Vészhelyzet

Teendők asztmás roham esetén

asztmás rohamAz asztmás embernél nem ritka a légzési nehézség. A roham során a hörgőcskék izomzata összehúzódik, a beszűkült légutakban fokozott nyálkatermelés indul meg. Az asztma krónikus betegség, mely nem gyógyítható, ám gyógyszerekkel elejét vehetjük a rohamoknak és az állapot súlyosbodásának.

Tünetek

A rohamok jellege, gyakorisága és kiváltó oka egyénenként eltérő, a tünetek éjszaka többnyire rosszab­bodnak. Életbevágóan fontos, hogy roham esetén a beteg azonnal gyógyszert kapjon.

 • Részleges vagy teljes beszédképtelenség lép fel a légszomj miatt.
 • Légzési nehézség figyel­hető meg. A kilégzés erősen elnyújtotta válik.
 • Légszomj jelentke­zik, a beteg általá­ban erősen zihál.
 • A beteg szorítást érez a mellkasi területen.
 • A roham súlyosbodásával a bőr (főleg a szájon, a fülcimpán és az ujjvégeken) elkékül.
 • A száraz vagy slájmos köhögés rendszerint éjszaka erősödik.

Krupp

A kruppot, ezt a gyermekkori betegséget, melyet négy-öt éves korára a legtöbb esetben mindenki „kinő”, jellemzően vírus okozza. Kísérőtünetei a nehézlégzés és a száraz „ugató” köhögés. Meg­lehetősen ijesztő, ám szövődménnyel csak nagyon ritkán kell számolni. Sűrűn megesik, hogy összeté­vesztik az asztmával, noha jól elkülöníthetők: a krupp jobbára lázzal, „ugató” köhögéssel, nehéz be légzéssel jár. Elsősorban éjjel jelentkezik, és enyhíthető, ha párásítjuk a levegőt, vagy hidegre visszük a gyermeket. Orvosi ellátás akkor szüksé­ges, ha a tünetek nem múlnak, vagy különösen súlyosak.

 1. Nyugtassuk meg! Őrizzük meg a hidegvérünket! Vegyük ölbe a gyermeket, tegyük a kezünket a mell­kasára, s nyugtassuk meg halk beszéddel, esetleg énekkel.
 2. Párologtassunk! Vigyük a gyermeket a fürdő­szobába, csukjuk be az ajtót, és engedjünk forró vizet a kádba, hogy bepárásodjon a levegő. Tartsuk ölben a gyermeket, és vigyázzunk, hogy a forró víz ne fröccsenjen rá.
 3. Hívjunk segítséget! Orvost akkor hívjunk, ha a gyermek állapota nem javul.
Segítség! Az asztmás roham életveszélyessé válhat. Ha vala­kinek ez az első súlyos rohama, vagy nincs nála inhalációs készülék, azonnal értesítsük a mentőszolgálatot.
Ne habozz! Asztmás roham esetén a kék színű hörgőtágító inhalációs sprayt kell használni, nem a megelőzésre szolgáló barnát vagy fehéret, mivel ez nem nyújt enyhülést.
Csak óvatosan! A roham kiváltója valamilyen allergén (pl. pollen, por, állatszőr). Egye­sek bizonyos gyógyszerössze­tevőkre vagy ételekben előfor­duló anyagokra érzékenyek.

Teendők:

 1. Használjuk az inhalációs sprayt! Segítsünk a beteg­nek elővenni és befújni a hörgőtágító sprayt (általá­ban kék színű). Közben lé­legezzen lassan, mélyen. Ha van az inhalációs sprayhez segédeszköz (evohaler) és csutora vagy arcmaszk, használjuk: így könnyebb beadni a gyógy­szert.asztmás roham
 2. Ültessük le! Segítsünk a betegnek leülni, de ne hagyjuk lefeküdni! Általában úgy könnyebb a légzés, ha egyenes háttal, kissé előrehajolva ül. Ha a roham néhány perc elteltével sem csillapodik, használjuk ismét az inhalációs sprayt.
 3. Hívjunk segítséget! Telefonáljunk a mentőknek, ha a beteg légzése nem javul, általános állapota rosszab­bodik, a légszomj beszédképtelenné, kimerültté teszi.
 4. Figyeljük meg! Az inhalációs spray mindig legyen a betegnél, hogy szükség esetén használhassa! Amíg a mentők megérkeznek, figyeljünk, hogy nem veszti-e el az eszméletét, van-e légzése és pulzusa. Fordítsunk megkülönböztetett figyelmet állapota alaku­lására.

Asztmás gyermek

Az asztma sokaknál gyermekkorban alakul ki. Hasonlóan kell kezelni, mint felnőttkorban, de a kicsiknek segíteni kell a gyógyszer beadásakor.

 1. Gondoskodjunk a megfelelő segédeszközről! Az inhalációs spray használatát megkönnyítheti a mellékelt segédeszköz (evohaier). A segédesz­köz egyik végéhez csutora vagy arcmaszk csatla­koztatható, míg a másik végébe az inhalációs spray porlasztófejét kell bedugni.
 2. Fújjunk be! Adjuk a gyermek szájába a csuto­rát, illetve helyezzük az arcára a maszkot. Ha már szabályosan, nyugodtan lélegzik, fújjuk az evo-halerbe a gyógyhatású szert.asztmás roham

Hogyan tovább?

 • Az első roham jelentkezésekor fel kell keresni a tüdőgyógyászt, hogy kivizsgáljon. A hörgőtágító gyógy­szereknek két fő típusa van: a gyors hatású és a meg­előzésre való. A gyors hatású hörgőtágító roham esetén azonnali enyhülést hoz. A megelőzésre való szert álta­lában naponta kell belélegezni.
 • A roham kiváltó okait allergológiai szakvizsgálaton határozhatják meg.
 • Az asztma kezelése személyre szabott. A kezelési ter­vet a tüdőgyógyász szakorvos dolgozza ki. Az alkalma­zott gyógyszer hatékonyságának megállapítása érdeké­ben rendszeresen kell felülvizsgálatra járni.
Vigyázz! Ha a beteg eszméletét veszti, biztosítsuk a szabad lég­utakat, majd ellenőrizzük a légzést. Ha szük­séges, kezdjük meg az újraélesztést.
Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.