre

Paradox módon viszont az, aki allergiás a földimogyoróra, nagyon gyakran az lesz a diófélékre is – pedig botanikai érte­lemben ezek igencsak távoli rokonok. A diófélék közt nincse­nek hüvelyesek, ráadásul maguk a „diófélék” sem egy társaság – más családba tartozik a közönséges dió a hikoridióval, másba a mandula, másba a mogyoró, másba a kesudió, és megint másba a paradió. Itt tehát a rokonsági viszony irrelevánsnak tűnik, viszont igen lényeges a hasonló életmód (vagyis az, hogy mindegyik csonthéjas termés).

A dió voltaképpen nagyméretű mag, mely éréskor a fáról leesve a talajba ágyazódik. Minden diófélének ellenállónak kell lennie a rothadással szemben, mert csak így bírhatja ki követ­kező tavaszig a talajban. Ezt a bennük lévő hatékony baktéri­um- és gombaellenes vegyületek biztosítják. Ezek kémiai szer­kezete nagymértékben hasonló – emiatt pedig keresztreakciók léphetnek fel közöttük.

A dióféléknek ezek a funkcionális „életmód”- allergénjei ta­lán még szélesebb körben elterjedtek, vagyis sok magnak le­hetnek közös tulajdonságai – az újabb kutatások keresztreakci­óra hajlamos allergéneket mutattak ki a búzában, rozsban, mogyoróban, szezámmagban és a mákban. Érdekes, hogy akiknél szezámmag vagy mák elleni allergiás reakció alakul ki, azok közül sokan már előzőleg is túlérzékenyek voltak a búzá­ra és a diófélékre.

Milyen keresztreakciók?

A keresztreakciók némelyike szinte megmagyarázhatatlan. Ilyen például a házipor-atka és a kivi között fennálló keresztre­akció, amely teljesen véletlen kémiai egybeesésnek tűnik. Más keresztreakciók is elég furcsák, noha van biológiai alapjuk. Ilyen a latex (a gumikesztyűk alapanyagául szolgáló kaucsuk­tej) és a különféle gyümölcsök, főleg a gesztenye, a banán, az avokádó és a kivi közti kölcsönhatás, melyet a bennük egy­aránt előforduló, a növényeket a kártevő rovaroktól védő kitináz nevű enzim okoz. A latex esetében annak alapanyaga, a gumifa nedve tartalmazza a kitinázt, e fának is szüksége van ugyanis a rovarok elleni védelemre.

Hogyan hatnak az antitestek, és miért tévednek?

Az antitestek csúzli formájú molekulák, két antigénkötési hellyel a „villa” két végén. A másik (a „nyélen” lévő) végükön szabadon tudnak a sejtfalon lévő receptorokhoz kapcsolódni.

Amikor egy antitest a neki megfelelő antigénhez kapcsolódik, „kémiai kézfogás” következik be. Ez egy erősen specifikus felismerési folyamat, mely az antitest antigénkötő helye és az antigénmolekula egy meghatáro­zott területe, az ún. epitóp között megy végbe. Az ellenanyag az epitóphoz kapcsolódik. A különböző antitestek más-más epitópokat ismernek fel.

Az antitest felismeri az antigént, de úgy, mintha az egyik ember a másik embert csupán egy kis részlete alapján ismerné fel – mindenkit más részlet alapján, aszerint, hogy mit talál benne a legjellegzetesebbnek: a bozontos szemöldökét, az orrformáját vagy az anyajegyet az arcán. Az antitest az antigénmolekulára mint egységes egészre nem „kíváncsi”, csak az epitóp jellegzetes szerkezetére.

A keresztreakciók hátterében az áll, hogy egy-egy antigénmolekula néhány apró, meghatározott részletében (epitópjában) hasonlít egy másikra, és máris létrejön a „téves kapcsolás”.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.